Jump to content

Problem sa susjedom


RokoB.

Preporučene objave

Susjed je na moju obiteljsku kuću pričvrstio vijkom usku ogradu između moje i njihove kuce,nije mi smetalo do sad kad želim raditi fasadu! Zamolio sam ih da bi majstor dosao raditi mjerenje kvadrature ako je mogu skinuti da se moze proći,to je jedini prolaz,međutim oni to ne žele uraditi! Komunalni redar je nemoćan,policija je izašla i upozorila ih,ali su isto pravno nemoćni i savjetuju me da ih privatno tužim! Ja bih to pokušao izbjeći jer nemam ni vremena ni novca za to,zanima me postoji li neka institucija koja mi moze pomoći u toj situaciji! Sa susjedom smo u lošim odnosima odavno iz nekih samo njoj znanih razloga, dok sa njenim suprugom nemam problem nikakav! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo baš i nije odgovor na moje pitanje pa bih trebao upotrijebiti :gatara:za pretpostaviti o čemu se radi.

Dakle, ako je vaša kuća na međi, znaćilo bi da je ta ogradica njihova te vas može ali i ne moraju pustiti na svoje. U tome slučaju, kad već spominjete legalizaciju, vjerovatno postoji nekakov arhitektonski snimak prema kojem se može izračunati potreban materijal. Nadalje, za same radove (ukoliko istima ne prelazite među) možete se pozvati na čl.107 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, ako vam to zabrane istu odluku o uporabi tuđe nekretnine radi izvođenja radova može donijeti sud gdje bi se točno naznačilo koji dio tuđe nekretnine upotrijebiti, koji radovi se mogu izvoditi, u kojem trajanju te sve ostalo što navodi spomenuti članak zakona. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za objekte građene prije 1968 g. prema Zakonu o gradnji iz 2014 godine, Rješenje o uporabi koja se dobiva od ureda za prostorno uređenje (cijena oko 600 kuna) na osnovi Potvrde katastra da je objekt građen prije 1968. g....vezano za legalizaciju objekta! Dakle,moj objekt nije sporan! Odakle zaključak da je moja kuća na međi i da oni mogu ili ne moraju meni dozvoliti prilaz mojoj nekretnini,ako su oni trazili nas da se malo prosire zbog velicine njihove cestice! I da li oni smiju bez dozvole ista naslanjati na moju kucu i "busiti" u nju? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavili ste pitanje i zatražli odgovor. Za kvalitetan odgovor vam je postavljeno pitanje na koje niste odogovorili i nije mi baš jasno zašto je bilo teško jasno odgovoriti na jasno postavljeno pitanje. A taj odgovor bi bio važniji od toga je li nešto legalno ili nije jer u ovome slučaju nije nešto mjerodavan Zakon o gradnji nego Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Pa kako niste odgovorili na pitanje, zaključak

prije 9 sati , RokoB. je napisao:

Odakle zaključak da je moja kuća na međi i da oni mogu ili ne moraju meni dozvoliti prilaz mojoj nekretnini

 je izveden iz vašeg navoda

prije 16 sati , RokoB. je napisao:

dobili su dozvolu (usmeno) od mog pokojnog djeda da se smiju pribliziti na nekih pola metra od nas! 

prema kojem ispada da je dana suglasnost da se građevinom približe na manju udaljenost do međe od odredbi prostornog plana i podredno da je vaša građevina na međi. U tome slučaju vrijedi sve što sam vam već naveo oko pristupa na tuđe.

Kako i dalje nema odgovora na moje postavljeno pitanje a što se tiče ovoga

prije 9 sati , RokoB. je napisao:

I da li oni smiju bez dozvole ista naslanjati na moju kucu i "busiti" u nju?

Bez dozvole i suglasnosti naravno da ne i tu bi se radilo o smetanju posjeda, međutim tu posjed, pa makar se radilo i o običnom vijku u nečijoj građevini postaje miran kada osobi od koje je tako pribavljen prestane pravo da štiti posjed koji joj je tako oduzet. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sutra idem kod odvjetnice po savjet pa cemo dalje vidjet sta poduzimati! Danas odradeno mjerenje,majstor (vlasnik firme) obavio laserskim metrom i napomenio mi da se sretao sa takvim slucajevima i da ce mi morati dopustiti radove na svojoj nekretnini na ovaj ili onaj nacin! Odvjetnica (rođakinja koja poznaje vrlo dobro situaciju) mi telefonski isto to rekla,ali evo sutra idem do nje,pa cemo vidjeti! Svakako hvala vam na savjetima i ukazanim mogucim komplikacijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija