Jump to content

Prava djeteta s autizmom na vrtić


Mima77

Preporučene objave

Poštovani, mama sam djeteta iz autističnog spektra. Nakon duljeg čekanja napokon s 6. godina kreće u vrtić za djecu s posebnim potrebama. Problem je što pohađa vrtić samo dva sata parnim danima, a preporuka svih stručnjaka je da treba ići svaki dan. Potpisani ugovor je na poludnevni program, a troškove snosi grad., mada je vrtić privatan, ali jedini za djecu s posebnim potrebama u gradu. Da li je to ok. i što mogu napraviti po tom pitanju. Probala sam razgovarati i s ravnateljicom, ali nemaju baš sluha, prebacuju odgovornost jedni s drugih. Hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Mima77 je napisao:

Problem je što pohađa vrtić samo dva sata parnim danima, a preporuka svih stručnjaka je da treba ići svaki dan. Potpisani ugovor je na poludnevni program, a troškove snosi grad.

Znači, 2h vrtića, svaki drugi dan bi bio poludnevni program za Vaše dijete? Što Vam na ovo kažu doktori koji ga vode? Postoje li kakve promjene kod djeteta? Ima li vrtić kakvih primjedbi? Kakav boravak imaju druga djeca u tom vrtiću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autističnoj djeci rutina je jako važna. Normalno da ga buni kada jedan dan ide a drugi ne ide. Preporuku imamo od Erfa, psihologa, neuro pedijatra.. Radi socijalizacije preporučava se boravak u vrtiću. Manja je grupa s djecom iz autističnog spektra. Navodno još jedno djete ide tako,ali je upisano naknadno, ostali idu svaki dan, neki duže neki krače. Ne znam osječam se izluđeno, na moj upit rečeno mi je od strane ravnateljice da ga ispišem ako mi ne odgovara,jer eto oni su privatni vrtić. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ovo je još jedna od situacija u Hrvatskoj u kojoj načelno imate pravo, ali kad dođete do provedbe, to pravo ni na koji način ili teškom mukom možete ostvariti. Pretpostavljam da ste dobili, bilo od grada, bilo od vrtića, rješenje o upisu u vrtić ili ugovor. Predlažem da ga tretirate kao upravni akt i da protiv njega uložite pisani prigovor, tražeći da se program uskladi s djetetovim potrebama i preporukama. Ako odgovore negativno, ili ne odgovore uopće, da uložite žalbu drugoj instanci: ministarstvu obrazovanja. Također možete prijaviti vrtić prosvjetnoj inspekciji. Možda to pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija