Jump to content
alena1

alkoholicar - oporuka - parnica

Preporučene objave

Postovani,

2017 mi je umro stric koji je bio dugogodisnji alkoholicar, Lijecio se zbog ovisnosti o alkoholu u Psihijatrijskoj bolnici Rab i predlagano mu je da mu se oduzme poslovna sposobnost - ali to nije ucinjeno posto je pusten kuci na oporavak, i na redovne kontrole.

Na kontrole nije isao i nastavio je sa alkoholom - kako smo predaleko, predlagali smo mu da ga smjestimo u neki dom, ali on se nije slagao s time. U medjuvremenu je ocito po tudjem nagovoru sastavio oporuku gdje bolji dio zemlje ostavlja jednoj gospodji koja ga je tek povremeno obilazila. Mi smo 800 km daleko tako da smo ga posjecivali dok je bio u bolnici i slali novac susjedu koji ga je mogao cesce obici..... Trosak sahrane smo takodjer platili u cjelosti. Gospodja je takvu nasu udaljenost ocito iskoristila i cuvala oporuku kod sebe sve dok nije pok stric umro. Predocila ju je javnom biljezniku. Kako se radi o nasoj djedovini obratili smo se odvjetniku koji je predmet poslao na sud. Na sudu kazu da ce biti potrebna parnica. Sto to znaci za nas ? Tko snosi trosak i koliki je u takvom slucaju ? Da li imamo sanse dokazati da je poruka napisana dok je pok stric bio pod utjecajem mjesavine lijekova i alkohola ? Imamo otpusno  pismo sa Raba.

Unaprijed zahvaljujem,

Ocekujuci savjet srdacan pozdrav,

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Teško je procijeniti, vjerojatno će na temelju stričeve dostupne medicinske dokumentacije biti potrebno provesti medicinsko (psihijatrijsko) vještačenje u tijeku postupka, kojemu će biti zadatak reći je li bio u mogućnosti shvatiti značenje svoje izjave volje i dati izjavu volje u vrijeme potpisivanja ugovora.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno.

Odvjetnik koji nas je zastupao na ostavinskoj raspravi ima nasu punomoc za taj predmet pod odredjenim brojem koji se vodio kod javnog biljeznika. Da li to znaci da za nastavak komunikacije sa sudom isti odvjetnik nastavlja postupak ili mozemo nekom drugom odvjetniku dati novu punomoc za postupak eventualne parnice?

Pitam jer sam jucer saznala da je dosadasnji odvjetnik u kontaktu sa suprotnom stranom - gospodja koja je nagovorila mog pok strica da joj daruje zemlju tj nasu djedovinu ima rodjaka suca...sad mi je jasno kako je pok stric uspio ispravno napisati oporuku sa svim potrebnim elementima.

Cekamo neki poziv od suda ali ne znam kome ce ga sud poslati nama ili odvjetniku - koji je dobio nasu punomoc ali samo za ostavinsku raspravu kod javnog biljeznika ?

Da li je potrebno da posaljemo odvjetniku i sudu zahtjev da ne zelimo da nas vise zastupa dosadasnji odvjetnik i da nam vrati sve dokumente ? 

Sto se tice sporne zemlje napominjem da je moja majka suvlasnik sa pok stricem. Kako onda moze na oporuci pisati da stric zemlju koju je naslijedio od roditelja ostavlja onoj gospodji ako nije jedini vlasnik zemlje?

Hvala Vam....

Napominjem da se ostavinska vodi 800 km daleko u drugoj Zupaniji a tamo ne poznamo odvjetnike. Da li da uzmemo nekog iz naseg grada ili to nema smisla jer odvjetnik bi morao osobno putovati do suda tako daleko ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 30 minuta, alena1 je napisao:

Cekamo neki poziv od suda ali ne znam kome ce ga sud poslati nama ili odvjetniku - koji je dobio nasu punomoc ali samo za ostavinsku raspravu kod javnog biljeznika ?

Jeste li Vi pokrenuli parnicu, odnosno podnijeli tužbu. 

 

Prije 32 minuta, alena1 je napisao:

 Kako onda moze na oporuci pisati da stric zemlju koju je naslijedio od roditelja ostavlja onoj gospodji ako nije jedini vlasnik zemlje?

Jednostavno je raspolagao svojom imovinom, u konkretnom slučaju suvlasničkim dijelom nekretnine. 

 

Prije 34 minuta, alena1 je napisao:

mozemo nekom drugom odvjetniku dati novu punomoc za postupak eventualne parnice?

Vaše pravo na odabir odvjetnika. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mi jos nismo pokrenuli parnicu jer nismo dobili nikakvu obavijest od suda

Da li ce sud slati nama obavijest ili dosadasnjem odvjetniku ?

Da li da sama pitam sud ili da cekam ?

 

Citam da sud upućuje na parnicu onu stranku čije pravo smatra manje vjerojatnim. Znaci da mozda i necemo dobiti nista od suda , sve ovisi kako je sud procijenio koja strana je potencijalno vise u pravu ?

Kako da saznam u kojoj fazi je nas predmet ?

 

Upravo sam sama zvala sud i rekli su mi da je odvjetnik dobio jos u 6 mj rjesenje u vezi odluke o pokretanja parnice..................

ne mogu vjerovati da nam se nije obratio ni javio da je dobio rjesenje. Postalo mi je sumnjivo kada sam ga vise puta zvala i nije se htio javiti..........

Sto da radimo.... ocito je rok za parnicu prosao....

kako da dodjem do rjesenja, da li je odvjetnik u prekrsaju ?

da li da uzmemo drugog odvjetnika da ga konatktira ?

Ne mogu doci k sebi da je tako okrenuo plocu a zastupao nas je.... i dobio novac....ocito je u kontaktu sa drugom stranom sto je nedopustivo

molim dajte mi savjet

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,

Mi smo os dali punomoc samo da nas zastupa na ostavinskoj raspravi 2017 sto je i ucinio. Nakon toga predmet je otisao na sud. Strpljivo smo cekali da nas sud obavijesti o daljnjim radnjama ali sam danas saznala da je sud ipak odvjetniku prije 6 mj poslao rjes o obustavi postupka o cemu nas nitko nije obavijestio. Sto sada, da li je kasno uzeti drugog odvjetnika ?

Da li da tuzimo odvjetnika jer nas nije obavijestio o rjesenju ? Da li da trazimo odstetu od njegovog osiguranja ? Da li je sud morao poslati nama navedeno rjesenje koje je dobilo novi redni broj a ne odvjetniku koji nas je zastupao samo za ostavinsku kod javnog biljeznika ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×