Jump to content
mariva16

Nezaposlena bivša supruga

Preporučene objave

Lijep pozdrav, situacija je sljedeća:

Suprug i njegova bivša žena imaju dijete. Na papiru stoji zajedničko skrbništvo, i dogovorena alimentacija u iznosu od 1000 kn. Viđa dijete nekoliko puta tjedno po 3-4 sata.

Bivša supruga je nezaposlena, s namjerom da tako i ostane (moje subjektivno mišljenje, s obzirom da nema dana radnog staža u životu). Njoj to očigledno ne predstavlja problem, a ne predstavlja joj ni problem tražiti dodatne stvari (deterdžent za rublje-za koji smatram da je njena dužnost kupiti, kao što bi otac kupio da dijete boravi kod njega, plus odjeću za dijete) iako sam otac i njegov dio obitelji nekoliko puta godišnje kupuju djetetu odjeću i obuću. Bivša supruga i dijete žive u svom stanu, ne znam zaista od kuda plaća režije i hranu, ali nerijetko tokom mjeseca šalje suprugu poruke kako su bili pozvani na neke rođendane i sl, pa se istrošila, pa traži od supruga ako može da joj pripomogne. Kada je dijete krenulo u vrtić, izjasnila se da kupuje djetetu potrepštine po malo, kroz nekoliko mjeseci što mi daje naslutiti da alimentacija ne odlazi u potpunosti na potrebe djeteta. Tj, odlazi, vjerojatno na hranu i režije, i onda naravno traži dodatne stvari. Ali ako sam dobro upućena, roditelj s kojim dijete živi treba osigurati hranu i režije, a odjeća, obuća i npr hobiji bi išli iz fonda alimentacije (ispravite me ako griješim).

Kolika je mogućnost da otac dobije potpuno skrbništvo nad djetetom? 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon ne predviđa na koji način bi se trebala utrošiti sredstva od alimentacije, ali bi bilo tako da ako otac daje 1.000,00 kn u novcu, da majka isto toliko daje u radu, prehrani, obući, režijama, stanovanju itd. Povremeno kupiti detergent ili odjeću za dijete je, kao što je rečeno, dar koji ide izvan alimentacije.

Ako dijete od ranije nije više privrženo ocu, ako nije u njegovom najboljem interesu da stanuje s ocem i njegovom obitelji (stambene prilike tamo itd.), onda vjerojatno neće biti promjene odluke o skrbi nad djetetom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Poanta mog posta je bila da smatram da financijski ne sudjeluju jednako, koliko god ta alimentacija zvuči malo, smatram da majka ne pridonosi ni toliko (ne računam brigu za dijete obzirom da je s njom), ali isto tako se i otac brine o djetetu kad je s njim (igračke, izleti, hrana itd). Hoću reći da pretpostavljam da alimentacija ide i na režije, i na hranu, i na odjeću, iako bi je li, majka trebala bar približno sudjelovati i u tom aspektu. Otac i dijete imaju odličan odnos, privrženi su, iako je naravno dijete više vezano za majku jer ipak više vremena provodi s njom. 

Da li je moguće da otac preuzme skrbništvo na temelju nezaposlenosti majke? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×