Jump to content

Promjena sredstva ovrhe


Posjetitelj

Preporučene objave

Postovani,

Molila bih vas lijepo za misljenje.

Naime suprug i ja smo kupili nekretninu na kredit. Ostali smo bez posla. Banka je pokrenula postupak ovrhe nad nekretninom , no odustala je od postupka i prodala dug agenciji.

Nama su blokirani racuni, Zabiljezba je na nekretnini te pretpostavljam da ce je u nekom trenu ipak morati pokusati prodati na javnoj drazbi.

moje pitanje glasi: obzirom da su blokirani racuni, te je izvrsena zabiljezba ovrhe nad nekretninom vjerovnik/ci ne mogu traziti novu promjenu npr. pokretnine, patente, prava do trenutka dok ne uspiju dokazati da se iz trenutnih stedstava ne mogu namiriti?

moraju prije iduce promjene barem pokusati prodati nekretninu?

hvala vam puno svima na misljenju i vremenu

lp

K.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Borbena7,

banka je povukla ovrsni prijedlog, te ustupila potrazivanje agenciji za otkup. 
Oni su prije 6 mjeseci putem suda zatrazili ovrhu nad nekretninom.

Novi ovrsni postupak od strane agencije je zabiljezen u zemljisnim knjigama.

 

hvala Vam na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrhovoditelj u bilo kojem trenutku može povući ovršni prijedlog i sud u tom slučaju donosi rješenje o obustavi postupka. A što navodim, jer i ovaj novi ovrhovoditelj može povući svoj ovršni prijedlog na nekretnini, znači ne mora nužno tražiti promjenu predmeta i sredstva ovrhe sa nekretnine na neki drugi predmet ovrhe, već se samo može povući iz ovog postupka te temeljem iste ovršne isprave predložiti neki novi ovršni prijedlog na nekom novom predmetu npr. pokretninama. Ne znam zašto Vas to brine, ali ovakvo postupanje je u praksi vrlo rijetko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako sam i ja nekako mislila, tesko da ce ovrhovitelj s nekretnine ici na nesto manje vrijedno. 

Zabrinulo me jer sam iza sestre naslijedila udio u tvrtci kojeg (onaj mali jdoo) koji ima prihod od nekakvih 150000 kn, pa bih se toga zeljela rijesiti bez da agencija ulazi u suvlasnicku strukturu jer ljudi tamo rade i trude se, stoga cu ima taj svoj dio i prepustiti bez naknade.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 13 minuta, Kristin_st je napisao:

Tako sam i ja nekako mislila, tesko da ce ovrhovitelj s nekretnine ici na nesto manje vrijedno. 

Također ne vjerujem da će se povlačiti sa nekretnine, jer se u tom slučaju briše zabilježba i to im je preveliki rizik. U slučaju da pokušaju promjenu predmeta i sredstva ovrhe slobodno se žalite na takvo rješenje i pozovite se na činjenicu da nisu bili ispunjeni uvjeti po čl. 5. st. 3. Ovršnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Draga Borbena,

nadam se da ste dobro... Sukladno nasoj komunikaciji javljam Vam da je sud odredio datum rocista za prodaju predmetne nekretnine... kako mi nemamo primjedbi na prodaju jer nam je vec puna kapa tog procesa zeljela sam Vas pitati sto se dogadja ukoliko se nekretnina ne proda na drugoj drazbi? Znam da sud ukida ovrhu i znam da vjerovnici mogu pokrenuti novu ovrhu, no ono sto me zanima da li je to sto se nekretnina eventualno nece prodat znaci da li mogu predloziti neko drugo sredstvo ovrhe? Agencija koja je preuzela potrazivanje od banke je naravno upisala zalozno pravo na nekretnini. 
 

nekretnina je procijenjena na veliki iznos pa je to razlog zbog kojeg mislim da se nece bas lako prodati a ne nalazi se na nekoj ludilo lokaciji.

 

Konkretno ovo me zanima jer se nisam jos uvijek odrekla sestrinog udjela u jdoo posto mi taj udio ima emotivnu vrijednost. To je jos uvijek jdoo i nemaju vrijednu dugotrajnu ili kratkotrajnu imovinu. Godisnje se uprihodi oko 150000 kn, sad zbog virus sigurno ce biti manje.

 

hvala Vam unaprid na Vasem vremenu 🌷

uređeno: od Kristin_st
Obrazlozenje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako, ako se ni na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi ne prikupi nijedna valjana ponuda, tada Fina o tome obavijestiti sud, te on postupak obustavlja. Ovrhovoditelj može najkasnije u roku od 3 dana nakon završetka druge elektroničke javne dražbe predložiti sudu da se, ako se nekretnina ne proda, u njegovu korist zasnuje založno pravo na nekretnini radi osiguranja tražbine radi čije je naplate ovrha određena. Prednosni red takvoga založnog prava ovrhovoditelja računa se od dana stjecanja prava na namirenje. Tako da bi oni nakon ovoga mogli tražiti promjenu predmeta i sredstva ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Borbena.., onda bi mi bilo najbolje izmjeniti osnivaca u tom jdoo pa da se vise ne brinem? Kazem radi se o jdoo. Osnivacki polog tj dirma vridi 10 kn.

 

oni zalozno pravo na nekretnini vec imaju, jer je to zalozno pravo imala i banka.

 

Hvala Vam puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija