Jump to content

Dug_darovanje_nekretnine


Hrvoje01

Preporučene objave

Polovina nekretnine majci je darovana 2001.godine, ali ubrzo se odselila iz nje, što znači da ju već 18 godina fizički ne uživa. Slučaj je završio na sudu 2008.g. zbog potražnje darovatelja za povratkom polovine nekretnine od daroprimateljice. U međuvremenu je darovatelj preminuo zbog čega su sud naslijedila njegova djeca. 2016.-e donesena je presuda u korist majke tako da joj pripada polovina nekretnine i da bi trebala biti isplaćena iznosom kojeg je utvrdio Općinski sud.
Određena ovrha stanara(darovateljevog sina) nije provedena. Iznos nije isplaćen majci. Sudski postupak je još uvijek otvoren.
Darovatelj je stan dobio od države te je za njega bio obvezan plaćati stanarinu. Majci je u 12.mj 2019. stigla opomena od Ministarstva obrane za naplatu duga za nepodmirene mjesečne obroke za otkup stana u iznosu od 25 000 kn (za koje smo pristizanjem opomene saznali da postoje) u roku od 30 dana. Da li je dužna platiti taj dug prije okončanja suda? Kome se žaliti?

Majka uredno plaća komunalne usluge za adresu na kojoj je nekretnina. Prije mjesec dana dobila je kaznu od 2000kn za neodržavanje čestice jer su se susjedi žalili na smrad i zapuštenost dvorišta u kojem se nalazi nekretnina, a nastalih zaslugom darovateljevog sina koji živi ondje. Majka ne posjeduje ključ za ulazak u nekretninu pa je pitanje uopće da li je legalan ulazak u dvorište jer čestica nije etažirana (ne zna se koji je majčin dio). Da li je dužna platiti kaznu ili ima pravo žalbe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 minuta, Hrvoje01 je napisao:

Riječ je o ovršnom postupku sina darovatelja. Zadnje što smo dobili je rješenje o ovrsi koja nije provedena. Od tada su prošle više od 3 godine. Slučaj je u međuvremenu prebačen na drugog suca. 

Nije to do suca koji vodi postupak, već do nemogućnosti naplate putem Fine, jer ovršenik nema dovoljno sredstava. Imate mogućnost promjene predmeta i sredstva ovrhe.

Nego, po ovom okončanom parničnom postupku, kako glasi izreka, tko je sada upisan kao vlasnik na nekretnini za koju imate ova sporna potraživanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Ne znam što bi značila promjena predmeta sredstava ovrhe i komu se obratiti za to?  Što se uopće može napraviti po tom pitanju. Svaki mjesec  majka ide predsjedniku Općinskog suda koji uvijek isto govori; da će poslati papire poštom o stanju postupka, i tako iz mjesec u mjesec.

Kao vlasnici su upisani dvoje darovateljeve djece: jedno boravi na adresi nekretnine, a drugo ne, te majka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Hrvoje01 je napisao:

Tako je. Ne znam što bi značila promjena predmeta sredstava ovrhe i komu se obratiti za to?  Što se uopće može napraviti po tom pitanju. Svaki mjesec  majka ide predsjedniku Općinskog suda koji uvijek isto govori

Trebate provjeriti ima li ovršenik u svom vlasništvu kakve imovine, te je li zaposlen ili u mirovini. Tako da onda možete predložiti putem suda promjenu predmeta i sredstva ovrhe na nekretnini, pokretninama, plaći/mirovini, autu.

Prije 2 minuta, Hrvoje01 je napisao:

Kao vlasnici su upisani dvoje darovateljeve djece: jedno boravi na adresi nekretnine, a drugo ne, te majka.

U tom slučaju je dužna uplatiti dug, ali srazmjerno svom suvlasničkom dijelu. Nemate pravo na žalbu, jer je ovo samo opomena, tako da se radije obratite na mail koji Vam je naznačen i upoznajte ih sa situacijom.

prije 2 sati , Hrvoje01 je napisao:

Da li je dužna platiti kaznu ili ima pravo žalbe?

U pismenu kojega ste dobili trebali bi imati naznačenu uputu o pravnom lijeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija