Jump to content

R1 računi u maloprodajnim dućanima


anonimno

Preporučene objave

Ako je tvrtka registrirana za veleprodaju i maloprodaju ima li pravo iz maloprodajnog dućana izdati R1 (R2 ako je obrtnik) račun ukoliko to kupac zatraži?

 

Kako se takvi računi upisuju u knjigu izlaznih računa?

 

Što s knjigom popisa? Treba li ih upisivati kao promet ili kao storno ulaza?

 

Što ako je takav račun plaćen virmanom? U maloprodaji nema virmana (s time sam već imao problema!).

 

Pretpostavljam da je to standardna stvar i da će knjigovođe to znati proknjižiti...

 

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U trenutku kad dobijem prijavu tržnog inspektora jer radim ono što i svi drugi (a to je izdajem R1 račun iz maloprodajnog dućana) to postaje pravni problem.

Ako dođem na benzinsku pumpu tražim R1 i dobijem ga. Ne moram ići na "veleprodajnu" benzinsku pumpu.

Zbog toga pitanje i postavljam na ovom portalu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije konkretnog odgovora na sva pitanja :

 

1) da li ste obrtnik ili doo ili pitate tek znatizelje radi

 

2) imate maloprodajni ducan, tako ste napisali, tocno ?

 

3) spominjete knjigovodje ... da li ih imate ili sami vodite knjigovodstvo ? Naime, ako ih imate, onda me cudi da Vam nisu dali odgovore, a ako ne, dobit cete cijeli odgovor kada objavite trazene dopune ....

 

4) spominjete "tvrtka" ... je registrirana za veleprodaju i maloprodaju ...

 

Dakle, Vas zanima konkretna situacija kada Vam pravna (doo) ili fizicka (obrt) osoba dilazi u maloprodajni ducan i trazi od Vas R1 (ako ste doo) ili R2 (ako ste obrtnik) racun ... tocno ?

 

Cekam Vasu potvrdu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) d.O.o.

2) točno

3) ne... knjigovodstveni servis... međutim nisu baš od neke pomoći. Uopće ne razumijem o čemu pričaju.

4) da, registrirana je za veleprodaju i maloprodaju

 

Da, zanima me ispravan način izdavanja R1 računa iz maloprodaje. Kako sam se dosta raspitivao shvatio sam da svatko radi na drugačiji način, razni softveri to rješšavaju na drugačiji način, a osobno (nakon čitanja raznih pravilnika, zakona i mišljenja) čini mi se da niti jedan nije u potpunostsi ispravan.

Jeste li znali da je u McDonaldsu svaki račun R1 račun bez iti jednog podatka koji je potreban za R1 račun?

Da ne pričam da neke tvrtke vode dućan kao veleprodajno skladište, a pri maloprodaji softver automatski prebacuje robu iz veleprodaje u maloprodaju.

I naravno iskustva s inspekcijama su vrlo šarena... no o tome neki drugi puta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko imate maloprodaju i veleprodaju, u istom prostoru (pri čemu je maloprodaja prodavanje robe za gotovinu nepoznatim kupcima, građanima, a veleprodaja pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju gospodarsku djelatnost) svu robu morate voditi u knjizi popisa robe maloprodaje.

Prilikom prodaje robe kroz veleprodaju (plaćanje virmanom), stornirate količinu iz knjige popisa, zavedete ju na skladište veleprodaje (samo knjigovodstveno) i računom - otpremnicom fakturirate gospodarskom subjektu. Otpremnica mora biti potpisana.

Ako vam taj isti subjekt ne traži veleprodajni račun, već kupuje u maloprodaji (to su uglavnom sitne stvari, uredski materijal i slično) tada morate uz račun maloprodajne kase (pos ili paragon ili što već koristite) izdati i drugi primjerak računa na kojem će pisati podaci koji se traže za priznavanje pretporeza (to može biti račun napisan u wordu, ili ako vam pos kasa to dozvoljava direktno na originalnom računu) ako je ispisan dodatni račun, originalni iz pos kase zakačite uz njega da se vidi da je i plaćeno, te da se vidi da je to račun iz maloprodaje. Takvi računi se ne knjiže posebno, već u okviru prometa maloprodaje, samo se prilažu isprintanom zaključku, ali imate obvezu čuvanja tih računa.

I još napomena, što se tiče veleprodaje i plaćanja veleprodajnih računa, pravne i fizičke osobe mogu plaćati račune gotovinom do 5000 kn po računu, ali fizičkim osobama (obrti i sl. zanimanja) se svaki veleprodajni račun mora platiti na žiro račun. Od ovoga je izuzetak maloprodaja, gdje se evidencija naplate provodi pnjigom prometa, knjigom popisa ili drugom sustavnom evidencijom, te zanimanja gdje naplaćujete naplatnim blokovima, paragonima pa se opet evidentira u knjizi prometa (recimo iznajmljivanje ležaljki i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) razlika izmedju vodjenja maloprodajne trgovine u d.O.o. i obrtu gotovo da nema; razlike nastaju u knjizenjima u dvojnom knjigovodstvu (koje mora imati doo), odnosno, tzv. "jednostavnom" knjigovodstvu koje mora voditi obrt; svaka trgovina mora voditi KP (knjigu popisa) iz kojeg su vidljiva zaduzenja robe i razduzenja robe.

 

Zaduzenja - pocetna stanja po inventuri, inventurne razlike (kao storno +/-), nabavka robe (primke/kalkulacije za tudju/vlstitu robu ili komisiju).

 

Razduzenja - prodana roba u maloprodaji (dnevni promet).

 

Za prodaju robe iz veleprodaje u klasicnom smislu, mora postojati ili veleprodajna trgovina ili veleprodajno skladiste. Za veleprodaju se vode posebne evidencije, ali isto tako morate imati i veleprodajnu evidenciju za robu koja je prodana iz maloprodaje.

 

Netko dodje u maloprodajni ducan - i trazi R1 (Vi ste doo, prema tome ne izdajete R2 i ne mozete izdavati R2 ni pod kojim uvjetima).

 

Vi ste mu duzni dati R1.

 

Postoje vise nacina na koja to mozete uciniti : jedan je da u softveru sa kojim radite vec imate ugradjenu mogucnost da umjesto stampanja obicnog racuna izdajete R1 racun.

 

Temeljem takvog izbora unosite podatke o kupcu (tvrtka/naziv obrta, adresa, por.broj).

 

Po stampanju racuna, sva roba koja je kupljena preko R1 racuna STORNIRA SE iz ZADUZENJA knjige popisa. S obzirom da se u knjizi popisa razduzuje ukupan iznos, recimo da je racun iznosio 1150,00 kn, u knjizi popisa, u rubrici koja iskazuje ZADUZENJE robe, posto se radi na racunalu, morat ce pisati npr.

 

Naziv promjene............Zaduzenje

INTERNI PRIJENOS....... -1150,00

 

U karticama artikala, na isti se nacin evidentira za svaki artikal pojedinacno razduzenje sa istim opisom.

 

Dakle, sada imate odgovor KAKO TO IZGLEDA U KNJIZI POPISA.

 

Kako ce to rijesiti softver, to je drugi problem. Razni autori softvera za kase razlicito pristupaju tom problemu, medjutim, posebnu pozornost treba obratiti na ispravnost knjizenja. Ukoliko niste sasvim sigurni da li je nacin na koji to radi Vas softver ispravan, bilo bi najpametnije da sa odstampanom dokumentacijom odete do poreznog savjetnika u poreznoj upravi te da Vam on to pregleda, ili da odete osobno u republicki inspektorat - gospodarsku inspekciju, da otvoreno s njima popricate i da Vam to pregledaju.

 

Na trzistu ima vrlo kvalitetnih rjesenja, medjutim, ne rade sva ispravno. Sami ste naveli primjer McDonald'sa. Radi se oo jednoj maloj "rupici" u zakonu o porezu na dodanu vrijednost koji zapravo ne propisuje kaznu za izdavaoca racuna ako ne uvede podatke o kupcu, jer je kupac taj koji moze ili ne odbiti PDV temeljem R1 racuna. Onaj tko izdaje racun, uvijek je duzan platiti naplaceni PDV, bez obzira kome je racun izdan, te je to zapravo temelj na kojem McDonald's temelji cinjenicu R1 u zaglavlju svojih racuna.

 

Vratimo se knjizenjima.

 

U veleprodajnoj evidenciji, softver mora npraviti automatsku kalkulaciju - primku iz maloprodaje, sa oznakom zaduzenja INTERNII PRIJENOS

 

U toj kalkulaciji mora biti specificirana sva roba koja je iz maloprodaje prodana po R1 racunu, tom se kalkulacijom zapravo roba "prenosi" iz maloprodaje u veleprodaju.

 

R1 racun koji je izdan iz maloprodajnog ducana knjizi se u veleprodajnoj evidenciji, sa svim elementima koji idu uz R1 racun.

 

Dakle, rezime :

 

Knjiga popisa :

 

RAZDUZENJE za iznos R1 racuna iz maloprodaje, kao storno zaduzenja u KP

 

Veleprodajne evidencije :

 

Kalkulacija - primka za prodanu robu putem tog R1 racuna

Razduzenje - R1 racun sa svim stavkama za prodanu robu putem tog R1 racuna.

 

 

Laicki receno, u veleprodaju nije nista STVARNO uslo, niti ista STVARNO izaslo. U stvarnosti je prodano iz ducana (zato mora biti razduzenje u knjizi popisa u rubrici zaduzenje robe, tj. storno zaduzene robe), ta se roba "fiktivno" prenosi u veleprodaju (jer je izdan R1 racun), gdje se roba zaduzuje ali i u cijelosti odmah razduzuje (1 zaduzim, 1 razduzim, stanje 0) te se u stvarnosti stanje prave veleprodaje ne mijenja osim cinjenice da je ostvaren promet te da o tome postoje evidencije.

 

Evidentiranje placanja

 

U koliko se R1 racun iz maloprodaje placa virmanom, bezgotovinski, tada se isti moze tretirati u cijelosti kao i racun iz klasicne veleprodaje, te ce se u knjizi izdanih racuna evidentirati taj racun po svojim brojem a realizacija kada bude uistinu placen (do tog trenutka se vodi kao neplaceni izlazni racun).

 

U tom slucaju, softver Vam mora omoguciti da se takav promet ne evidentira u samoj kasi (jer i nije placen gotovinom, te gotovine nema u kasi i ne smije iskazati taj iznos kao gotovinski iznos, vec u rekapitulaciji mora biti naznacen promet veleprodaje, nenaplacen, iznos).

 

U slucaju da je R1 placen gotovinom, tada Vam softver mora omoguciti :

 

a) iskazivanje trenutnog stanja gotovine u kasi / blagajni (zbog ev. kontrole) u ukupnom iznosu

b) u kumulativu razvrstavanje gotovine na pojedinacne nacine i svrhe placanja (maloprodaja/veleprodaja)

c) automatsko knjizenje placenog izlaznog R1 racuna, kao placenog u veleprodajnoj evidenciji te kao placenog u knjizi izdanih racuna

 

Za sve one, koji moraju voditi knjigu primitaka i izdataka, u ovom slucaju, pravilo je isto : svaki primitak, bilo preko kartica, bilo preko ziro-racuna, bilo gotovinom, evidentira se tog trenutka kada je i ostvaren.

 

S obzirom da ste doo, kao sto Vam je i u prethodnom postu objasnjeno, do iznosa 5000 kn mozete izdavati robu putem R1 racuna za placanje gotovinom. Svaki iznos od 5000,01 kn nadalje obavezno mora biti placen bezgotovinski.

 

Pretpostavljam da ste iz prethodnog posta i ovog odgovora uspjeli razumjeti bit evidentiranja poslovnih promjena vezanih uz Vase pitanje.

 

Zbog takvih knjigovodstava poput Vaseg mnogi poslodavci placaju nepotrebne kazne. Savjetujem Vam da razmislite o sadasnjem Vasem knjigovodstvu. Ako Vam nisu sposobni objasniti tehnologiju evidentiranja veleprodaje iz maloprodaje i kako to izgleda u knjigama, pitam se da li to oni uistinu ispravno rade ... ?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru!

Sad mi i neke stvari koje su mi u knjigovodstvu objašnjavali imaju smisla. Inače nisu loši, samo ne pričaju hrvatski već neki tamo.... knjigovodstveni jezik.

 

Uglavnom kako sad stvari stoje ovo bi trebao biti ispravan način izdavanja R1 iz maloprodaje:

(terminologija je iz softvera kojeg koristimo)

 

1) nakon kreiranja R1 računa roba se automatski vraća u veleprodajno skladište dućana (!) povratnicom iz maloprodaje (ima sve elemente kalkulacije, provjereno) i zadužuje na veleprodajno skladište

2) otpremnicom (tj. R1 računom) se opet razdužuje s vp skladišta dućana

3) novac ide u blagajnu uplatnicom (bilo da je gotovina ili kartica ili što već osim virmana) kao da se radi o maloprodaji

4) na rekapitulaciji blagajne mogu razvrstavati sve po svemu tako da to nije problem

 

Moje pitanje je sad može li se ovo prebacivanje u veleprodaju odraditi samo knjigovodstveno da se ne kreiraju dokumenti koji nisu nužni (ova povratnica)?

Je li stvarno potrebno imati evidenciju o nećemu što je prodano iz maloprodaje u nekom fiktivnom veleprodajnom skladištu samo radi skladišne kartice da bi se vidjelo nešto čega nije bilo?

 

Uopće pitanje je kako da tako nešto nije regulirano zakonskim propisima ili barem pravilnikom?

 

Zar INA i slični stvarno fiktivno prebacuju te litre benzina u veleprodajne spremnike prije nego ih prodaju s R1 računom?

 

No u svakom slučaju hvala na pomoći, mislim da sam stvari sada posložio kako treba.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... kako Vas softver to radi, tada je to ispravan put.

Nema nacina za zaobilazenje pairologije, jer se radi o specificnoj prodaji na veliko iz maloprodaje. Cijeli postupak jest objasnjen zakonskom regulativom na kojoj se i temelji, ali se radi o cijelom nizu propisa, nekoliko pravilnika i tumacenjima MFRH.

 

Teoretski, sve se moze i sve se radi samo knjigovodstveno, Vas softver bi u stvari morao sve tako napraviti da to i "ne vidite", automatski. Medjutim, sve mora biti u evidenciji, zajedno sa povratnicama/medjuskladisnicama, kako god ih nazivali.

 

Da, svi, pa i INA, rade upravo tako. Samo, sve ostaje memorirano na "diskovima", u racunalu, a kod pregledavanja dokumentacije, svi ti dokumenti se tada generiraju na ekranu ... a zapravo su vec uneseni vremenskim slijedom u bazama podataka.

 

Skladisna kartica tu ne sluzi zato da bi se vidjelo nesto cega nije bilo, nego zato da upravo ona bude izmedju ostalog, prateci dokument kojim se potvrdjuje da je roba iz maloprodaje, zapravo, "drukcije" prodana, a da pri tome to nije utjecalo na veleprodajno skladiste i stanje roba u veleprodajnom skladistu, odnosno, trgovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sta se desava ako postoji samo maloprodaja, pa poduzetnik nije ni registriran za veleprodaju, da li onda stoji onaj prvi odgovor, da se sve evidentira u maloprodajnom popisu robe, a uz pos račun se paralelno izdaje R-1 (na posebnom papiru). Jedan je račun za gotovinski plaćenu robu i automatski razduzuje knjigu popisa za prodanu robu, a drugi je samo potvrda kupcu sa svim elementima R-1 da bi mogao knjiziti i ptriznati pretporez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je u cijeloj storiji da maloprodaja ne mora biti nuzno registrirana za veleprodaju, te iz tog razloga i smije izdavati R1 (pravne osobe ili R2 - obrtnici ) racune.

 

Medjutim, postoji jedan detalj. Vlasnik (pravna ili fizicka osoba) ne moraju biti registrirani za poslove veleprodaje ili veleprodajne trgovine, pod uvjetom, da se veleprodaja vrsi iskljucivo iz maloprodaje te nije glavna djelatnost, odnosno, veleprodaja ne cini znatniji dio prihoda.

 

U slucaju da veleprodaja prelazi obim maloprodaje (po kolicini i iznosu) mogli bi nastati problemi kod opseznije porezne kontrole, stoga je za takve slucajeve pametnije doregistrirati i poslove veleprodaje. Naime, u tom se slucaju smatra da se takva osoba (pravna ii fizicka) bavi djelatnoscu za koju nije registrirana.

 

Rezime : veleprodaja iz maloprodaje bez registracije za veleprodajnu djelatnost, da, ali samo ako ne cini osnovicu poslovanja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Da otvorimo staru temu! :)

 

Kolika je to osnovica poslovanju. U postocima recimo! Preko 50 svakako ali dali je i manje. Recimo 10% po prometu.

 

Ako radim veleprodaju sa maloprodajnog skladišta/trgovine, kakav MTU moram imati. Znam da je prije bilo "Veleprodaja u tranzitu" ali sada toga više nema.

 

Koja je uopće definicija veleprodaje a koja maloprodaje?

 

Bitno je u cijeloj storiji da maloprodaja ne mora biti nuzno registrirana za veleprodaju, te iz tog razloga i smije izdavati R1 (pravne osobe ili R2 - obrtnici ) racune.

 

Medjutim, postoji jedan detalj. Vlasnik (pravna ili fizicka osoba) ne moraju biti registrirani za poslove veleprodaje ili veleprodajne trgovine, pod uvjetom, da se veleprodaja vrsi iskljucivo iz maloprodaje te nije glavna djelatnost, odnosno, veleprodaja ne cini znatniji dio prihoda.

 

U slucaju da veleprodaja prelazi obim maloprodaje (po kolicini i iznosu) mogli bi nastati problemi kod opseznije porezne kontrole, stoga je za takve slucajeve pametnije doregistrirati i poslove veleprodaje. Naime, u tom se slucaju smatra da se takva osoba (pravna ii fizicka) bavi djelatnoscu za koju nije registrirana.

 

Rezime : veleprodaja iz maloprodaje bez registracije za veleprodajnu djelatnost, da, ali samo ako ne cini osnovicu poslovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija