Jump to content

Stan i vlasništvo


anonimno

Preporučene objave

(postano i na forum.hr)

Trebao bih jedan pravni savjet...

 

Dakle, s djevojkom planiram kupovinu stana. S obzirom da je moja plaća nešto veća (odnosno prijavljeni dio), uzeo bih kredit na svoje ime. Ovisno o banci, djevojka bi mi bila jamac (ili možda za to ne bi bilo potrebe). U stvarnosti ćemo naravno zajednički otplaćivati stan i podmirivati ostale troškove. Naravno, problem je u vlasništvu nad stanom. Dakle

 

1. scenario.

Stan glasi na mene. U slučaju da se (nedajbože) nakon nekog vemena raziđemo, ona bi ostala bez ikakvih prava na stan, a sudjelovala je u otplati i trebala bi imati prava na nekakav udio.

 

2. scenario.

Oboje smo vlasnici stana (čuo sam da je to moguće - pretpostavljam da jedna osoba glasi kao vlasnik, a postoji i dodatan ugovor koji regulira odnose između subjekata). U slučaju da se (opet nedajbože) nakon nekog vemena raziđemo, ja bih ostao u problemima, jer bismo oboje imali "pravo" na stan, ali bi samo moja plaća bila opterećena od strane banke (pogotovo ako bi ona ne bi bila jamac ili sudužnik).

 

Naravno, sa sadašnjeg stajališta mi je nevjerojatno da bi se bilo tko od nas ponašao"ne-fer" u slučaju razlaza, ali znam i da se ljudi mogu promijeniti i svašta napraviti.

 

Kako ovo riješiti? Da li složiti nekakav ugovor, ili? Imate li neko rješenje koje bi bilo podjednako fer za mene i nju?

 

Što će se dogoditi ako nakon nekog vremena stupimo u brak?

Što ako se nakon toga razvedemo?

 

Postavio sam dosta pitanja... pa ako ima netko ima živaca naatipkati smislen odgovor ili me uputiti na neki site koji nudi odgovore...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija