Jump to content

Preporučene objave

Radi se o elaboratu etažiranja.

Zgrada je stambeno-poslovna. Ulaz u stambeni dio je iz dvorišta, a ulaz u poslovni dio je sa ulice. Stambeni i poslovni dio su međusobno pregrađeni i nisu povezani unutrašnjim otvorom. U podrumu poslovnog dijela nalazi se kotlovnica za cijelu zgradu (poslovni i stambeni dio) koja nije u funkciji. 

PITANJA: Da li kotlovnica moze biti samostalna uporabna cjelina? Ako moze koji je postupak da se kao takva izdvoji?

Da li stubište koje se nalazi u stambenom dijelu može biti zajedničko samo vlasnicima stanova ili je ono zajedničko svima (i vlasnicima stanova i vlasnicima poslovnih prostora)? Ponavljam stambeni i poslovni prostor su pregrađeni i nisu povezani.

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Samostalna uporabna cjelina može biti stan, poslovni prostor, samostalna garaža ili jasno omeđena prakirna mjesta, i sl. Kotlovnica je dio građevine koja služi svim suvlasnicima te kao takova ne bi mogla biti samostalna uporabna cjelina prikladna samostalnom izvršavanju suvlasnikovih ovlasti. Eventualno ako je izgubila svoju svrhu pa se prenamjeni u stambeni prostor.

Stubište je također zajednički dio građevine koji služi svim suvlasnicima i koristi se na onaj način koji je i svrha samoga stubišta kao takovoga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam drugi slucaj: poslovna zgrada, 2 suvlasnika, zajednicka kotlovnica u podrumu, medutim samo jedan suvlasnik je kupio opremu i placa covjeka da odrzava kotlovnicu te izdaje racune drugom suvlasniku za grijanje. Moze li predmetna kotlovnica bit pripadak samo suvlasniku koji se placa i odrzava kotlovnicu ili je nuzno da ona bude zajednicka?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×