Jump to content

Živim u kući čiji je jedan od vlasnika moj otac


Vedranos

Preporučene objave

Dobar dan. 

Živim u kući u kojoj je jedan od mnogih vlasnika moj otac (kuća je podijeljena na puno dijelova). Svoj dio otac može prepisati na mene, to nije problem, samo je pitanje treba li mi to trenutno uopće, a odgovori na ova pitanja ispod bi mogla ukazati na to.

- može li me netko od drugih suvlasnika izbaciti iz kuće

- kako se kuća procjenjuje - stanje prije 20 godina, kada sam ja došao i stanje sada nakon jedno 100 000 kuna uloženih u tu kuću tijekom vremena nije ni slično

- što je sa svim režijama koje sam samo ja plaća tijekom godina

- kako bi bilo najjednostavnije to otkupiti (recimo da se ne mogu dogovoriti, možda i mogu, samo me zanimaju najcrnije varijante)

- što ako s nekima uspijem dogovoriti (kupiti ili mi prepišu), a neki ne žele, ima li neki postotak koji moram posjedovati kako bi mogao dobiti/otkupiti ili nešto treće od preostalih kuću

- mogu li oni zatražiti preko suda recimo, da ja njima plaćam mjesečno naknadu za život u toj kući i mogu li tražiti unatrag, što je u tom slučaju s režijama, stvarima koje sam ja ulagao u kuću koja bi se do sada srušila i ne bi je bilo uopće da nisam ulagao

- prilikom procjene kuće, procjenjuje li se samo zemljište ili i kuća? U kojem stanju kuća? To je prepisana na mog oca prije više od 20 godina, dakle bez da itko puno razmišlja, vidi se iz aviona da to sve u kući nije staro 20 godina. U slučaju da se procjenjuje cijela kuća, što s tim stvarima koje sam ja stavio u nju? Ili još bolje, što ako bi ja, recimo prije procjene, odlučio i sve stvari koje sam stavio u nju izvadio van, kao da ih nikada nije ni bilo? 

 

Pa evo, molim vas ako mi možete dati odgovore barem na neka od ovih pitanja, hvala vam.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče preseljenja, kao posjednik imate određena veća prava od suvlasnika koji nisu posjednici, pa Vas se niti iseliti ne može bez sudskog postupka bez Vaše suglasnosti. 

Kuća se procjenjuje po tržišnoj vrijednosti u slučaju otkupa. Režije koje ste platili kao nevlasnik, možete tražiti od suvlasnika za posljednjih pet godina unatrag (zbog zastare). Kad Vam otac daruje svoj dio, u odnosu na sve ostale, ako Vam neće dobrovoljno prepustiti da otkupite njihove suvlasničke dijelove, možete pokrenuti postupak radi razvrgnuća suvlasničke zajednice, u kojoj može postojati više opcija: geometrijska dioba među suvlasnicima (koja za kuće obično nije moguća), ili civilna dioba prodajom i podjelom novca među suvlasnicima, gdje se i Vi možete javiti kao kupac drugih suvlasničkih dijelova. Taj se postupak provodi prema pravilima o javnoj dražbi u ovršnim postupcima. Za sve to ne morate biti većinski suvlasnik, dovoljno je da ste suvlasnik.

Drugi suvlasnici mogu tražiti da im naknadite korist koju ste imali od njihove stvari koju koristite, isto pet godina unatrag, a Vi možete postaviti protuzahtjev da Vam naknade režije i vrijednost ulaganja.

Smatra se da je nekretnina zemljište (dakle, ono je glavno, a ne građevina) i sve ono što je sa zemljištem razmjerno trajno spojeno. Procjenjuje se nekretnina, dakle sve. Procjenjuje se tržišna vrijednost, vjerojatno sadašnje stanje, usporednom metodom koju takve kuće postižu na tom području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija