Jump to content

Obiteljske naknade,staž u Austriji


Ripsoni

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

U Austriji morate raditi najmanje 5 godina da bi ostvarili pravo na mirovinu tj. ovo sto kazete dodatak na Hrvatsku mirovinu, a 15 godina za minimalnu Austrijsku mirovinu ali to jos ovisi s koliko godina ste poceli raditi u Austriji, na kojem radnom mjestu, kolika su vam bila godisnja primanja, da li ste uplacivali za dodatni mirovinski fond u vidu nekog zivotnog osiguranja itd. Mislim da je 2017 donesen zakon po kojem minimalna mirovina ne moze biti ispod 900€ bez obzira na koji iznos ste ostvarili pravo radom, tako da razliku od ostvarene mirovine do minimalne vam uplacuje drzava ali samo ako ste ostali zivjeti u Austriji, u suprotnom, pravo na taj dodatak gubite.

Sto se tice obiteljskog dodatka, na njega nemate pravo ukoliko vam obitelj nije s vama u Austriji, medjutim mogli bi ostvariti dodatak za djecu (ukoliko su maloljetna) ali samo do iznosa od 160€ (koliko se sjecam) jer nemaju pravo na puni iznos ukoliko ne zive u Austriji, a kako su i ovo mijenjali nisam sigurna da li kao sezonac imate pravo i na to, jer ovo su uobicajeni dodaci za one koji rade cijelu godinu. Nadalje, propisi su razliciti ovisno o pokrajini u kojoj radite, pa se najbolje raspitati po relevantnim institucijama, odnosno Magistratima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ripsoni je napisao:

Zanima me koliko moram imat minimalno radnog staža u austriji da bi ostvario minimalnu mirovinu ili dodatak na hrvatsku!

Obiteljski dodatak dali imam pravo ga dobivati sobzirom da radim sezonski u austriji?

Da bi ostvarili temeljnu Austrijsku mirovinu morate imati 65 godina starosti i 180 mjeseci uplacenih doprinosa (15 godina).

AT i HR imaju sporazum o socijalnom osiguranju i radni staz stecen u AT i HR se zbraja za ostvarenje uvjeta umirovljenja. Do godine dana staza ne priznaje se za mirovinu vec se taj staz onda automatski pribrojava radnom stazu u zemlji prebivalista (HR).

Uvjet za starosno umirovljenje u HR je slicno kao u AT 65 godina i minimalno 15 godina staz.

Npr. ako ste u AT radili i imate navrsenih cca 5 godina staz, a u HR ste radili i navrsili 11 godina radnog staza, ukupno imate 16 godina radnog staza i kad navrsite 65 godina starosti imate pravo na "starosnu mirovinu" ali razmjerni dio i iz AT i iz HR.

Iz AT na razmjerni dio mirovine za navrsenih 5 godina staza na temelju uplacenih doprinosa za to razdoblje, a iz HR na razmjerni dio mirovine i uplacene doprinose za 11 godina radnog staza.

Znaci primali bi razmjerni dio mirovine iz dva izvora.

Drugi primjer, AT 5 godina radnog staza a u HR 31 godina radnog staza, zajedno 36 godina radnog staza, znaci da u HR imate uvjet za "prijevremnu starosnu mirovinu" 60 godina starosti i 35 godina radnog staza, u tom slucaju dobili bi razmjerni dio mirovinu iz HR za 31 godinu uplacenih doprinosa ali za razmjerni dio mirovine iz AT morali bi cekati dok ne napunite 65 godina zivota.

Nadam se da sam vam uspio predociti kako bi to izgledalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
prije 15 minuta, Snezana Čičak je napisao:

Ja imam 53 godine moj suprug 70 God. On je austriski drzavjanin ja još nisam tek sam 4 godine u Austriji. Zanima me koliko godina trebamo biti u braku da bi nasledila njegovu penziju I koliko godina starosti moram biti da imam pravo primati njegovu penziju?

Za sve informacije, Grad Beč je otvorio službenu FB stranicu na kojoj daju relevantne i službene informacije a u svrhu bolje integracije stranaca, pa je tako i ta grupa na BHS jeziku. Grad Beč - Grupa za informisanje i razm(j)enu mišljenja

Ukoliko ste službeno u braku, tada za vas nije pitanje vremenskog trajanja da bi imali pravo na dio suprugove mirovine ali najbolje je da to pitate službeno jer i oni su dosta mijenjali pravilnike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo mali ispravak prethodnih navoda.

Hrvatska i Austrija nemaju ugovor o socijalnom osiguranju već se primjenjuje uredba EU, kao i sa svim državama članicama EU. Ugovori sa državama članica EU se ne primjenjuju nakon 1.7.2013.

 

Nadalje, ukoliko osoba u jednoj ili obje države članice ima ostvaren mirovinski staž koji bi bio dovoljan bez pribrajanja staža druge države za ostvarivanjem prava, tada se vrši izračun tzv. samostalne mirovine i razmjerne mirovine, a u isplatu se stavlja povoljniji izračun.

Glede ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu iza pok. supruga, ako živite u HR, javite se u HZMO, a ako živite u AT, javite se u PVA.

Napomema: ako živite u HR, i tražite obiteljsku mirovinu samo iz Austrije, također se javite u HZMO, neovisno o tome što potražujete mirovinu samo iz Austrije.

 

Za daljnja pitanja stojim na raspolaganju.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija