Jump to content

Traženje prava nasljedstva nakon dugo godina


Iv5555

Preporučene objave

Nakon dugo godina smo saznali da od mog pradjeda sestra nije imala potomke kad je umrla te nije bilo oporuke, ali od pradjeda druge sestre djeca su se upisala na njenu imovinu i koriste je duze od 30god..jel pravo na traženje nasljedstva u tom slučaju zastarilo ,Iako se dokaze da moja obitelj ima pravo na svoj dio po rodbinskom slijedu ,i nitko nas nije obavjestio ni mog tatu ni pok djeda da nije bilo oporuke i da imamo pravo na svoj dio..ako može ko dat koristan savjet bia bi zahvalan..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Iv5555 je napisao:

.jel pravo na traženje nasljedstva u tom slučaju zastarilo

Članak 138.Zakona o nasljeđivanju

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

U smislu citiranih odredbi iz čl. 138. ZN, a kako se radi o zakonskom obliku nasljeđivanja dužina subjektivnog roka ograničena je objektivnim rokom koji se ne može produljiti (   vidi odluku VSRH Rev 1058/1998   )  , a koji u odnosu na savjesnog držitelja stvari zastarjeva za 10 godina, a u odnosu na nesavjesnog držitelja rok zastare je 20 godina.

Prema stavu Vrhovnog suda RH zauzetog u reviziji broj  Rev 1554/1993, nesavjesni držalac je onaj nasljednik koji drži stvari ostavine iako zna da postoji netko treći (su) nasljednik, neovisno o tome što je njegovo nasljedno pravo utvrđeno pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija