Jump to content

Pravni odnos između ZIR-a i ZOR-a


zao

Preporučene objave

U ZIR-u postoji odredba koja ide meni u prilog, ali da bi se ona aktivirala (da se tako izrazim), potrebno je, citat iz obrazloženja presude Visokog upravnog suda "ispunjenje i drugih uvjeta propisanih materijalnim propisom koji regulira područje radnih odnosa".

Može li tako sud reć za bilo koju odredbu nekog zakona da postoji preduvjet za njezino pokretanje u drugom zakonu? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, zao je napisao:

Može li tako sud reć za bilo koju odredbu nekog zakona da postoji preduvjet za njezino pokretanje u drugom zakonu? 

Može, ali ne baš za svaku, već u situacijama kada se radi o uskoj povezanosti primjene nekakve zakonske odredbe koja ovisi o strogo propisanim uvjetima u nekom drugom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte o čemu se radi, pogledajte kako poslodavac i radnik mogu kršiti pravilnik o radu javne firme uz sudski blagoslov (jako je važno da je to javna firma, jer je financiraju porezni obveznici).

Prema čl.8. st. ZOR-a poslodavci su obvezni pridržavati se odredbi pravilnika o radu. Međutim, u čl.226. st.1. ZOR-a su taksativno navedene situacije kad inspektor rada provodi inspekcijski nadzor i pogađate, kršenje odredbi pravilnika o radu NIJE među njima. Ali zato, po mom mišljenju, inspektor rada je sukladno čl.38. ZIR-a poslodavcu trebao narediti otklanjanje utvršene povrede propisa. E sad nastupa sud koji samtra, pojednostavljeno, da bi se aktivirao ZIR, mora to pisati u ZOR-u. Ali evo cijele rečenice iz obrazloženja te sudske presude, citat:

"Osim ovlasti propisanim tim zakonom, za postupanje inspektora rada i pokretanje odgovarajućeg postupka protiv poslodavca u konkretnom slučaju potrebno je ispunjenje i drugih uvjeta propisanih materijalnim propisom koji regulira područje radnih odnosa, odnosno da je riječ o povredi propisa o radnim odnosima, zbog koje je ovlašten pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, a što ovdje nije slučaj."

NAPOMENA: osim ovlasti propisanih tim zakonom.....misli se na ZIR

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija