Jump to content

Darovni ugovori


Mimi57

Preporučene objave

Poštovani, 

suprug i ja smo u braku 26 god, od toga zadnjih 8 samo formalno. On živi u Americi, a ja sam uglavnom u Hrvatskoj. On je odlučio prodati kucu u Americi i profit od prodaje zadržati za sebe, a meni daje stanove; jedan u Zagrebu, drugi na moru. Sve nekretnine su stečene u braku. Sa tom podjelom sam suglasna, ali bih htjela da to sve bude i službeno. Stan u Zg je uknjižen na njegovo i moje ime, svakom 1/2, dok je stan na moru samo na mom imenu. On bi darovnim ugovorom nekretnine u Hrvatskoj prepisao meni, sto mi je za stan u Zg u redu, međutim kod drugog stana, nije mi jasno kako bi mogao darovati nesto sto tehnički nije njegovo. Kako bi bilo to najbolje napraviti? Također, s obzirom da on živi u Americi ( inace je hrvatski državljanin) i taj bi ugovor dao napraviti tamo kod javnog bilježnika koji ovjerava dokumente na hrvatskom jeziku, sto je sve potrebno da bi taj dokument bio pravovaljan? Da li je dovoljna samo ovjera javnog bilježnika, ili bi trebala neka ovjera od hrvatskog konzulata Ili cak eventualno haski apostil? Inace za sad ne mislimo započinjati brakorazvodnu parnicu.

unaprijed zahvalna,

Mimi

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napravite jedan krovni sporazum o diobi bračne stečevine, u kojemu ćete popisati što je sve zajednička imovina, i opisati način na koji je dijelite. S obzirom da je stan na moru već upisan na Vaše ime, u tom ćete ugovoru konstatirati da se suprug odriče svakog prava potraživanja udjela u suvlasništvu tog stana kao bračnoj stečevini, već da on njegovim priznanjem predstavlja Vašu vlastitu imovinu. Ugovor bi bilo najbolje napraviti u hrvatskom konzulatu, po mom mišljenju. Bit će potrebna njegova ovjera kao onoga koji tim ugovorom nešto gubi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

sporazum o diobi bračne stečevine,

 

prije 9 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Bit će potrebna njegova ovjera kao onoga koji tim ugovorom nešto gubi.

Mišljenja sam da bi glede citiranog ( sporazum o diobi bračne stečevine) bila potrebna ovjera oba potpisa, za razliku od darovanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ne bi bila dioba bračne imovine (jer nema razvoda i ne dijeli se sve sto smo stekli) vec samo da mi daruje svoju polovicu stana u Zg i odriče se bilo kakvog potraživanja na stan na moru. Ja sam sve to naširoko objasnila da bi bila jasnija situacija, ali be želimo miješati stečevinu u Americi i ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Mimi57 je napisao:

To ne bi bila dioba bračne imovine (jer nema razvoda

Razvod nije uvjet diobi bračne stečevine

 

prije 2 sati , Mimi57 je napisao:

vec samo da mi daruje svoju polovicu stana u Zg

Nevidim onda šta je problem, ugovor o darovanju suvlasničkog dijela. 

 

prije 2 sati , Mimi57 je napisao:

i odriče se bilo kakvog potraživanja na stan na moru

Ovjerovljenu izjavu kojom priznaje da ste vi isključivi vlasnik konkretne nekretnine, odnosno da se radi o vašoj vlastitoj imovini. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija