Jump to content
Gogi1992

Društveno vlasništvo

Preporučene objave

Poštovani,

djevojka i ja bismo htjeli graditi kuću na parceli koju je od svojega preminulog oca naslijedila njena majka. Problem je u tome što je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisano društveno vlasništo s pravom korištenja općine koja više niti ne postoji, tj sada je ta općina grad, a po teritorijalnom ustroju čestica se nalazi u području susjedne općine toga grada. Djevojkina majka nije ni bila svjesna da je na toj čestici upisano društveno vlasništvo, a nije sigurna niti kako je ta čestica došla u vlasništvo njene obitelji, tj ona zna da je ta čestica njihova od kada zna za sebe (rođena 1960.g.). Prema povijesnom pregledu iz katastra stoji da je njen otac, dakle djevojkin djed, upisan od 1952. godine, a temeljem rješenja o nasljeđivanju naslijedila ga je upravo djevojkina majka. Čestica se u cijelosti nalazi u građevinskom području, dakle radi se o neizgrađenoj čestici u građevinskom području, a prema izvodu iz prostornog plana 1991. godine nalazila se u građevinskom području u cijelosti i na dan stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu 24. srpnja 1991. prema kojem su sva poljoprivredna zemljišta koja su bila upisana kao društveno vlasništvo postala vlasništvom Republike Hrvatske. Zanima me može li se ovaj slučaj riješiti tako da se kao vlasnica u zemljišnoj knjizi upiše djevojkina majka i na koji način je to izvedivo?

Srdačan pozdrav.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Gogi1992 je napisao:

Prema povijesnom pregledu iz katastra stoji da je njen otac, dakle djevojkin djed, upisan od 1952. godine

Jel vam poznato temeljem čega je izvršen citirani upis

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Meni se čini da bi ovdje trebalo prvo ići zahtjevom za mirno rješenje spora prema gradu kao pravnom sljedniku iza općine, kojim bi se tražilo da država prizna pravo vlasništva nasljednici (ako može, priložiti slijed iz katastra - iza djeda, rješenje o nasljeđivanju iza djeda, majke iza djeda, kćeri iza majke), te ako država na to ne pristane, tužiti radi stjecanja prava vlasništva dosjelošću. Svakako će biti potrebno regulirati vlasničke odnose prije početka gradnje, jer ćete morati ishoditi građevinske dozvole, priključke i sve moguće, a što neće biti moguće bez čistog vlasničkog lista.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za bivše države svo je zemljište bilo društveno i nije se moglo nasljeđivanjem ili kupovinom prenijeti vlasništvo. Ako posjedujete rješenje o nasljeđivanju iza djeda na majku zatražite upis vlasništva u zemljišne knjige. Na temelju rješenja o nasljeđivanju iza djeda. Govorim vam iz vlastitog iskustva. Moji su roditelji 1972 kupili zemljište i platili porez, ali kad su zatražili upis u zemljišne knjige odbili su ih i rekli da se ne mogu upisati. I dalje je pisalo društveno vlasništvo na izvodu i stari vlasnik. Ja sam nedavno za ove države zatražio upis na temelju ugovora iz 1972 i prijenos je napravljen na naše ime bez riječi. Nema više društvenog vlasništva na privatnom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×