Jump to content

Godišnji odmor i ugovor na određeno


Stela23

Preporučene objave

Poštovani. Imam nedoumicu pa molim da mi pojasnite. Naime, nakon 2godine i 11 mjeseci, poslodavac mi nudi još jedan ugovor na određeno ali ovaj put do povratka druge zaposlenice na radno mjesto. E sad, izričito mi je rečeno iz uprave da ne smijem koristiti već ranije utvrđen zimski godišnji odmor. Naime, u firmi koristimo godišnji odmor u dva navrata ( zima tj ISKLJUČIVO I OBAVEZNO sijecanj ili veljaca 12 dana, ljeto  tj srpanj ili kolovoz 12 dana). Rečeno mi je da pošto poslodavac ne zna kad će se i hoće li se radnica uopće vratiti , ne moze mi dopustiti da ja sada ( kao i ostali zaposlenici ) iskoristim zimski godišnji. E moje pitanje: nisu li ugovor na određeno i neodređeno izjednačeni po pitanju svih prava  odnosno i koristenja godišnjih? Kada po tom njegovom tumačenju,  ja smijem na godišnji??  Laički gledano , svaka druga radnica moze u bilo kojem trenutku dobiti otkaz, ali one vec nakon Nove godine smiju tj kako kaze poslodavac MORAJU koristiti zimski g.o. !! Znači da ja po njegovom , ne smijem pomisliti na svoj zasluženi DIO godišnjeg dok se ona ne vrati a tada mi neće dati kao i ostalima već razmjerno broju mjeseci koje sam radila dok se ona nije vratila ?? Molim odgovor, hvala 

uređeno: od Stela23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar nitko ne zna? Razumijem termin razmjerno broj dana godišnjeg,  razumijem da u Zakonu stoji da takav " umanjeni " g.o. koriste osobe koje nemaju 6mj neprekidnog rada kod istog poslodavca ( zbog kasnijeg zaposlenja ) i oni koji su imali prekid odnosa duži od 8 dana. 

Ja neprekidno radim 2g i 11mjeseci  , ovo mi bi bio treći ugovor o radu na određeno,  prva dva puta u ugovoru je bio naveden točan datum početka i kraja radnog odnosa i uredno sam smjela na godišnji,  ali što u ovom slučaju? 

Znači, usmeno mi je rečeno da pošto oni ne znaju kada će se dotična vratiti, ne mogu mi sada omogućiti mojih 10 dana  zimskog godišnjeg kao i drugima. 

Sve to razumijem, ali kakva prava ( konkretno po tom pitanju) ja kao radnik imam u takovom ugovoru? Jer ja to shvaćam da mi poslodavac u bilo kojem trenutku može reći doviđenja,  moram mijenjati ostale radnice po dućanima kada koriste godišnje,  a ja na svoj ne smijem ni pomisliti a kamoli ga tražiti valjda do trena kad se dotična gospa vrati i prestane potreba za mnom ? 

Itko savjet? Hvala 

uređeno: od Stela23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema opisanom, nema razloga da vam se uskrati koristenje godisnjeg odmora, takodjer na odluku o koristenju GO nema nikakvog utjecaja kada i hoce li se osoba na cijem mjestu radite, vratiti na posao. 

Pitajte vasu pravnu sluzbu da li imate Pravilnik o radu ili Pravilnik o nacinu koristenja i raspodjele godisnjeg odmora (ovisno u kojem aktu je propisano) te bi svakako bilo bolje da zahtjev za koristenje godisnjeg odmora uputite pismeno, tako da mozete dobiti i pismeni odgovor.

Obzirom da se vas ugovor na odredjeno produljio vec treci put bez prekida, po pitanju godisnjeg imate jednaka prava kao i da vam je Ugovor na neodredjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Generalno, raspored rada i raspored korištenja godišnjeg odmora je u domeni poslodavca, jer poslodavac mora organizirati radne procese. Ako mislite da Vas poslodavac svojom nekom odlukom zakida, možete mu se pisano obratiti zahtjevom za zaštitu prava iz radnog odnosa. Međutim, logika poslodavca mi nema smisla, jer i ako se radnica vrati, on Vama mora omogućiti korištenje godišnjeg odmora ili Vam isplatiti godišnji odmor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija