Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

Poslovanje banke i kredit

Preporučene objave

Prije mjesec dana podigli smo kredit za adaptaciju kuće s kojim želimo zatvoriti kredit koji plaćamo zadnjih par godina a preuzeli smo ga od moje majke. Međutim, kada je supruga došla zatvoriti kredit, ispostavilo se da postoji iznos od 1300 € koji je potrebno uplatiti, a koji se tijekom godina nikada nije spominjao, niti su na njega išle ikakve kamate. Svakih par mjeseci smo pitali za ukupni preostali iznos koji je potrebno uplatiti za zatvaranje kredita, ali nam nikada nisu spominjali dug od 1.300,00 eura . Kada smo pitali otkuda dug, službenica banke koja radi na naplati dugovanja nam je rekla:

 

prije par godina došlo je do spajanja banke A u kojoj je moja majka podigla kredit i banke B. Kako bi banka A prikazala svoje poslovanje što uspješnijim, banka je frizirala podatke o svom poslovanju i dio potraživanja prema dužnicima prebacila na druge račune (račune koji nisu bili prikazani u poslovnim knjigama tj. da su se dugovanja provela izvanbilančano?!?). Navodno je većina tih potraživanja vraćena na izvorne račune, no na oko 500 računa to se nije dogodilo. Kako taj iznos nije izravno vezan za ostale podatke o kreditu (stanju, preostalom iznosu) on se nije vidio na 'glavnoj stranici ekrana' već je bilo potrebno otići na 'drugu stranicu'(?!?) ili , 'ekran niže'(?!?) kako bi se evidentirao, a nažalost naša službenica banke to nikada nije napravila pa nije niti znala za postojanje tog duga?!.

 

Na moj upit da bih htio dobiti potvrdu o stanju duga i evidenciji svih uplata i kretanju stanja kredita, rečeno mi je da nažalost njihov informacijski sustav je dosta zastario i jednostavno nam ne mogu dati potvrde o kretanju stanja kredita po uplatama, zateznim kamatama…

 

Mene zanima da li je to bio legalan postupak banke? Na temelju kojeg dokumenta ja mogu vidjti od kuda potjeće to dugovanje te da li je banka dužna izdati dokument o kretanju stanju kredita po uplatama, kamatama od trenutka dizanja kredita pa do danas?

 

Hvala na odgovorima!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×