Jump to content

Obveze poslodavca kod izvršenja ovrhe


darkovace1966

Preporučene objave

Poštovani, molim da mi odgovorite na Slijedeće. 

U mirovini sam i moj poslodavac je MIORH. Krajem prosinca 2019.dobio sam putem e-građani da će mi se obustaviti dio mirovine temeljem presude iz 2007.godine (zajednička pričuva-zavod za stanovanje Osijek). Znaci postoji rješenje o ovrsi koje je pravomoćno iz 2007.godine. U blokadi sam inače preko 3500 dana (putem Fine). Do sada mi se uskraćivala mirovina po pitanju druge ovrhe koju sam uredno isplatio. 

Pitanje? Da li MIORH može obustaviti dio moje mirovine iako je prošlo gotovo 13 godina od pravomoćne ovrhe. Nikakvih radnji nakon toga, u smislu ev. prekida zastare nije bilo od vjerovnika. 

Da li ja mogu tražiti od poslodavca, pismeno, da obustavi daljnju isplatu na slijedećim mirovinama. Napominjem da ta presuda nije nikada bila evidentirana u očevidniku kod Fine. 

Molim pomoć!

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno. To je rješenje o ovrsi (Ovrv-2676/07) općinskog suda u Osijeku. 2004.se selimo u Zagreb. To su potraživanja za pričuvu iz 2004.2005.2006.godine. Niti jednom za svo vrijeme obustave MIORH nije skidao sa mirovine u korist tog rješenja.

Kako to da poslodavac ne vodi računa o pravnoj (ne)mogućnosti naplate niti je kontaktirao mene ili drugi stranu. Na moje pitanje upućeno telefonom u Tvrtkovu (MIORH) odgovaraju da je to njima sad na redu po nekoj listi naplate,a napominjem da je meni dostupan jedino očevidniku u Fini, a tamo takvog predmeta nije bilo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što je rješenje iz 2007.ne znači da se po njemu godinama baš ništa na sudu nije radilo, jer postoje i drugi predmeti ovrhe osim plaće. Trebali bi napraviti uvid u taj sudski spis da bi mogli dokazati da je nastupila zastara. Poslodavac nije ništa kriv, on samo postupa po traženju suda ili ovrhovoditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam ništa osim tog rješenja nema. Prepiska između suda,mog poslodavca i Fine u smislu kada po tadašnjem važećem ovršnom zakonu, protekom od 3 ili 6 mjeseci o nemogućnosti provedbe ovrhe jer sam, napominjem blokiran preko 3500 dana, možda i postoji, ali to nije radnja kojom se prekida zastrani rok. Jednostavno, mojim preseljenjem u Zagreb, preselio je i moj spis u Tvrtkovu kao umirovljenika i nikad nisam dobio bilo od ovrhovoditelja, bilo od suda ikakav vezani akt na tu temu. Nisam niti pozivan od strane suda da eventualno se ovrhovoditelja drugačije namiri. Nezgodno je to, sto u Tvrtkovoj su vrlo “teški” da mi daju spis na uvid, jer za njih je to pravno u redu, dok GOD ja ne namirio tako stari dug ili ako ovrhovoditelja ne odustane od ovrhe. Napominjem da se radi o pričuvi koja mjesecima nije plaćena i u poslovnim knjigama ovrhovoditelja kao i u sudskom spisu stoje pobrojane svaka stavka (mjesec) povredu i pojedinačno. Znaciovrhovoditrlj je čekao gotovo 2-3 godine pa sve objedinio u jednom prijedlogu za ovrhu a sud je temeljem toga donio pravomoćno rješenje. Znaci nema nikakvih pravnih radnji od 2007.godine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Koliko ja znam ništa osim tog rješenja nema.

Ovo je naprosto nemoguć, jer funkcija suda nije bila samo da donosi rješenje o ovrsi već i da ga provede tj. da se dug namiri.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Prepiska između suda,mog poslodavca i Fine u smislu kada po tadašnjem važećem ovršnom zakonu, protekom od 3 ili 6 mjeseci o nemogućnosti provedbe ovrhe jer sam, napominjem blokiran preko 3500 dana, možda i postoji, ali to nije radnja kojom se prekida zastrani rok.

Ako postoje dopisi između ovih ustanova to znači da je rješenje dostavljeno na provedbu i da je s tim prekinuta zastara. Također ovdje nema govora o nemogućnosti provedbe, jer čekanje u redu za naplatu ne znači da je naplata nemoguća i da se ovrha zbog toga trebala obustaviti po prvom Ovršnom zakonu.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Jednostavno, mojim preseljenjem u Zagreb, preselio je i moj spis u Tvrtkovu kao umirovljenika i nikad nisam dobio bilo od ovrhovoditelja, bilo od suda ikakav vezani akt na tu temu.

Spise se za Vam ne seli, a pogotovo se ne seli sa suda u HZMO. I nešto se trebali dobiti kada je rješenje pravomoćno i ovršno.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Nisam niti pozivan od strane suda da eventualno se ovrhovoditelja drugačije namiri.

Ovo nije dužnost suda, niti sud poduzima takve radnje.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Znaciovrhovoditrlj je čekao gotovo 2-3 godine pa sve objedinio u jednom prijedlogu za ovrhu

Tako se to radi u praksi, a sve s ciljem da ne bi nastupila zastara potraživanja.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

sud je temeljem toga donio pravomoćno rješenje.

Sud nikada ne donosi pravomoćno rješenje, već samo rješenje koje po proteku roka za žalbu postaje pravomoćno.

prije 3 sati , darkovace1966 je napisao:

Znaci nema nikakvih pravnih radnji od 2007.godine. 

Po svemu navedenom u tom spisu ima poprilično radnji od dana donošenja rješenja o ovrsi. Još je i upitno na kojim predmetima je doneseno to rješenje, pa me ne bi čudilo da je bila u pitanju i ovrha na pokretninama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija