Jump to content
Sign in to follow this  
NemamPojma1

Pristupni put - poljoprivrenda čestica

Preporučene objave

Molim za pomoć, savjet za sljedeću situaciju:

Vlasnik sam poljoprivredne parcele (oranice) koja je u bila vlasništvo obitelji već desteljećima. 
Obzirom da se radi o ratnom području, godinama nismo išli na tu oranicu, obzirom na, još uvijek, postojeće znakove na rubu šume da se radi miniranom području. 
Prije godinu dana, pojavila se osoba koja otkupljuje upravo ovo područje tj. susjedne poljoprivredne parcele. Neki su prodali svoje parcele a neki, poput nas nisu. 
Trenutno se do moje parcele može doći prvo nerazvrstanom cestom (u vlasništvu općine), koja se nastavlja kroz privatne poljoprivredne parcele, tj. putu koji je ucrtan u sloju tj. HOK1:5000 na karti Geoportala. Prilazni put se vidi i na sloju CROTIS PROMET (uključene prometnice). Taj put nije upisan u zemljišne knjige. 
Do je prije rata postojao put koji se koristio za pristup do naše čestice, upisan u katastar kao put, ali taj put u naravi ne postoji(tako kažu u Općini). Također, na okolnim šumskim parcelama (stoje znakovi opasnosti od mina) pa zemljištu ne možemo prići niti na taj način.

Vlasnik zemljišta,(prve parcele na kojoj put počinje) preko svoje odvjetnice mailom nam je dao odobrenje da preko njegove parcele imamo pristup do naše. 

Ogradio je kupljene parcele na način, da je stavio vrata s lokotom na ulaz u iste, tj zatvorio poljski put kojim se moglo i do naše parcele(jos do neki dan). Svaki put kada prolazimo moramo tražiti portira da otključa.

Također je u postupku okrupnjivanja zemljišta stavio ogradu (na svoju stranu parcele) na način da je pristup našoj parceli moguć samo sa strana šuma (sa znakovima o opasnosti od mina) i puta koji u naravi ne postoji.

Isto tako, nagrnuo je zemlju na našu česticu i tako ostavio iza ograde na našoj strani.

Iako sam pročitao dosta postova na ovom forumu vezano uz to, kao laiku mi je prilično nejasno što, kako, otkud krenuti da se problem puta riješi.

-  postoji li ikakav osnov, obzirom na situaciju mina, da mi općina dodijeli način na koji mogu pristupiti mojoj parceli (iza moje parcele postoji još nekoliko vlasnika u istoj situaciji)

- Tužiti vlasnika parcele zašto što je stavio vrata s lokotom? Na koji zakon se pozvati??

- Kako tražiti služnost puta? Mogu li email odobrenje vlasnikove odvjetnice koristiti kao važeće odobrenje korištenja puta? Put bi koristio za prilaz na parcelu, kao i za izvoz drva koja postoji na parceli.

- Ako su mjerodavni slojevi HOK i Crotis PROMET na GeoPortalu, može li se vlasnika tužiti po osnovi da je uništio taj put (ogromne blatnjave rupe) mehanizacijom.

- Što sa naguranom zemljom na našu parcelu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×