Jump to content
luckipucki

Korištenje pjesme na komercijalnoj televiziji bez dopuštenja autora

Preporučene objave

Poštovani,

Desio se slučaj da je jedna velika komercijalna televizija iskoristila samoizdatu pjesmu jednog benda u prime timeu, bez ikakvog prijašnjeg zahtjeva za dopuštenjem ili ikakve najave. Bend je zauzvrat to prijavio ZAMP-u, odnosno poslao je dokaz koji postoji na internetu da je pjesma emitirana da bi natjerao televiziju da plati određenu tarifu. Ipak, to se  tiče samo onoga što je televizija bila primorana platiti i u slučaju da je bendu prijavila korištenje pjesme.

S druge strane, taj bend koji izvodi pjesmu nije nositelj prava, odnosno samo neki članovi benda su nositelji prava odnosno autori glazbe i teksta, ostali su izvođači (radi se o velikom bendu koji broji 20 ljudi), pa je ta pjesma zapravo obrada neke već prije snimljene pjesme. Može li to stvoriti problem bendu u ovom slučaju? Napominjem da su autori pjesme dopustili korištenje i obradu!

Ako ne, koje bi onda poteze trebali provesti ti izvođači i autori budući da je televizija iskoristila pjesmu bez ikakve najave i zahtjevom za dopuštenjem, da bi naplatili taj njihov propust? Ili se sve svodi na tu tarifu koju televizija mora platiti ZAMP-u koji će to naknadno obračunati autorima?

Napominjem da se radi o prime time emisiji na komercijalnoj televiziji prepunoj reklama!

Lijep pozdrav, nadam se nekom odgovoru, a ako ima neka zainteresirana pravnica ili pravnik na području autorskog prava koji bi mogao pomoći neka se slobodno javi da porazgovaramo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi li se o preradi autorskog djela autora izvođača? (novi aranžman, nova izvedba?) Tada je to samostalno autorsko djelo i uživa zasebnu, vlastitu zaštitu. Pri tome je pohvalno da su autori originalne pjesme dopustili korištenje i obradu, no oni, po mom mišljenju, neće sudjelovati u ovom traženju naknade (ili bi mogli zajedno s bendom, ovisno o tome na koji način je televizija iskoristila samoizdatu pjesmu: kao preradu ovog benda ili kao izvornik).

Autorska prava su moralna i materijalna (moralna su pravo prve objave, pravo na priznanje autorstva, pravo na čuvanje ugleda i časti autora itd.), a materijalna su pravo reprodukcije, distribucije, priopćavanja javnosti, te pravo prerade.

Dakle, ovdje bi po meni bilo riječi o naknadi štete za povredu moralnih prava autora (koja nije obuhvaćena) i naknadu za iskorištavanje (koja bi vjerojatno bila ono što ZAMP čini). Koji bi to iznos bio, možemo samo pretpostaviti ili pokušati potražiti u sudskoj praksi kakvi se iznosi u takvim slučajevima dosuđuju. Naravno, sve to je moguće ostvariti i odštetnim zahtjevom prema komercijalnoj televiziji u mirnom postupku, pa onda uopće ne bi bilo potrebno ići u parnični postupak radi naknade štete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×