Jump to content
Josip93

Kupnja susjedne parcele

Preporučene objave

Poštovani forumaši, 

htio bi otkupiti susjednu parcelu koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, a graniči s mojom parcelom kako bi imao okućnicu. 

Mogu li kupiti parcelu neposrednom pogodbom ili mora biti javni natječaj? 

Pronašao sam odredbu Zakona o prostornom uređenju čl. 176. koji govori da je jedinica lokalne samouprave dužna prodati na zahtjev vlasnika zemljišta po tržišnoj cijeni bez provedbe javnog natječaja:

1. Dio neizgrađenog zemljišta potrebnog za formiranje građevine čestice u skladu s urbanističkim planom ako taj dio ne prelazi 50% površine planirane građevine čestice 

2. Dio zemljišta potrebnog za formiranje izgrađene građevne čestice u skladu s urbanističkim planom. 

Znate li protumačiti što to znači? 

Pročitao sam u urbanističkim planu da se moja kuća i parcela nalazi u području neizgrađenog građevinskog zemljišta, a u tijeku je javno izlaganje izmjena PPU, i moja parcela je označena kao uređena izgrađena građevna čestica, a susjedna parcela kao uređena neizgrađena građ. čestica. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pod 1 bi bilo da su vam dužni prodati bez javnog natječaja ukoliko bi formirali građevinsku česticu kojoj prema UPU nedostaje kvadrata, što kod vas nije slučaj.

U drugom slučaju se radi o sličnome, dakle kada vam je potreban dio neizgrađenog zemljšta JLS za formiranje izgrađene građevne čestice prema UPU. S obzirom na ono što ste napisali na pvt, i ovdje na kraju možda bi valjalo sačekati izmjenu PP pa onda predati zahtjev u smjeru koji je išao vaš upit.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×