Jump to content

Zaostaci ili zastara uzdrzavanja


407

Preporučene objave

Dakle,sudska presuda 3.10.2005. je da suprug placa uzdrzavanje malodobnog 2001 sina) po 1000 kn.Pise dakle počev od 3.10.pa nadalje.Od tada je bilo povecanje 2017.god na 1300 kn.Uredno placano.Decko ove godine napunio 18 godina,muz zadnje platio u 6 mj.1300 kn,i znamo da nije smio sam prestat al je prestao jer nit se javlja bivsa nit sin koji je duzan obavjestit o svom skolovanju.Upisao je 2015.za automehanicara,a mi neznamo sta dalje jer doticna gospoja ne zeli komunicirati.Na temelju presude 2017.je otisla na Finu i stisnula blokadu muzu koji joj je uredno placao na zasticeni racun novac( imamo sve izvode) jer ga je tada molila da ne placa na tekuci koji je u presudi posto je bila u blokadi.Sad uzeli odvjetnika koji je uspio rijesit blokadu,ona je povukla ovrhu,ali sad nam prijeti da zeli zaostatke do tog 3.10.2015.koji nisu u presudi.Zanima nas jel to moze?Pokusali smo doprijeti do decka ali ona neda,nit znamo jel se skoluje jel radi,s obzirom na godine i skolu koju je pohadao mi mislimo da vise ne pohađa nista.Molim savijet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li postojala kakva odluka suda ili nekakva nagodba do tog 3.10.2005., odnosno kako je do tog datuma bila regulirana obveza uzdržavanja? Jeste se pokušali sinu obratiti pisanim putem, i to u smislu, da li se još uvijek redovno školuje, te ako nije, kada je završio to redovno obrazovanje, te da li je zaposlen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do tog datuma nista,to je prva presuda i od tada uredno placano po 1000 kn a od 2017 po 1300kn.Poslao je muz pismo,naslovio na sina,gdje ga trazi da mu se javi i posalje papir gdje bi bilo vidljivo ako se dalje skoluje,no samo je zvala bivsa,koja je opet pocela vrijedat i svadu.Jednostavno nemoze se snjom komunicirat.Decko punoljetan a mi neznamo sta dalje,znaci nit znamo jel prosle godine zavrsio skolu nit jel ove,a boga mi ni jel se mozda jos skoluje.Ona samo rekla da ce traziti od 2.3.2001.kad je mali roden do 2015 kad je bila presuda za uzdrzavanje zaostatke,jer oni nisu bili do sada trazeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju, budući da je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđena obveza plaćanja uzdržavanja, trebali bi tužbom tražiti ukidanje iste, odnosno utvrđenje prestanka obveze plaćanja, naravno ako smatrate da su se za to ispunile zakonske pretpostavke. Ovakva predmetna tužba se podnosi pred nadležnim sudom prema mjestu prebivališta tuženika, odnosno djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 18 minuta, 407 je napisao:

A da li moze trazit od 2001 do 2015 kad je bila prva presuda zaostatke?Jer oni nisu tuzbom trazeni.

Ovdje je zastara 5 godina od dana nastanka obveze, ali ona ne teče do punoljetnosti maloljetne djece, a nakon toga oni mogu samostalno poduzimati radnje. Obiteljski zakon propisuje da je roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi, a bio je dužan to činiti, duguje djetetu naknadu za uskraćeno uzdržavanje, i to unatrag od dana nastanka tog prava, pa do podnošenja tužbe za uzdržavanje. Tako da se ranije nepodmirena obveza uzdržavanja može riješiti u novom parničnom postupkom i to tužbom sina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzas,zena je bila u braku s drugim,sjeti se kad je dijete navrsilo 4 godine da tuži mog muza kad se rastavila za uzdrzavanje.Naravno,dnk pokazao da je otac,i nikad nije odbijao uzdrzavanje iako decko nosi prezime njenog muza.Nakon svih potezanja po sudu jer nikad nije htjela mirnim putem nista rijesiti,postoji sansa da sad on tuzi vlastitog oca,pa kakav mi imamo zakon.Trazila je tada sve zaostatke kako je trajala tuzba,skoro dve godine,sve uredno dobila.On se kao sin njemu ne zeli ni javiti,ni reci dali se uopce jos skoluje,pa koja uopce imamo mi prava??Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, 407 je napisao:

Uzas,zena je bila u braku s drugim,sjeti se kad je dijete navrsilo 4 godine da tuži mog muza kad se rastavila za uzdrzavanje.

Alimentacija je isključivo pravo djeteta, a oca nitko nije onemogućavao da sam traži tj. da se sudskim putem utvrde njegove obveze u odnosu na njegovo dijete, te da ih može pravovremeno podmirivati, uostalom kako i kada je to djetetu bilo potrebno. Ovako se podmirivalo samo ono što se od oca i tražilo, a ono što nije traženo, ostalo je kao neriješeno dugovanje i sada se u odnosu na taj dio čeka zastara.

Prije 9 minuta, 407 je napisao:

pa kakav mi imamo zakon.

Zakone koji prije svega štite djecu i njihova prava, a kako sam Vam već i navela, alimentacija nije pravo koje pripada majci, već pravo koje pripada djetetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve jasno,i nismo nikad bijezali od te odgovornosti i prava dijeteta,al je zalosno kad majka koristi dijete samo da pakosti ocu,zalosno da nikad dijetetu nije rekla jednu lijepu rijec o njemu,a sad kad je punoljetan nemoze da se sam javi i porazgovara s ocem,pokaze malo postovanja.Uz sav trud da sve rijesimo mirno ona i malome puni glavu sudom.Zalosno,hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odnosi se održavaju, zato i postoji sudsko uređenje susreta i viđanja roditelja s djetetom, a sve samo s jednim ciljem, a to je da se ostvari pravo djeteta na oba roditelja, ravnopravno, jer je to primarna potreba djeteta. Očito je i ovdje došlo do zakazivanja i neispunjavanja roditeljske obveze, te se to sada reflektira na odnos oca i sina, a sin više nije ˝mali˝, tako da je žalosno da dijete im ovakve posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,nemoze se na silu nista.Majka samo je samo koristila dijete i vukla bezpotrebno po sudu.Kad bi naisao otac bi ga sakrivala i punila mu glavu i dijete tako odrasta.Covjek se umori jer dok pokusavas komunikaciju a ne mozes je ostvariti jer je druga strana problem onda uz sve druge probleme i neimastinu doslovno prije krepas.I taj,,mali, je sad vec veliki pa bi mogao i malo sam odlucivat.Ne branim nikog ali s muzeve strane je pokazana suradnja i dobra volja a nije mu uzvracena,bilo je samo bitno da se uplacuje alimentacija i sad kad je taj mali veliki nastanu problemi jer vise nema para.Zalosno jako,i jos kad nekom uplacujes te novce na zasticeni jer je gospoja u blokadi,pa sad pred mjesec dana priloži na presudu ovrhu da nije dobila nista onda znamo da joj je u pitanju samo novac koji je dobivala,al ocito decko o tome nema pojma.Ima svakakvih majki nazalost

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija