Jump to content

odvjetnički vježbenik - sudski tumač


anonimno

Preporučene objave

  • 2 godina kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Takva sam!

 

Nakon obimnog proučavanja i savjetovanja sa knjigovoođom, meni je najbolje rješenje bilo samostalno zanimanje, a knjige vodim kao obrt. Dakle, poslodavac mi isplaćuje plaću i plaća potrebna davanja, a ja sukladno dohotku (dakle tek nakon porezne prijave za prethodnu godinu) uplaćujem porez na dohodak, zdravstveno i mirovinsko. Nisam u sustavu PDVa.

Ugovor o djelu mi je bio kompliciran, jer bi se formalno svaki put morao potpisivati novi za pojedini prijevod, a i konačna cijena stranku je dvostruka u odnosu na tarifu, jer se obračunavaju dodatna davanja.

Izdajem gotovinske ili virmanske račune, ovisno o načinu plaćanja, a o svemu se brine knjigovođa, iako nije u pitanju neka jača papirologija, ali sigurnije je ovako.

 

Preporučam da se informiraš, sve zbrojiš i oduzmeš, pa doneseš odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pod hitno mjenjajte knjigovođu !

 

Ovo je očiti primjer svaštarenja dopuštenog na našem tržištu. Ako ste zaposleni, trebali ste otvoriti d.O.o. a ne obrt - najekstremniji oblik harača od 90-ih.

 

1. ako ste zaposleni otvarate trgovačko društvo d.O.o. , tako da ne morate državi na mjesečnoj bazi plaćati doprinose koji su veeeliki ( dooprinos za zdravstvo, mirovinski....oko 1500 kn ) koje ste sada u obvezi plaćati s obzirom da ste otvorili obrt

 

2. nakon zatvaranja d.O.o.-a odgovorate za nastale dugove temeljnim kapitalom ( 20,000 kn ) kojeg ste odmah i potrošili ( čim ste počeli sa radom firme ). Znači odgovarate ničim

 

3. nakon zatvaranja obrta, odgovorate za dugove ( specijalno državi ) svim svojim budućim zaradama po bilo kojoj osnovi , i ne samo Vi , nego i vaši nasljednici.

 

Savjetom Vaše knjigovođe gubite mjesečno minimalno 1.500kn.

 

Pozdrav !

 

Ovlašteni računovođa, Ovl.interni revizor, Sudski vještak za računovodstvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Ja već dvije godine radim preko ugovora o autorskom djelu. Imam nekoliko ugovora potpisanih sa poznatim prevoditeljskim agencijama a kada radim sa 'malim' fizičkim i pravnim osobama uredno potpišemo ugovor o autorskom djelu i sama uplatim porez i prirez te prilikom podnošenja porezne prijave dostavim ugovor i uplatnice(za agencije i stalne stranke knjigovodstvo izdaje Id obrazac, pa to prilažem). Nitko mi nije do sada prigovorio, pa mislim da je i autorski ugovor u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija