Jump to content

Molim sto poduzeti u slucaju Mobinga


anonimno

Preporučene objave

Molim vas na bilo kakve odgovore ili sto poduzeti u slucaju visemjesecnog Mobinga na radnom mjestu?

Naime poslodavac vec duze vrijeme omalovazava, maltretira i ponizava kolegicu pred strankama, a ponizava je na nacin da sve kaj kolegica veli ili ponudi cijenu klijentu to kolega obezvrijedi, a o istom stupnju obrazovanja se radi (VSS), veli da to nije tako, da moze drugacije a on bas potpuno pogresno, pa se pak svadja s kolegicom i pred strankom i pred ostalim kolegama, spusta vec ponudjenu cijenu na cak 3 puta manju cijenu od obvezujuce tarife.. itd., a do sad smo bili godinama ravnopravni u poslu i dobri prijatelji?

Neznam vise u cemu je problem?

Da li mozda ima kolega privatnih problema, pa se to ovako na poslu manifestira ili neznam?

 

Radi se kod kolege o totalno nerealnim procjenama i komentarima pred klijentom u opisu poslovnih situacija, obaveza, prava i cijena?

 

Da stvar bude jo sokantnija jucer pred kraj radnog vremena, obzirom sjede kolega i kolegica jedan nasuprot drugog, kolega je u zaru njihove svadje kolegici u glavu pokusao baciti tupi plosnat predmet velicine 30cm i svoj mobitel koji se udarcem u zid strgal, obzirom je kolega promasio glavu kolegice u 2 pokusaja, a zatim je kolega i pobjegao ko furja s posla i vise se nije vratio? ni cestitao... ma nis?

 

Ma nevjerojatno i prvi put se tako nesto desilo?

 

Molim vas stoga za pomoć jer vise nisam pametna sto uciniti sad? Kako se postaviti? Kaj poduzeti i kak se zastititi od ovakvih ispada?

Unaprijed zahvalna na svim mogucim odgovorima i cestitam Vam svima Božić i Novu godinu.

Nesretna

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Trebala si odmah pozvati policiju, al sad ti preostaje da se pismeno obratiš njegovom nadređenom i prijaviš ga. Ukoliko ponovno pokuša sa bilo kakvim fizičkim nasiljem, zovi policiju, nek to zabilježe i procesuiraju.

Je mozda nisam napisala ali upravo je On -dotični nadređeni. A bacio je predmet i mobitel pred svjedokinjom koja nije mogla nakon toga pola sata ni riječi progovoriti od šoka?

A da uzmem bolovanje zbog tog napada i uopće mobinga? Dali bi mi ti nalazi doktora mogli kasnije pomoci eventualno na sudu?

Nisam sigurna no atak podsjeća da je tip postao opasan za drustvo? Neznam, toliko toga covjek slusa i vidi ali kad se vama to dogadja i prvi put,

izgubi se kompas? Kako dalje s tim?

Da li se takve stvari mogu oprostiti?

Hvala vam na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzmi Zakon o radu (skini ga s Interneta) i pročitaj dio koji se odnosi na zaštitu dostojanstva radnika (za tebe je posebno interesantan čl. 30. st. 8.)

Posavjetuj se s odvjetnikom koji će ti izložiti što te sve čeka i što sve trebaš pribaviti ako se odlučiš zatražiti zaštitu pred sudom.

Samo pazi: mobing nije ozakonjen, ali po mojem mišljenju imaš osnova utužiti prema već spomenutom članku.

Sretno od jedne duše koja također trpi mobing, ali u drugom obliku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na odgovorima...zanimljivo je to koliko ima tog mobinga ali nemres nis ni po zakonu koji te stiti, ali dok zajasis konja treba too much time.

Nije mi jasno kako mobing nije ozakonjen?

Procitala sam clanak 30 stavak 8 Zakona o radu, ali tamo o dostojanstvu i kako bi poslodavac trebal da, da, e kad bi to tak bilo, bilo bi krasno kad bi se postivalo.

Hvala i tebi Milly, a ovo kaj si mi predlozila na linku o mobingu je strasno ak je to stvarno tak ...na carini i u tim drzavnim institucijama....ali mi smo jedna mala tvrtka od svega tri clana...Kaj god poduzmem nadređeni bi mi dal otkaz i kaj onda? Neznam.

Al nakak mi se cini da je u nadređenom problem koji je musko pa kad je zena uspjesnija on to nepodnosi

a mozda je i u kriznim godinama, al kako god zelis sagledati problem mobinga tvrtka uvijek gubi i svi mi u njoj i to je zalosno....kaj sve ide u propast.

Hvala puno hvala i pisite jos o mobingu mozda ipak ima izlaza, a da se nemoramo klat i svađati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaš kak se veli: svaki zakaj ima svoj zato. Probaj izdržat koliko možeš i usput tražit drugi posao. U tuđim glavama reda nemreš ni delat, ni napravit. Ne isplati se ni truditi. Ako frajer baca predmete u tebe, tip je ili bolesatan ili totalni kreten. I u jednom i u drugom slučaju, najbolje je proradit na tome da ga izbaciš iz svog života. Previše vremena provodimo na poslu da bi se to moralo podnositi.

Možda te ova nemoguća situacija natjera na neki potez koji će se u konačnici pokazati boljim izborom. Meni se dogodilo nešto slično. Totalni mrak, crnjak. I odlučila sam potražit drugi job, otvorila NN... Da mi se nije dogodilo loše, još bi uvijek bila međi u nekim ljudima nad čijim odvratnostima sam se samo mogla čuditi. Usput, i plaća mi je bolja. Mislim, nije idealno...ali u usporedbi s prošlom okolinom...

 

Želim ti puno snage da izdržiš cijelu priču i naravno još više sreće da možeš stavit "točku na i".

 

P.S. Nazovi onu gđu. u udrugu. mislim da tamo možeš dobit samo neki dobar savjet. Možda ti pomogne da izdržiš još neko vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti Milly puno hvala na savjetima,

iako je to tesko sve kako pises nakon

15 godina dobrog prijateljstva i sve.

Ma, odmoriti ću se sada malo pa vidjet

što i kako dalje, pa možda bi trebala i

razgovarat s tim kolegom, ak je bolest

u pitanju ili neznam.

Uglavnom, mucim se i nije lako.

Jos jednom puno puno hvala i Sretno vam svima u novoj 2007 godini.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija