Jump to content

Dokazivanje vlasništva za radni stroj


avialias

Preporučene objave

Dobar dan.

 

Molio bih savjete oko procesa ishođenja papira za potrebe registracije radnog stroja.

Naime radi se o traktoru proizvedenom 1975-1978.godine u bivšoj SFRJ. Traktor je IMT533, vrijednosti oko 5000kn.

Traktor je normalno pri kupovini imao račun, ali nikada nije bio registriran nitu u bivšoj RH, SFRJ niti sada za vrijeme RH. Znate sami da to nekada nije bilo vazno.

Provjereno je to da nikad nije bilo registriran u nadloežnoj stanici MUPa i nemaju evidenciju za taj broj šasije. Otac se ne sjeća jer smo imali 4 traktora i 3 su bila registrirana a ovaj najmanji nikada.

Normalno u među vremenu papiri , račun za traktor i papiri oko dizanje kredita za traktor su zagubljeni.

Zadnjih 12 godina traktor je bio u većem kvaru (ne isplativost popravka), te pri pojavi zamjeniskih (polovni mjenjač) dijelova ovaj studeni 2019. traktor je popravljen i restauriran nakon 12godina stajanja na imanju.

Sređen je skroz za tehnički pregled, ali u međuvremenu neki pravilnik oko dokazivanja vlasništva 02.11.2019 je promjenjen i sada nisam upoznat na koji se način traktor može registrirati jer nema nikakvih papira.

Do 02.11.2019 moglo se kao uz IZJAVU vlasnika i IZJAVU SVJEDOKA , ali to ne ide više, Izvor CVH.hr.

Traktor ima pločicu s brojem šasije čvrsto pričvršenu.

Ne bi htjeli sada ostati bez investicije u restauraciju traktora pa trazimo način za ishodovanje papira i dokazivanje vlasništva.

 

Molim upute kako i kojim postupkom ishodovati nove papire za traktor, te pristupiti registraiciji.

Kako ide postupak tuženja nepoznatok vlasnika ili kako god se to zvalo i što mi treba za to (svjedoci, papiri, fin.sredstva).

 

 

uređeno: od avialias
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, sada to možete učiniti tužbom prijašnjeg vlasnika (znate li tko je bio prijašnji vlasnik?) na utvrđenje prava vlasništva dosjelošću, time da presuda zamijeni priznanje bivšeg vlasnika, uz dva nesrodna svjedoka koja će potvrditi da je traktor u vlasništvu Vašeg oca dulje od 10 godina. Za traktor trebate navesti što više podataka, tako da se onda na temelju presude općinskog suda MUP-u može naložiti upis u sve relevantne evidencije motornih vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani,

imam slični problem. Naime, kupio sam lako komercijalno vozilo od čovjeka koji je to vozilo naslijedio od svojeg oca. U dokumentima s ostavinske rasprave jasno je naveden broj šasije, model i ostali tehnički detalji. Međutim, predmetno vozilo iz 1972. godine nikad nije bilo registrirano, odnosno ne postoji dokaz o vlasništvu. Da li će kupoprodajni ugovor i rješenje s ostavinske rasprave biti doboljni za registraciju vozila?

Zahvaljujem.

lp

d

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , damvid je napisao:

Da li će kupoprodajni ugovor i rješenje s ostavinske rasprave biti doboljni za registraciju vozila?

Mišljenja sam da je pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju kao javnom ispravom utvrđeno da predmetno vozilo čini imovinu umrlog te je isto kao takvo dodijeljeno nasljedniku, odnosno osobi koja je u kupoprodaji nastupila kao prodavatelj, te stoga ne vidim zapreku da se vozilo registrira. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

10.000,00 kn je vrijednost predmeta spora radi utvrđenja, a ovdje je riječ o utvrđenju prava vlasništva. Dakle, svaka radnja zastupanja po odvjetniku može biti 750,00 kn + PDV (za sastav tužbe i dva ročišta). Dakle, cca 3.000,00 kn sa sudskim pristojbama. Naravno, ako znate i sami sastaviti tužbu i možete se sami zastupati, samo trošak sudskih pristojbi od cca 400-800 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija