Jump to content
SBP

Kupovina nekretnine na ime maloljetnog djeteta

Preporučene objave

SBP    0

Prije nekoliko godina moja majka je odlucila kupiti nekretninu na ime mog maloljetnog djeteta, sklopljen je ugovor izmedju prodavatelja i kupca(moje kceri) koji sam ja potpisao kao zastupnik djeteta. Kod predaje papira u gruntovnicu, ustanovilo se da na doticnoj nekretnini postoji zabiljezba o potrazivanju ( koja je trebala biti skinuta ali pogreskom ili u gruntovnici ili od strane koja je postavila zabiljesku nije skinuto), uglavnom izganjali smo da se skine zabiljeska (papiri su glasili na prodavatelja i sve je proslo bezbolno - osim vremenski). Uglavnom zbog raznih drugih stvari jednostavno se nije nista dalje poduzimalo, da bi ovih dana najzad odlucili rijesiti tu papirologiju pa smo predali papire o kupoprodaji u gruntovnicu (najzad). Da bi danas dobili odgovor da im je potrebna potvrda o punomoci da ja zastupam svoje dijete. Problem je sto pod broj jedan neznam kakva bi to potvrda trebala biti , da li je to potvrda kojom mi Zavod za socijalnu skrb odobrava da budem punomocnik  ili je dovoljna punomoc koju je supruga potpisala da ne moramo biti oboje potpisnici. Ako je potrebna potvrda od Zavoda za socijalnu skrb zasto tu potvrdu nitko nije trazio prije, niti javni biljeznik koji je ovjerio kupoprodajni ugovor, niti ekipa koja je primila papire u gruntovnici prvi put ( kada nije proknjizeno zbog zabiljeske). Postavlja se pitanje i sta se sada moze napraviti i kako rijesiti problem koji je nastao. Dijete je sada punoljetno i razmislja o prodaji te nekretnine radi kupovine druge ali se ne moze upisati kao vlasnik, barem ne prema originalnom kupoprodajnom ugovoru. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

S obzirom na navedeno koliko sam shvatio ne treba punomoć od CZSS-a jer je dijete punoljetno. Problem je nastao u tome što je dijete sada punoljetno i samo za sebe treba odraditi proces uknjižbe vlasništva. Ukoliko ste vi voljni odraditi za njega uknjižbu morate imati punomoć izdanu od strane djeteta i ovjerenu kod javnog bilježnika u kojoj piše da vam dijete omogućava da za njega i njegov račun poduzmete radnje koje omogućuju upis prava vlasništva. Prvi puta nitko vas nije tražio tu punomoć jer nije trebala ali sada treba s obzirom na to da više niste zakonski zastupnik za dijete. 

Punomoć ide otprilike ovako: ja, ime prezime, oib, adresa dajem punomoć ime prezime, adresa, oib da za mene obavi predaju dokumenta na uknjižbu prava vlasništva pred ..... zemljoknjižnim sudom te ishodi upis prava vlasništva u stana na katastarskoj čestici-----, katastarska općina----, zk uložak----, označenog u etažnom elaboratu oznakom-----, površine----. Imate li tabularnu izjavu (izjava kojom prodavatelj potvrđuje da je stan isplaćen i kojom dozvoljava upis prava vlasništva nad njegovom nekretninom)? Moguće je da je sadržana u ugovoru ali ako je nemate opet se nećete moći uknjižiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , BRKICA00 je napisao:

Problem je nastao u tome što je dijete sada punoljetno i samo za sebe treba odraditi proces uknjižbe vlasništva. Ukoliko ste vi voljni odraditi za njega uknjižbu morate imati punomoć

Sve rečeno :palac:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
SBP    0

Pa u tome i je trik dijete je podnijelo zahtijev za uknjizbu, dakle potpisala sve dokumente za uknjizbu! Tako da sad nemam pojma kakvu crnu punomoc?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×