Jump to content
Sign in to follow this  
Iv5555

Traženje prava nasljedstva nakon dugo godina

Preporučene objave

Nakon dugo godina smo saznali da od mog pradjeda sestra nije imala potomke kad je umrla te nije bilo oporuke, ali od pradjeda druge sestre djeca su se upisala na njenu imovinu i koriste je duze od 30god..jel pravo na traženje nasljedstva u tom slučaju zastarilo ,Iako se dokaze da moja obitelj ima pravo na svoj dio po rodbinskom slijedu ,i nitko nas nije obavjestio ni mog tatu ni pok djeda da nije bilo oporuke i da imamo pravo na svoj dio..ako može ko dat koristan savjet bia bi zahvalan..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , Iv5555 je napisao:

.jel pravo na traženje nasljedstva u tom slučaju zastarilo

Članak 138.Zakona o nasljeđivanju

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

U smislu citiranih odredbi iz čl. 138. ZN, a kako se radi o zakonskom obliku nasljeđivanja dužina subjektivnog roka ograničena je objektivnim rokom koji se ne može produljiti (   vidi odluku VSRH Rev 1058/1998   )  , a koji u odnosu na savjesnog držitelja stvari zastarjeva za 10 godina, a u odnosu na nesavjesnog držitelja rok zastare je 20 godina.

Prema stavu Vrhovnog suda RH zauzetog u reviziji broj  Rev 1554/1993, nesavjesni držalac je onaj nasljednik koji drži stvari ostavine iako zna da postoji netko treći (su) nasljednik, neovisno o tome što je njegovo nasljedno pravo utvrđeno pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju. 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×