Jump to content

unos imovine u obrt (automobil)?


anonimno

Preporučene objave

Odgovor iz gornjeg posta nije odgovor na postavljeno pitanje.

 

Pitanje je bilo da li se isplati odredjenu imovinu iskazati kao osnovna sredstva obrta, te u tom smislu kao imovinu obrta, a sve da bi se imalo pravo na priznavanje troskova poslovanja - time se ujedno smanjuje porezna osnovica za PDV itd.

 

Tocno je da obrt nije pravna nego fizicka osoba, te da obrt u tom smislu nema i ne moze imati nikakove imovine.

 

Cjelokupna imovina obrtnika ujedno nisu osnovna ili kratkotrajna sredstva obrta, nego samo ona koja su u obrt unesena kao osnovna sredstva, odnosno, kao dugotrajna imovina.

 

Samo za imovinu koja je unesena u popis dugotrajne imovine (osnovna sredstva) moze se obracunavati amortizacija, a za slucaj prijevoznih sredstava prema tom popisu obrtnik stjece pravo priznavanja troskova goriva (za osobna vozila 70 %, za dostavna vozila 100 %), popravaka, registracije, servisa, itd.

 

Da bi odredjeno sredstvo bilo uneseno kao dugotrajna imovina, mora postojati dokument iz kojeg je vidljivo da je to sredstvo kupljeno na ime poslovanja obrta, odnosno preneseno na ime vlasnika obrta a u svrhu poslovanja obrta. Taj dokument je ujedno i temeljnica za knjizenje u popisu dugotrajne imovine.

 

U postavljenom pitanju potrebno je napraviti dokument iz kojeg je vidljivo da ce to sredstvo biti koristeno u poslovanju obrta. Pitanje je na koga glasi sada taj automobil ... naime, ne moze glasiti ni na koga drugoga osim na vlasnika obrta, a ako glasi na nekog drugog, tada to ne moze biti osnovno sredstvo. Moze se ugovoriti najam ili drugi oblik, ali tada se ne moze obracunavati amortizacija kao niti neki drugi elementi, ovisno o sadrzaju takvog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

automobil jest na moje ime, ja sam vlasnik obrta, nemam zaposlenika, odnosno ja sam jedini zaposlenik obrta. imam račun od prodavatelja na svoje ime (iako su novce dali roditelji) i papire automobila sve na svoje ime.

znači trebala bih unijeti automobil u popis dugotrajne imovine, ali na osnovu kojeg konkretno dokumenta? automobil je osobni, ali koristim ga gotovo isključivo za posao, prijevoz robe i td.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kopipejstano iz www,ekopen.hr :

 

Obrtnik može na temelju zapisnika unijeti u obrt bilo koju imovinu (dugotrajnu ili kratkotrajnu) koju je ranije stekao, a koja će mu služiti za obavljanje djelatnosti. Tako npr. može unijeti automobil, nekretninu, strojeve i alate i drugo što mu je potrebno za ostvarivanje prihoda u obrtu.

 

Obrtnik sam procjenjuje vrijednost imovine koju unosi iz privatne u gospodarsku sferu i nije obvezan zatražiti mišljenje ovlaštenog vještaka ili procjenitelja. Dakako, kad se riječ o dugotrajnoj imovini od koje će u razdoblju poslovanja obračunavati amortizaciju i time umanjivati poreznu osnovicu, valja imati na umu da vrijednost imovine procijeni realno i razumno.

 

Unošenjem nekretnine ili osobnog automobila u djelatnost, obrtnik stječe mogućnost da obračunavanjem amortizacije po stopi od najviše 10 posto (za nekretninu, za automobil stopa je 20%) godišnje umanji osnovicu poreza na dohodak (ili poreza na dobit). Osim toga, ako mu je u interesu u izdatke poslovanja evidentirati troškove u vezi s korištenjem nekretnine, investicijskim i tekućim održavanjem, ti izdaci priznaju se jedino ako je riječ o nekretnini koja je odlukom unesena u djelatnost.

 

Unošenjem dugotrajne imovine u obrtničku djelatnost pruža mogućnost umanjivanja osnovice poreza na dohodak, što je porezno pogodno. No, problemi mogu nastati kasnije, u slučaju kad se ta nekretnina želi ponovno izuzeti iz djelatnosti i u slučaju zatvaranja obrta. Tada porezni propis obvezuje da se na dan donošenja odluke o izuzimanju nekretnine, odnosno na dan likvidacije obrta u izdatke poslovanja evidentira neotpisana knjigovodstvena vrijednost nekretnine, a u prihode usporediva tržišna cijena te nekretnine. Ovisno o drugim prihodima i izdacima ostvarenim u poreznom razdoblju, to može rezultirati značajnom obvezom za porez na dohodak.

 

Također, ako je poduzetnik uz to još i obveznik PDV-a koji je nabavio dobra za svoju poduzetničku djelatnost i pri tome je koristio odbitak pretporeza u slučaju da ih izuzima iz poduzetničke djelatnosti za privatne odnosno nepoduzetničke svrhe, mora na to izuzimanje zaračunati PDV. Poduzetnik mora zaračunati PDV na poreznu osnovicu koja koja je definirana kao tržišna vrijednost izuzete imovine. Tržišnom vrijednošću u smislu propisa o PDV-u smatra se cijena nove nabave uvećana za zavisne troškove. U slučaju da je prošlo npr. 2 godine od dana unosa novog automobila, tada bi se kod utvrđivanja porezne osnovice za PDV pošlo također od cijene novog novog automobila, ali bi se u obzir kao smanjenje uzela potrošenost odnosno amortizacija.

 

 

* * *

 

1) napravite zapisnik o procjeni (imate racun, procjena neka bude jednaka racunu) imovine koju unosite u poslovanje obrta

 

2) zapisnik je temeljnica za unos u popis dugotrajne imovine. Nakon ove papirologije, s obzirom da se radi o osobnom automobilu, mozete kroz poslovne knjige evidentirate sve troskove kako je vec navedeno, u iznosu od 70 % ucinjenih troskova (to je postotak koji je porezno priznat).

 

3) morate pripaziti kod eventualne prodaje automobila : sada ga vise ne mozete prodati kao fizicka osoba, nego ga mozete prodati samo kao fizicka osoba - vlasnik obrta, sto znaci da sada novac od prodaje ulazi u prihod obrta, obavezno je izdavanje R2 racuna sa obracunom PDV-a ukoliko se prodaje drugoj fizickoj osobi (obrtniku), te obavezno placanje preko ziro-racuna; dakle, vozilom vise ne mozete raspolagati po principu "dosao-je-kupac-i-kupio-i-odvezao", jer se radi o osnovnom sredstvu obrta; sve radnje oko prodaje takvog vozila a koje od trenutka uvodjenja u popis dugotrajne imovine pa do njegove prodaje moraju biti pracene kroz poslovne knjige, zakljucno sa prodajom vozila ili - otpisom.

 

4) s obzirom na to da ste vozilo kupili nedavno, a imate otvoren obrt, tada troskovi (imate racun) nabavke vozila mogu uci u trosak Vaseg poslovanja, sve pod uvjetom da ste to proveli kroz poslovne knjige (ulazni racuni, KPI). Medjutim, ako je to bilo prije dva mjeseca, ne savjetujem odbitak PDV-a jer Vam nece u tom slucaju biti ispravan PDV obrazac za pretprosli mjesec, a imat cete i komplikacija na kraju godisnjeg obracuna. Sada ga mozete jednostavno iskazati kao trosak poslovanja (bez odbitka PDV-a) i tu 100% iznosu. Mozete pokusati (ako je na racunu iskazan PDV te ako ste obveznik PDV-a) iskoristiti taj PDV u ovom obracunskom razdoblju, ali prilikom kontrole biste mogli imati problema (razna tumacenja Zakona o PDV-u), te ce ispasti na kraju da se to nije isplatilo. Ako imate knjigovodju, on ce Vam to jos dodatno pojasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na iscrpnom odgovoru, ali imam jos pitanja :-D

naime nisam u sustavu pdv-a nego poreza na dohodak. da li to išta mijenja?

ja sad trenutno troškove koje imam oko automobila, goriva, rješavam kroz putne naloge. pitam se da li mi je isplativije tako, automobil imati na sebe i pisati si putne naloge, ili ga unijeti u imovinu obrta pa da mi se priznaju računi goriva, servisa, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda bas i niste najdetaljnije procitali objasnjenje. Naime, nije bas svejedno ako unesete vozilo u popis dugotrajne imovine jer ne mozete vise samo-tek-tako raspolagati vozilom, sve mora biti praceno papirologijom.

 

Sto se tice PDV-a, ako niste u sustavu PDV-a, tada svi racuni ulaze iskljucivo kao trosak poslovanja (nemate pravo odbitka pretporeza po racunima jer ga ionako ne koristite kad niste u sustavu PDV-a).

 

Dakle, racuni kao troskovi poslovanja, da (ali to kazete i sada radite).

 

Amortizacija - ne mozete je koristiti za umanjenje porezne osnovice ako vozilo nije u popisu DI.

 

Ako niste u sustavu PDV-a, te ako vozilo nije velike vrijednosti, tada se NE isplati unositi vozilo u DI. Naime, tada je i iznos amortizacije mali, pa se postavlja pitanje odnosa amortizacija/papirologija/korist, utoliko vise sto se sve malo komplicira kod prodaje vozila odnosno odjave obrta.

 

Ako je vozilo velike vrijednosti, tada se ISPLATI unijeti vozilo u DI, zbog smanjenja porezne osnovice - naime, tada i trosak amortizacije (20 % godisnje kroz 5 godina) vise nije mali iznos.

 

Isto tako, ako unosite vozilo u DI, tada Vam se priznaje i trosak nabave vozila. S obzirom da niste u sustavu PDV-a, te ako knjige vodite putem racunala, moguce je cak da i retrogradno unesete vozilo u DI, sa danom racuna. Trosak nabave vozila takodjer Vam u tom slucaju smanjuje poreznu osnovicu u smislu poreza na dohodak.

 

Sada je samo na Vama, jer Vi ipak znate o kolikoj vrijednosti je rijec (smanjenje porezne osnovice) te koliko bi iznosilo 20 % od te vrijednosti (za amortizaciju), da odlucite sto cete i kako napraviti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ako niste u sustavu PDV-a, te ako vozilo nije velike vrijednosti, tada se NE isplati unositi vozilo u DI. Naime, tada je i iznos amortizacije mali, pa se postavlja pitanje odnosa amortizacija/papirologija/korist, utoliko vise sto se sve malo komplicira kod prodaje vozila odnosno odjave obrta."

 

to je odgovor na moje pitanje. automobil je star 9 godina i nema veliku vrijednost, stoga vidim da mi se to i ne isplati previše. puno hvala na detaljnim objašnjenjima, vozim dalje na putne naloge

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija