Jump to content

Suvlasnik odbija bilo kakve nagodbe


masterdisaster

Preporučene objave

Moj otac i njegova sestra imaju dvije nekretnine u kojoj su suvlasnici oboje po pola. Očeva sestra ne ulaže niti u jednu nekretninu i živi u muževoj kući već 20 godina. Zaključala je polovicu kuće prošle godine nakon smrti djeda. Taj kat smo koristili do prošle godine do kad je ona odlučila sve zaključati. Kat se više ne grije i ovu zimu su popucale cijevi. U drugoj nekretnini koju je ona usmeno uzela na uživanje ništa nije uloženo. Fasada propala, cijevi popucale. 

Nudili smo joj isplatu polovicu kuće u kojoj živimo i cijelu vikendicu koju ona ima na uživanje, međutim odbija. Ovo je nama jedina nekretnina u kojoj živimo i u koju smo ulagali i druge nemamo. Ona se sada iživljava nad svima nama.

Očajni smo. Majka je imala psihički slom i već nam svima propada mentalno zdravlje zbog ovakve situacije. Kuća treba ove godine na energetsku obnovu, a mi nemamo njezinu suglasnost i ne želi je dati. 

 

Što nam je činiti ? Postoji neka mogućnost isplate iz kuće ? Etažirati se ne može jer su sve instalacije centralne ( plin, voda, struja ) i jedan je ulaz. Nema niti mogućnosti dogovora s njom.

Isplate ne prihvaća i sve je jedan Status Quo. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , masterdisaster je napisao:

Postoji neka mogućnost isplate iz kuće ?

Čini mi se da vama jedino preostaje razvrgnuće suvlasništva. Razvrgnuće isplatom kao mogućnost postoji, gdje bi sud odredio da ocu pripadne nekretnina u cijelosti a sestri isplati vrijednost njenog dijela u određenom roku, ali u tome slučaju bi morali navesti posebno ozbiljan razlog. Koji je to posebno ozbiljan razlog nije taksativno navedeno pa je nažalost i sudska praksa po tome raznolika i uglavnom zauzimaju stav da navedeni razlozi nisu posenbno ozbiljni. Bi li u vašem slučaju kao posebno ozbiljan razlog prihvačeno to što se ne brine o svome dijelu suvlasništava radi kojeg je napravljena šteta (pucanje cijevi) ne mogu tvrditi. Ono što bi sigurno prošlo (a može poslužiti i kao određeni vid pritiska da se sestramalo zamisli) je razvrgnuće civilnom diobom gdje bi sud odredio da se nekretnina proda na dražbi a tako dobiven novac podjeli suvlasnicima. Problem kod ovoga što se dražbom uglavnom dobija manja vrijednost nekretnine ali dobra strana je što otac kao suvlasnik može sudejlovati na dražbi i dati najbolju ponudu, pa bi bio dužan isplatiti sestri dio umanjen za vrijednost njegovog suvlasničkog udjela.

Iako se u slučaju razvrgnuća radi o izvanparničnom postupku, nije na odmet posavjetovati se sa nekim odvjetnikom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Što se u praksi najčešće uzima kao vrlo ozbiljan razlog?

Mi imamo usporedne dokaze s legalizacije iz 2013 do danas i vidi se koliko su nekretnine propale. Slike iz projekta legalizacije 2013 i projekta procjene  nekretnina iz 2019. kao službeni dokumenti. 

Imamo spremno 10 susjeda koji će svjedočiti da nikad ništa nije ulagala.

Režije plaća moj otac već 20 godina i glase na njega. Nova kuhinja, pod, kupaonica. Imamo sve račune.

Ona ne živi tu 20 godina i prijavljena je na drugoj adresi.

Imamo i sms poruke i mailove razgovora pokušaja nagodbe koja ona i dalje odbija.

S obzirom da je suvlasništvo idealno, nema pravo zakljucavati sobe o držati drugu nekretninu samo za sebe. A upravo to radi.

Još tisuću razloga i dokaza imamo i ne vidimo zbog čega se to ne bi uzelo kao vrlo ozbiljan razlog.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija