Jump to content

Kapara


Medolina01

Preporučene objave

Poštovani,

Prije 6 mjeseci sam dogovorila kupnju vikendice na rate. Dala sam kaparu (1.ratu), ovjerili kod bilježnika i napisali, citiram: "u slučaju da kupac odustane od kupnje nekretnine,prodavatelju ostaje kapara, a u slučaju da prodavatelj nekretnine odustane, mora kupcu vratiti duplu kaparu". U javnobilježničkom uredu su rekli da je ti pravilno napisano.

Međutim, nastaju druge okolnosti. U bunaru vikendice pri kupnji je bilo vode, što je, uz struju i legalizaciju, bio preduvjet kupnje. Ali, nakon par mjeseci, točnije u 10.om mjesecu vode nema u bunaru, obaviještava se vlasnik, koji kaže da će pomoći organizirati dublje kopanje bunara o mom trošku. Naravno, ne pristajem, te tražim od vlasnika da smanji kupoprodajnu cijenu (zbog toga jer je vode nestalo), ili da mi vrati kaparu. Nisam odustala od kupnje,jednostavno ne mogu kupiti nekrerninu a nisu svi uvjeti zadovoljeni. 

Vlasnik ne želi niti smanjiti cijenu, niti vratiti kaparu, te  kaže da će još promijeniti bravu.

Molim savjet !

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da će zvučati glupo, ali mislim da odredba o kapari nije napisana u duhu zakonske odredbe. Zakon o obveznim odnosima u čl. 304. kaže: "ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu... koja je primila kaparu". Ovako je odredba dosta jednoznačna, i u slučaju Vašeg odustanka od ugovora, prodavatelj bi zadržao kaparu. Da je pisalo: "u slučaju da prodavatelj bude odgovoran za neispunjenje ugovora..." (jer nije isporučio stvar koja ima sve bitne sastojke i bez nedostataka je), tada bi se moglo argumentirati da je zapravo prodavatelj, koji nije isporučio stvar jednaku onoj koja je ugovorena, po svojim bitnim svojstvima, zapravo odgovoran za neispunjenje ugovora, a ne kupac, koji je zbog toga zadržao pravo na raskid ugovora. Tako da, po mom mišljenju, riječi su važne u pravnim tekstovima.

Nažalost, zakon se primjenjuje samo ako ugovor među strankama nije drugačije uredio, a kod Vas jest. Ako raskinete ugovor, gubite kaparu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija