Jump to content

Naknada štete po počinjenoj utaji, određivanje vrijednosti ukradene stvari


Spinn

Preporučene objave

Dakle, zaposlenik je otuđio nekoliko službenih mobitela te je štetu poslodavcu (nakon što je otkriven) nadoknadio na način da mu je uplatio iznos do kojeg je došao pregledom njuškala, a taj iznos je i nešto veći nego onaj za koje je direktor tog društva znao prodavati takve mobitele.

Poslodavac je sada odlučio tužiti zaposlenika za razliku do cijene tih novih mobitela u trgovinama mobilne telefonije. Tvrdi da su mobiteli bili novi.

Zaposlenik zna da mobiteli nisu bili novi, jedan je čak bio i zadužen na kolegu koji je dao otkaz nešto prije te utaje i neko vrijeme korišten, dok su drugi bili u skladištu kao dio velikog kontigenta mobitela dobivenih od pružatelja telefonske usluge.

To društvo je registrirano za obavljanje građevinskih radova, mobiteli su bili dio paketa/usluge pružene od T-coma, dakle ulazna cijena im je 0 kn, a kako je već rečeno, direktor tog društva je počesto prodavao višak mobitela na njuškalu i to po prosječnim cijenama na tom oglasniku.

Pitanje je, koja vrijednost će biti relevantna sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužitelj mora dokazati osnovu i visinu svoje štete. Ako tuženik ospori vrijednost mobitela odnosno visinu štete, na tužitelju je da dokaže da su ti mobiteli bili upravo toliko vrijedni, a to ne može dokazati: prvo, zato što očigledno mobitela nema pa se ne mogu vještačiti (jer će u slučaju neslaganja jedina relevantna vrijednost sudu biti ona utvrđena vještačenjem ili procjenom vrijednosti po vještaku), a drugo, zato što se naknađuje stvarna šteta: dakle, onaj iznos stvarne štete koji je tužitelju nastao zato što su ti mobiteli otuđeni.

Međutim, tužitelj ovdje nema samo stvarnu štetu mobitela koji su mu otuđeni, već može reći i to da je, zato što su mu otuđeni mobiteli koji su se upotrebljavali za poslovanje, on bio prisiljen kupiti svojim radnicima nove mobitele za poslovanje, a što je poslovni trošak koji nije planirao i zbog kojega je izgubio dio zarade. Ako priloži račun za te nove mobitele, njegova i osnova i visina su izvan svake sumnje dokazani. Dakle, to je put kojim bi poslodavac mogao ići, i koji bi po meni bio bolji za dokazivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija