Jump to content
valeria

Tumačenje presude

Preporučene objave

Poštovani,

suprug i ja smo se rastali. Ja živim sa djetetom  od 10 god u VT dok se suprug preselio u ZG. Ima prebivalište u VT, a boravište u ZG. Za vrijeme spora naveo je da živi u ZG i da tamo radi. Na presudi pišu naši podaci sa osobne iskaznice tako da piše njegova adresa u VT. Dobio je pravo viđanja djeteta svaki drugi vikend. U pravomoćnoj presudi piše ovako:

MljT. Djete(ime, prezime, OIB) će od pravomoćnosti ove odluke provoditi vrijeme sa ocem (ime, prezime, OIB, adresa VT) i to svaki drugi vikend od petka od 15h do nedjelje do 20h na način da otac dođe po nju na adresu majke, te da potom po proteku navedenog vremena majka dođe po nju na adresu oca. 

Moje pitanje je da li je otac dužan uvijek nedjelju navečer biti u VT tako da ja preuzmem djete na adresi prebivališta ili prema ovoj presudi smije otići u ZG pa onda ja moram ići po djete u ZG? 

Ako on ode u ZG i zahtjeva da dođem po djete u ZG, a ja ne dođem tko je u prekršaju on što nije došao u VT ili ja što nisam otišla u ZG?

Napominjem da otac nije na sud donio potvrdu o boravištu i da u presudi nigdje se ne spominje ZG, ali se spominje u zapisnicima. Zato što nije u VT nije ni dobio viđanja tokom tjedna. 

 

Još jedno pitanje. S koliko godina smijem djete staviti na autobus ili vlak da putuje ocu ili k meni?

 

Hvala na pomoći

Uređeno od valeria

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dijete može putovati bez roditelja i ispod 14 godina, čak i u inozemstvo, kod nas mislim da propisi ne uređuju takve situacije sa stajališta skrbi za dijete.

Nažalost, presuda u tom dijelu nije dovoljno precizna, logika bi nalagala da ako je u izreci presude naznačena adresa oca, da je to adresa oca na koju majka mora doći po dijete. Nažalost, zbog ove situacije, da se presuda ne bi morala ispravljati zbog promjena adrese, vjerojatno je sud to imao u vidu donoseći presudu. Dakle, ako otac dođe po dijete, neka ga majka pokupi i obrnuto, da teret putovanja i preuzimanja ne padne samo na jednog roditelja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×