Jump to content
tiz002

Pozajmice vlasnika

Preporučene objave

Molim pomoć,dakle poduzeće,kupljeno od drugog vlasnika u bilanci se još vode pozajmice prvog vlasnika poduzeću koje mu nisu vraćene od prije 15-tak godina niti ih je tražio,osim mogućnosti da se prvi odrekne istih u korist poduzeća ,sa druge strane stoje 10 tak godina stara i neutužena i nenaplativa potraživanja nastala za vrijeme istog vlasnika. Klijenti se osim na zastaru pozivaju čak i na izjave da su dugovanja platili u gotovini...Da li se takva situacija smije poravnati na neki način... pozajmice u prihod,otpisati potraživanja kao porezno nepriznata ili postoji mogućnost zatvaranja kroz kompenzaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo je računovodstveno pitanje više nego pravno. Načelno, i prihodi i rashodi su u zastari, to je nesporno. Dakle, niti bivši vlasnik neće moći prisilnim putem ostvariti svoju tražbinu na povrat pozajmice, a niti će se moći potraživanja od klijenata prisilno naplatiti. Međutim, mislim da kompenzacija nije pravi put, jer se ne radi o međusobnim potraživanjima dvaju istih subjekata koja bi se mogla prebiti.

Ja bih to tako ostavila u bilanci, jer je to realističan prikaz poslovnih događaja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uz svaku pozajmicu obavezno ide i Ugovor - Iznos pozajmice -Rok vraćanja i Kamate.                                                              Rok vraćanja se Ugovorom može produžavati, uz prethodno obračunate Kamate.                                                                     Pozajmica bez Ugovora se smatra, Ništavnom,, ali njen iznos se smatra Prihodom  .

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala.Razmišljanja su mi išla u tom smjeru ali mi je trebala potvrda.Dakle ako se želi raščistiti bilanca pozajmice u prihod a otpis potraživanja porezno nepriznata i to je nekako logičan i najčišći put..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×