Jump to content

pobijanje ovrhe


anonimno

Preporučene objave

Dostavljeno nam je riješenje o ovrsi zbog neplaćanja računa za robu (koju smo naručili, ali i usmeno obustavili narudžbu). Riješenje pobijamo jer robu nismo primili (nakon godinu dana moljakanja da robu uzmemo, pristali smo isključivo da ju skladištimo u našem prostoru), niti ovrhovoditelj ima ikakav dokaz da jesmo (potpisanu otpremnicu, račun i sl). Ovrhovoditelj se sad poziva na dokaze, koji su redom: bili smo u poslovnom odnosu (jesmo, prije toga smo uzimali robu od njih i uredno plaćali/kompenzirali - ali konkretno tu količinu nismo preuzeli), video zapis preuzimanja robe (to je kada su je dovezli na skladištenje, da li je takva snimka može uzeti za dokaz, mi pri tom skladištenju nismo potpisali ni ovjerili nikakav dokument da nam je roba isporučena).

 

Ukratko, imaju li šanse s obzirom da račun za robu nikad nismo primili, otpremnicu nismo potpisali? Kakav je dokaz ta video snimka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnica pa ne mogu odgovoriti s te strane, ali imam jedno slično iskustvo. Robu nisam primila niti potpisala, a dobila sam račun na kojem je bio nadrljan nečiji tuđi potpis.Prije nego što sam se snašla, sjeli su mi na račun i naplatili se. Isto tako kao i u vašem slučaju, imali smo poslovni odnos. Sudovi su očito priznali taj njihov račun, a na meni je bilo da kasnije ganjam svoje novce. Naravno radilo se o par tisuća kuna, pa se zbog svoje bolesti nisam upuštala u daljnje tuženje, nego je to ostalo na tome da sam na kraju bila blokirana i platila robu koju nisam ni naručila ni vidjela. Eto ti pravde!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma mi smo napisali prigovor, odnosno da pobijamo to u cijelosti. E sad se postupak vodi dalje kao protiv platnog naloga, odnosno zakazano je ročište. Mene zanima da li npr video-zapis istovara robe (koja je kod nas skladištena i oni ju u svakom trenutku mogu uzeti nazad) može biti dokaz, i da li sud ipak može presuditi u njihovu korist iako s naše strane nemaju potpisan nijedan dokument da smo mi tu robu primili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sporu morate istaknuti nekoliko činjenica:

1. da je vaša narudžba bila tog i tog dana

2. da ste odustali od narudžbe

3. da je roba dostavljena u skladište koje je tužitelj unajmio od vas, te da nije potpisana nikakva otpremnica ili drugi dokument temeljem kojeg bi bi podigli robu

4. predložite kao svjedoke osobe koje su bile upoznate sa vašim dogovorima - s naznakom imena osoba i njihovih adresa!

Ukoliko je duži vremenski period od /više od mjesec dana/ vaše narudžbe od koje ste odustali do dostave robe u skladište, svakako to istaknite s naznakom da isto nije u skladu s uobičajenom praksom između stranaka a niti za isporuku takve robe!

5. Možete pokrenuti pred Hrvatskom gospodarskom komorom - Sud časti postupak protiv vaših tužitelja zbog takvog ponašanja!

6. Ako je tužitelj u sistemu PDV-a predložite da sud službenim putem od Ministarstva financija - Porezne uprave, Uprave za nadzor, zatraži provjeru da li je tužitelj predmetni račun uvrsito u obračun poreza na dodanu vrijednost!

 

U trgovačkim sporovima morate sve dobro istaknuti prije a najkasnije na prvom ročištu za glavnu raspravu, jer vam u protivnom (zbog izmjena parničnog postupka) prijeti da izgubite spor!

 

S obzirom da ipak niste istaknuli sve okolnosti konkretnog slučaja teško mi je nešto reći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud izdaje Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, nakon što ste stavili prigovor, to Rješenje se djelomično stavlja van snage i postupak se nastavlja kao parnični, odnosno slijedi rasprava!

Po dovršetku rasprave sud donosi Presudu (na koju se možete žaliti), po pravomoćnosti se ide na ovršni postupak, odnosno na naplatu!

Dakle, tek od tog dana se može tužitelj prisilno naplaćivati od dužnika! Rok za pokretanje ovrhe na temelju presude je 10. godina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija