Jump to content

Ugovorna kazna poslodavca


Monika123

Preporučene objave

Poštovani,

 
Molim Vas pravni savjet u vezi ugovora o radu na neodredeno.
 
16.05.2019. potpisala sam ugovor na neodredeno sa odvjetnikom i stečajnim upraviteljem te je on u tom ugovoru naveo članak 8. "Radnik jamči poslodavcu da neće otkazivati ovaj ugovor o radu slijedećih 12 mjeseci. U slučaju da radnik otkazuje ovaj ugovor o radu ili mu bude uručen izvanredni otkaz ugovora o radu uzrokovan ponašanjem radnika dižan je platiti poslodavcu ugovornu kaznu u iznosu od 2000kn neto. Otkazni rok iznosi 15 dana, bez obzira koja ugovorna strana otkazuje ugovor o radu"
 
Naime ja sam dala otkaz zbog pronalaska drugog posla, te obavljanja stručnog osposobljavanja. 11.08.2019. prestaje ugovor i otkazni rok je ispoštovan.
 
27.12.2019. Stigao je poziv na plaćanje od strane poslodavca te mene sad zanima koliko je valjana ta klauzula u ugovoru te trebam li ja platiti tu ugovornu kaznu ili je ona ništetna? Zakonom se djelomično odreduje da je to nezakonito, te da se ne slaze sa ustavnom odredbom o slobodi rada.
 
Unaprijed hvala na odgovoru i pomoći.
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova je odredba ništetna, i tako se očitujte poslodavcu, jer Zakon o radu predviđa plaćanje ugovorne kazne samo u jednom slučaju, a to je kod zabrane natjecanja radnika s poslodavcem. Ne nalazim sad sudsku praksu, mislim da ju je donio Županijski sud u Puli, a potvrdili Ustavni i Vrhovni sud, da je u svim drugim slučajevima ugovaranje ugovorne kazne suprotno Zakonu o radu kao propisu koji uređuje minimalne uvjete za prava i slobode rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija