Jump to content

Mirovinski faktor - ne kužim, molim pojasnite !?


anonimno

Preporučene objave

Molim vas pojasnite mi u vezi tablice za izračun mirovine ono pod mirovinski faktor to ne razumijem ?

 

Naime onih o,8 za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad nezaposlenom branitelju ? - Da li to znači da se to odnosi samo na nezaposlene branitelje ?

 

I zanima me ono zadnje 0,5 mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja je u cijelosti ili u djelu nastala kao posljedica okolnosti obrane suvereniteta RH- ( e sada ono što ne kužim nikako ) -koja se isplaćuje hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti iznosi 0,5.

 

Zanima me ovo zadnje, evo mog primjera: na bolovanju sam više od 1 god., bio sam na zdravstvenoj komisiji MUP-a i proglašen nesposobnim za policajca ( posljedica Domovinskog rata ), sada čekam vještaćenje. Kada me vještak proglasi recimo da sam za mirovinu i odem u mirovinu zbog profesione nesposobnosti, koji će meni biti faktor 0,8 ili 0,5.

 

Buni me to jer pravno sam još u radnom odnosu bez obzira na bolovanje i nesposobnost, znači nisam nezaposlen odnosno djelatnik sam MUP-a sve do konačnog rješenja o mirovini . E sada odem u mirovinu koji faktor ču dobiti 0,5 ili o,8.

 

I zanima me ako netko zna po zvanju sam viši policajac, koji je to čin u HV-u, odnosno u SJP-e za vrijeme rata sam imao zvanje samostalnog policajca.

Koji čin bi mogao dobiti vojni ?

 

E da , da ne zaboravim hvala esadu što mi je poslao tablicu.

 

Hvala unaprijed na svim odgovorima

 

:-o:-o:-o:-o:-o:-o:-?:-?:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

N A P U T A K

I

Iznosi:

A - obiteljskih mirovina članova obitelji hrvttskih branitelja - pripadnika MUP-a smrtno stradalih obnašajući službu u obrani suvereniteta RH.

B - invalidskih. mirovina pripadnika MUP-a – hrvatskih ratnih vojnih invalida, na koje su stekli pravo uslijed gubitka radine sposobnosti kao posljedice stradavanja pri obnašanju službe u obrani suvereniteta RH;

C - naknada plaće koju pripadnici MUP-a - hrvatski ratni vojni invalidi ostvaruju za vrijeme profesionalne rehabilitacije;

D - razlika plaće koja pripadnicima MUP-a. - hrvatskim ratnim vojnim invalidima pripadaju nakon zaposlenja, na odgovarajućem službeničkom ili radnom mjestu po osnovi preostale radne sposobnosti koja je nastala kao posljdica. stradavanja pri cbnašanju službe u obrani suvereniteta RH,

određuju se od plaće odgovarajućeg čina u Hrvatskoj vojsci i to kako slijedi

MUP HV

policajac desetnik

viši policajac vodnik

samostalni policajac narednik

narednik stožerni narednik

viši narednik časnički namjesnik

samostalni narednik satnik

nadzornik bojnik

viši nadzornik pukovnik

 

Neka ta zvanja u policiji više ne postoje !

 

Neka su došla nova !

Kao npr. policajac

viši policajac

policijski narednik

to je što se tiče zvanja sa SSS, a kako se onda sada to tumači u vojne činove HV-e ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o policiji

 

Članak 84.

 

Za policijske službenike utvrđuju se sljedeća zvanja:

 

- policajac,

- viši policajac,

- policijski narednik,

- viši policijski narednik,

- policijski inspektor,

- viši policijski inspektor,

- samostalni policijski inspektor,

- glavni policijski inspektor,

- policijski savjetnik i

- glavni policijski savjetnik.

 

E sada koji je koji i kako vojni čin??? Ovo je po najnovijem Zakonu o policiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da si policajac imaš onaj čl.97Zakona o policiji koji kaže da nakon prvostupanjske MUP-ove komisije koja te proglasila nesposobnim imaš pravo 3 godine na plaću, a osnovica za tu plaću ti je izračun 6 zadnjih plaća koje si dobivao prije nego si otišao na bolovanje. Kada odeš u profesionalnu (ako bude profesionalna-zašto ne razmišljaš da bi mogao dobiti i opću) dobivat ćeš mirovinu sa faktorom 0,8. Ako nađeš nekakav legalan posao, a to možeš kao i pravo na profesionalnu rehabilitaciju koju tvoj novčanik ne bi trebao osjetiti u smislu stanjivanja možeš i raditi, e onda u tom slučaju (ako radiš) imao bi faktor 0,5 i dobivao i mirovinu + plaću. Ovisi koliko si ambiciozan i koliko ti se to isplati. Ak dobiješ opću nesposobnost onda ne možeš raditi i faktor je veći (1.0).

Uglavnom poslije IMK čekaš rješenje oko 2 mjeseca i cijelo to vrijeme stalno ćeš dobivati plaću do umirovljenja.

Nakon toga tražiš usklađivanje policijskog i vojnog čina (časnički namjesnik-viši policajac, Satnik-policijski narednik), dobiješ 10 000 kn otpremnine i novac za odoru koju nisi uzimao iz skladišta. Ovisno koliko si bio dobar sa radnim kolegicama ;-) i kolegama oni sakupe nešto love, ugraviraju nešto u sat (Seiko ili Casio)koji ti daju, ispečeš nešto na ražnju i gotovo. Ako nisi u mirovini barem 2 puta onoliko vremena koliko si radio nisi ništa napravio.

 

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma samo kalkuliram po onoj tablici za izračun mirovine, pa mi nije bilo jasno to sa 0,5 odnosno 0,8 koeficjentom. Ono sa općom i sa 1,0 mi je bilo jasno.

Sada mi je jasno i ovo. Ja sam mislio da 0,5 dobiju oni koji iz službe idu u mirovinu a oni koi su nezaposleni 0,8 zato sam pitao jer mi nije bilo jasno. ( krivo sam mislio ).

 

A kakve veze imaju oni postoci koliko je tko proveo vremena u ratu. Ono što se računa u mjesecima pa postoci rastu ? To sam negdje pročitao ali mi nije bilo jasno na što to utjeće, na visinu mirovine ili vojni i civilni dio ili nešto treće ? Znaš ono 20 %, 25 %, i kako već ide. Za što je to ? Ne znam gdje sam to nekada vidio, mislim u zakonu o hrvatskim braniteljima ili sl.

Ima li i to kakve veze sa mirovinom ?

 

:thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

6. dragovoljcu za 30%.

(2) Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

Dakle po tome se vidi zašto je bitno vrijeme provedeno u ratu. Po tome se uvećava onaj civilni dio ali to je druga priča. Ovisi kako ćeš proći na IMK.

 

Za ovo drugo moraš otići u kadrovsku ili odjel za skrb svoje PU nakon procjene radne sposobnosti.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o tvom ratnom putu, dali si bio na prvoj liniji, dali si bio ranjavan, koliko si proveo u ratu, kada si se počeo liječiti, tvoje godine starosti i radni staž (nije nužno da i to gledaju ali sigurno i to uzimaju u obzir), dali si bio u egistencijalno ugrožavajućim situacijama, sva lječnička dokumentacija i papirologija koju imaš i tvoj liječnički karton koji moraš kopirati, dali si se liječio prije rata i od kakvih bolesti, uzimaš li lijekove što je evidentirano u tvom kartonu, vještak pogleda i u tebe prilikom vještačenja i to mu mnogo govori (to su iskusni liječnici koje je teško prevariti), a predvidjeti kako ćeš proći je jako teško. Vještak daje prijedlog, a dalje idu papiri i na drugu komisiju koja može nešto i izmjeniti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam vičan ovom tj ovo mi je prvi put da se javljam na ovom forumu iako ga već pratim neko vrijeme a moj slučaj je slijedeći bio na PZK MUP-a - nesposoban, zadržavam sva prava iz službeničkog statusa 3 god. -bio na vještačenju na županijskoj IMK - prijedlog 50 -50 opća, prijedlog prošao i vrati se iz ZG, ali još uvijek nemam drugostupno HRVI, od 21.03.1991. u MUP-u, nisam bio na nekim terenima osim ovim našim slavonskim, bez udaljavanja, kolika bi mi bila mirovina, zvanje samostalni policijski inspektor - bez prevođenja u vojni (jer nemam drugostupno HRVI iz ZG)

a moram još napisati da u svezi otpremnina iz MUP-a kolega je zatražio mišljenje Središnjeg državnog ureda za upravu (u situaciji je kao i mi svi otprilike na ovom forumu) odakle je dobio slijedeći odgovor citiram "Obzirom da se zbog ozljede na radu, nakon završenog liječenjai oporavka, niste vratili na rad, mišljenja smoda Vam sukladnočlanku86. stavku 1.ZOR-a pripadapravo na otpremninuu dvostrukom iznosuod iznosa koji bi vam inače (po Kolektivnom ugovoru) pripadao"

molim pomoć i komentar :-o:-);-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ratni put je standardan, ne priznaju ono iz 90 ali kažem od 91 sam u MUP-u 21.03. zadnji teren 91 Bogdanovci, izlaz iz okruženja, aktivno sudjelovanje u Bljesku i Oluji , vrijeme provedeno u ratu je znači poseban staž znači do 30.06.1996. godine. , prvo javljanje liječniku zbog psihičkih smetnji 1994 s prekidima do kraja 1996, zaključak pogoršanje ali dg Psihoneurozis isl., od 1999 od 01. mjeseca dg f 43.1 te neprekidno liječenje do danas, na nagovor kolega jedva predao papire krajem 2005 i sad vidim da me nisu loše nagovorili,

 

 

a ovo za kolegu za upit prema Središnjem Uredu za državnu upravu u svezi dvostruke otpremnine probati ću prepisati pa ću poslati na uvid jer sam malo sporiji na kucanju :-o:-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve bivše radne kolege koje sam pitao, a koji su otišli u mirovinu po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja rekli su mi da su dobili oko 10 000 kuna otpremnine, ali im je zato mirovina daleko povoljnija nego da su otišli u prijevremenu policijsku mirovinu (30 god.mirovinskog staža). Nemojte se previše opterećivati otpremninom (ionako je za sada premala), bitno je da što bolje prođete na komisijama i da mirovina bude što povoljnija.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predmet: Pravo na otpremninu

mišljenje - daje se

 

U vezi s Vašim upitom da li kao policijski službenik MUP-a PU V-S imate pravo na isplatu dvostrukog iznosa otpremnine prilikom odlaska u invalidsku mirovinu sukladno odredbama zakona o radu, obzirom da je nesposobnost za obavljanje poslova policijskog službenika nastupila kao posljedica ozljede i oboljenja pri obavlajnju službe, iznosimo slijedeće:

 

- sukladno članku 45. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike(nn broj 92/04.,141/04-ispr. i 150/04- ispr. - u daljnjem tekstu: Kolektivni ugovor) službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u visini tri proračunske osnovice.

 

- prema članku 4. stavku 1. Zakona o državnim službenicima (NN 92/05 - u daljnjem tekstu: ZDS) prava, obveze i odgovornosti državnih službenika uređuju se zakonom i na temelju zakona donesenim propisima, a prema stavku 2. istoga članka na pitanja koja nisu uređena ZDS-om ili posebnim zakonom, uredbama Vlade RH ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona ili kolektivnim ugovorom, primjenjuju se opći propisi o radu.

 

- sukladno članku 86. stavku 1. Zakona o radu (NN broj: 137/04 - pročišćeni tekst - u daljnjem tekstu : ZOR) propisano je da radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenog liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao.

 

- prema odredbi članka 97. Zakona o policiji ( NN broj129/00 - u daljnjem tekstu: ZOP) policijski službenik, koji odlukom zdravstvene komisije MUP-a proglašen nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika zbog oboljenja ili ozljede koja je nastupila u obavljanju služćbe ili povodom obavljanja službe, zadržava plaću i druga prava iz službeničkog odnosa do donošenja pravomoćnog rješenja o pravu na mirovinu, a najduže tri godine od dana donošenja odluke o nesposobnosti.

 

Iz dostavljene dokumentacije utvrđeno je slijedeće:

 

- Rješenjem MUP-a. PZK broj:xxxxxdatumxxx, utvrđena je nesposobnost XXXX za obavljanje poslova policijskog službenika, te da je nesposobnost imenovanog posljedica oboljenja koje je nastupilo povodom obavljanja službe ;

 

- Rješenjem MUP-a broj i datum XXXX utvrđeno je pravo XXXX na zadržavanje plaće i drugih prava iz radnog odnosa, sukladno članku 97. ZOP-a (zbog zdravstvene nesposobnosti za obavljanje poslova policijskog službenika zbog oboljenja koje je nastupilo povodom obavljanja službe) do donošenja rješenja o pravu na mirovinu, a najduže do datuma XXXX;

 

-Rješenjem HZMO-a, Područne službe u Vukovaru, klasa i urbroj i datum XXXXX utvrđeno je da je zbog bolesti kod imenovanog nastala opća nesposobnost za rad ( radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravom osiguraniku), pa mu se od datuma XXXXX priznaje pravo na invalidsku mirovinu;

 

-rješenjem Ureda državne uprave u V-S županiji, Ispostave VK, klasa, urbroj i datum XXXXX priznaje se status HRVI iz DR VIII skupine sa 40% oštećenjem organizma privremeno do datuma XXXXX, temeljem psihičkog oboljenja nastalog u obrani suvereniteta RH, te mu se do navedenog datuma utvrđuje pravo na osobnu invalidninu;

 

-Rješenjem MOB klasa, urbroj i datum XXXXX mijenja se prethodno navedeno Rješenje Ureda državne uprave u V-S županiji, Ispostave VK, na način da se pravo na osobnu invalidnost priznaje - privremeno do datuma XXXXX.

 

Iz navedene dokumentacije je razvidno da je opća nesposobnost za rad uzrokovana oboljenjem kao posljedicom ozljede zadobivene na radu, za vrijeme obavljanja policijske službe, te da vam je u skladu s čl. 97. ZOP-a utvrđeno pravo na plaću i druga prava iz radnog odnosa sve do donišenja pravomoćnog rješenja o pravu na mirovinu (Rješenje HZMO-a od datuma XXXXX).

 

Obzirom da se zbog ozljede na radu, nakon završenog liječenja i oporavka, niste vratili na rad, mišljenja smo da Vam sukladno čl. 86. st. 1. ZOR-a pripada pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi Vam inače (po Kolektivnom ugovoru) pripadao.

 

U potpisu Zamjenik državnog tajnika mr.sc. Zoran Pičuljan

 

Kolega je upit poslao tijekom mjeseca rujna 2006. godine , a dobio ga je krajem listopada 2006. godine. znači SVJEŽE :-o:-D:-)

Kolega je tužio jer mu nisu isplatili dvostruku otpremninu pa možda ovo nekom pomogne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam vičan PC pa ni terminologiji (NICK !!!) ali kolega svakako ti hvala na trudu naići ću ja već na tvoje odgovore na forumua u međuvremenu ja sam se sav oznojio dok sam prepisao ono mišljenje, svakako ću ti se javiti kada malo bolje svladam ovaj PC kao i tastaturu, tj. morati ću kćer da uposlim da me malo školuje uglavnom hvala i čujemo se :-o:-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači li to , koliko sam ja razumio, da policijski službenik koji je od zdravstvene komisije MUP-a proglašen nesposobnim za policijskog službenika, a povodom oboljena tijekom obavljanja službe tijekom trajanja Domovinskog rata i ode u prijevremenu invalidsku mirovinu ima pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu, znači umjesto otprilike 10000 kn, dobije 20000 kn.

? Pllus naravno lova sa osobnog računa od odore !

 

Jel tako ?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako u mirovinu odlazite zbog profesionalne bolesti i odlazite u invalidsku mirovinu tada imate pravo na dvostruki iznos otpremnine propisane Kolektivnim ugovorom, a ako odlazite u mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika tada imate pravo na otpremninu po Kolektivnom ugovoru ili Zakonu o policiji (ovisno što je povoljnije). U pripremi je i novi Zakon o policiji u kojem je predloženo da otpremnina bude veća ali treba proći kroz saborsku proceduru.

 

:amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako posjetite ovu stranicu i tu možete naći mnoge odgovore na Vaša pitanja.

 

http://www.sindikatpolicije.hr/?police=qa_legacy

 

I proučite Zakon o pravima hrvatskih branitelja, a i Zakon o policiji (ima na netu za skinuti) jer ćete se morati i sami upoznati sa Vašom problematikom i naći sebe u tome. Ne prođu svi na komisijama isto i nitko ne zna kako će proći, a to u mnogima stvara nervozu, depresiju itd.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite ovo, HRVI 20%, od vještaka sam dobio 20% vojno i 80% civilno, po mome izračunu imao bi vojnu mirovinu oko 3 000 kn.a kao policajac imam uvjete za privremenu staronu mirovinu koju bi imao isto oko 3 000 kn. Pitanje je dali ja mogu birati na kraju kod izračuna, mirovinu koja je za mene povoljnija vojna ili policijska.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači oko 3000 ( tu i tamo 100 ili 200 kuna ) bi bila puna mirovina, ne prijevremena a puna je sa 40 godina staža ?

 

Jel tako nekako ?

 

Ma zanima me kada mi daju postotak opće ili profesionalne, odnosno rat - mir pa da si pokušam otprilike iskalkulirati kolika bi mi bila mirovina. Inače čekam poziv vještaka sa mirovinskog baš da mi da taj omjer i da da opća ili profesionalna .

 

Inače Mrljavac hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vezano uz prevodjenje policijskih cinova u vojne, imam pitanje. Naime ja sam iz policije u HV otisao u vrijeme rat, nakon sto je nastala bolest, pa bi mi se trebao priznati cin iz policije. E sad ja sam u to vrijeme imao cin samostalnog inspektora, koji cin ne postoji u MUP -u vec godinama. Koja je paralela u sadasnjim policijskim cinovima. Hvala lijepo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija