Jump to content

Alimentacija nakon punoljetnosti


NevenaB

Preporučene objave

Poštovani,

moj suprug i ja smo se sudski razveli sredinom 2014. godine kojom prilikom je meni pripalo skrbništvo nad tada 17-godišnjim sinom, a ocu je određena alimentacija u iznosu od 2000 kn mjesečno. Do konca 2016. godine sin i ja smo živjeli u stanu kojeg smo suprug i ja zajednički kupili za vrijeme trajanja bračne zajednice i kojeg vlasnički djelimo po pola, a nakon toga sam se sa sinom preselila u stan svoje majke nakon smrti iste koja je umrla u 9. mjesecu 2016. godine. Stan čija sam suvlasnica zajedno sa bivšim suprugom sam iznajmila po cijeni od 2000 kn, s time da ja uzimam cijelu najamninu jer se otac sad već punoljetnog dijeteta odrekao svoje polovice najamnine u moju korist pošto ga ja uzdržavam. Zanima me ulazi li tih 1000 kn najamnine u alimentaciju koju je odredio Sud? Nadalje, imam još jedno pitanje. Moje djete se odmah nakon završetka srednje škole, odnosno, redovnog obrazovanja počelo psihijatrijski liječiti s danom 08.07.2015. godine, iako je već godinu ranije bio bolestan ali ga je bilo sram potražiti pomoć psihijatra. Liječio se čitavim nizom farmakološkim i nefarmakološkim metodama liječenja, a trenutno je u procesu iščekivanja poziva na medicinsko vještačenje kako bi mu se, a na prijedlog Centra za socijalnu skrb, utvrdio 4. stupanj oštečenja zdravlja te kako bi ostvario pravo na invalidninu u iznosu od 1500 kn. Ukupno je prošlo 5 i pol godina otkako smo se moj suprug i ja razveli, a on ustvari nikad nije uplaćivao sudom određenu alimentaciju svojim prihodima, već je umjesto alimentacije mome sinu slao dječji doplatak u iznosu 300 eura kojeg mu je osigurala Republika Austrija na račun redovnog školovanja, a nakon završetka redovnog školovanja, nastavio je dobivati dječji doplatak u iznosu 250 eura od Austrije na račun svoje radne nesposobnosti, odnosno, bolesti. Zanima me u tom smislu ulazi li i dječji doplatak isplaćivan mome sinu od strane Austrije preko oca koji je austrijski državljanin u kojoj živi već 30 godina u alimentaciju određenu od strane suda? Dakle, 2 pitanja: ulazi li polovica najamnine u alimentaciju te da li austrijski dječji doplatak ulazi u alimentaciju? Ako se mome sinu utvrdi 4. stupanj oštečenja zdravlja, da li u tom slučaju otac mog djeteta mora naknadno uplaćivati povećanu alimentaciju za prethodnih 4 i pol godine koliko se moj sin psihijatrijski liječio te za naredno razdoblje u kojem će moj sin dobivati invalidninu? U slučaju da to otac odbije, postoji li mogućnost tužbe? Otac ima austrijsku mirovinu 1300 eura te hrvatsku 200 eura, što ukupno iznosi 1500 eura, a uz to ima maloljetnog sina iz drugog braka koji je sada star 7 godina. Najljepše Vas molim za mišljenje.

uređeno: od NevenaB
Dodatak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , NevenaB je napisao:

Dakle, 2 pitanja: ulazi li polovica najamnine u alimentaciju te da li austrijski dječji doplatak ulazi u alimentaciju?

U oba slučaja se otac može pozvati da su sredstva doznačena u Vašu korist na ime alimentacije.

prije 12 sati , NevenaB je napisao:

Ako se mome sinu utvrdi 4. stupanj oštečenja zdravlja, da li u tom slučaju otac mog djeteta mora naknadno uplaćivati povećanu alimentaciju za prethodnih 4 i pol godine koliko se moj sin psihijatrijski liječio te za naredno razdoblje u kojem će moj sin dobivati invalidninu?

Za prethodno razdoblje, otac je vezan presudom koja postoji. Eventualno za buduće razdoblje možete tražiti promjenu sudske odluke, jer su nastale nove okolnosti koje ukazuju na potrebu utvrđenja novog iznosa alimentacije tj. povećavanja, a što ćete na sudu morati dokazati. I ovdje bi bila u pitanju obveza uzdržavanja po čl. 290. st. 4. Obiteljskog zakona, odnosno obveza uzdržavanja djeteta koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, pa su ga roditelji dužni uzdržavati sve dok ta nesposobnost traje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija