Jump to content

Založno pravo na tuđoj nekretnini- dužnik umro prije 2 godine


Irenak

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas pomoć oko brisanja založnog prava na nekretnini.

Na temelju Sporazuma o osiguranju novčane tražbine iz 2010. godine, putem specijalne punomoći od vlasnika zemljišta, uknjiženo je pravo zaloga na nekretninama u korist privatne osobe. 

Znači dug je od osobe koja je umrla prije dvije godine i koja je upisala pomoću specijalne punomoći dug na tuđe zemljište. Pitanje glasi: s obzirom da dug nije vraćen, a zabilježba je na zemljištu,  dali i dalje vrijedi to osiguranje, s obzirom da je stvarni dužnik umro ili se taj sporazum tj. osiguranje novčane tražbine miče i briše tj. postaje ništavno, s obzirom na to da pokojnik nije ništa ostavio u nasljeđe niti je itko od njega nešto naslijedio? Dali stvarni vlasnik zemljišta na kojem je zabilježba može odgovarati za dugove pokojnika (u ovom slučaju sin pokojnika/dužnika) toj privatnoj osobi, a samo je dao zemljište da se upiše osiguranje novčane tražbine, a sam nije primio nikakav novac tj. nema dug prema osobi u čiju korist ide Sporazum?

Unaprijed hvala na odgovoru

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

Evo nastavljam temu.

 

Kao što sam pisala: na temelju Sporazuma o osiguranju novčane tražbine iz 2010. godine, putem specijalne punomoći od vlasnika zemljišta, uknjiženo je pravo zaloga na nekretninama u korist privatne osobe. 

Saznali smo da se radi o čovjeku koji daje novac na kamatu, te je s pokojnikom sklopio 2 Ugovora o zajmu 2010 godine.  Ne postoji dokaz da je dužnik ikada I dobio taj novac, pogotovo ne u navedenom iznosu, a umro je prije 2 godine.

Znači dug je od osobe koja je umrla prije dvije godine i koja je upisala pomoću specijalne punomoći dug na zemljište svog sina.

Sin se osjećao prevaren, ali je zbog mira u kući šutio i nije ništa poduzimao, jer je otac sinu za života govorio da se radi o malom iznosu koji je ostao za vratiti i da će sve ubrzo riješiti.

Sinu je rekao da je dug ca 20.000 eura na dan davanja punomoći, te na dan davanja punomoći potpisao Ugovor o zajmu na tih 20.000 eura i pokazao sinu, te je on pristao dati punomoć da se taj dug upiše kao teret, ali je kasnije otac uz pomoć punomoći upisao dug 170.000 eura. Samo zemljište je livada koja trenutno vrijedi ca 12.000 eura, ali postoji mogućnost prenamjene i postizanja veće vrijednosti, te je nasljedstvo od majke i sentimentalna vrijednost.

Teret je upisan prije 10 godina, a rok vraćanja zajma je bio 6/2012. Predlagatelj osiguranja na nekretnini nije do sada tražio od vlasnika zemljišta da ostvari svoje pravo.

Još je tu i problem što je pokojni otac bez znanja sina, uz tu punomoć potpisao da se nekretnina ne može otuđiti ili opteretiti, a što sin kao vlasnik nije znao, niti odobrio.

U prilogu šaljem Sporazum o osiguranju novčane tražbine (gdje su sakriveni osobni podaci), kao i Rješenje suda.

Sada pitanje glasi:

Dali je to dugovanje zastarjelo protekom 10 godina?

Dali se može što postići tužbom protiv osobe koja je uknjižila pravo zaloga, tj. osporiti dugovanje i izbrisati teret?

Dali se može osporiti točka 3.3. iz Članka 3. Sporazuma o osiguranju novčane tražbine- jer nije vlasnik potpisao/i vidio taj sporazum, već samo otac po punomoći?

Dali se ipak na neki način može opteretiti sporna nekretnina novim dugom, kako bi se barem na neki način zaštitila nekretnina? 

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Pozdrav

Scan_from_CX92209-03-2020-155122.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražbina možda jest zastarjela, ali je upisana hipoteka, odnosno zalog koji ne zastarijeva vezano uz glavni dug. Teoretski možete ići utvrđivati da je ugovor kojim je zalog dan ništetan jer je sin bio u zabludi oko vrijednosti na koju je upisan zalog (vidim da je punomoćnik temeljem specijalne punomoći opteretio nekretninu, a ne sam vlasnik - ima li dokaza o tome da je otac doveo u zabludu sina?) O kaznenoj odgovornosti oca nema govora, jer je on pokojan, ali je li to učinio na poticaj zajmodavca? Može li se zajmodavca prijaviti možda?

Osporiti dugovanje koje je zastarjelo mi se čini da nemate pravni interes, već samo ugovor o hipoteci, ali na koji način? Treba razmisliti o tome kako bi se to moglo izvesti, po mom mišljenju će Vam za ovo trebati dobar odvjetnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija