Jump to content

brak-vlastiti stan, plodovi od istog????


anonimno

Preporučene objave

Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

Dakle ja npr. imam stan, a živim u stanu supruge, oboje ostvarujemo mjesečna primanja sasvim dovoljna za zajednički život. Ja svoj vlastiti stan iznajmljujem, pitanje: da li je novac stečen temeljem ugovora o najmu moj vlastiti ili zajednički.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se pitanja retroaktivnog plaćanja stanarine ne može povući, jer supruga ga je svjesno i dobrovoljno puštala da živi u njezinom stanu, bez nadoknade. Nadalje, mogla je tražit punomoć na račun na koji je sjedao novac od najamnine. Također, sam mišljenja da bi se teško mogla povući paralela s autorskim pravima, prvo iz razloga šta su autorska prava kao umjetničke tvorevine vlastita djela, prihodi kojih predstavljaju primanja na osnov samostalnog rada, nadalje ona mogu nastajati u braku ili izvan, a ovdje je nesporno da je suprug stekao vlasništvo stana prije stupanja u brak. činjenica je da bi u slučaju prodaje vlastitog stana sav novac bio njegov, a ne zajednički, te tada supruga ne bi imala pravo tražiti dio novca nakon realiziranog ugovora o prodaji, stoga ne znam zašto bi se ovdje razlikovao ugovor o najmu.

suprug je uostalom pridonosio zajedničkom domaćinstvu, plaćao režije, hranu i dr...Retrokativno plaćanje stanarine se nipošto ne može postaviti uopće kao pitanje, jer bi onda to pravo pripadalo bilo kojem bračnom drugu nakaon rastave u slučaju da je jedan od partnera živio u njegovom vlastitom stanu, što naravno nije slučaj.

je napisao:

Recimo ovako, to je vaš vlastiti novac, jer dolazi od vaše posebne imovine, no supruga može od vas tražiti plaćanje stanarine, jer vi živite u njezinom stanu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Prema pravnom pravilu iz čl. 248. Obiteljskog zakona: bračna je stečevina samo ona imovina koju su bračni drugovi stekli:

 

1. u vremenskom razdoblju od sklapanja do prestanka braka;

 

2. redovitim radom

 

Ove pretpostavke moraju biti kumulativno zadovoljene da bi određenu imovinu mogli smatrati bračnom stečevinom.

 

Nadalje, bračna je stečevina i sva ona imovina koja potječe iz imovine za koju vrijede navedene pretpostavke, dakle imovina koja potječe iz bračne stečevine.

 

Sva ostala imovina bračnog druga njegova je vlastita imovina. To je dakle i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice, ali na pravnom temelju drugačijem od redovitog rada (tu ulaze nasljeđivanje, darovanja, i sl.) (čl. 253. OZ).

 

U pogledu analogije sa imovinskom koristi koja potječe od autorskog prava: bračna je stečavina takva imovina kao i imovina koja potječe od prava koja su slična autorskom pravu. (čl. 254. OZ). Ta su slična prava: umjetnička, izvođačka, producentska prava, prava radio-difuznih ustanova i sl.

 

Imovina koju ste stekli iznajmljivanjem vlastitog stana vaša je vlastita imovina. Ona to ne bi bila ukoliko bi ju vi sticali temeljem rada na nekretnini koja je vaša vlastita imovina (npr. radom na poljoprivrednom zemljištu). Međutim, imovina koja potječe od iznajmljivanja stana ne implicira vaš osobni rad na toj imovini i utoliko je to vaša vlastita imovina.

 

S druge strane: obveza za plaćanjem stanarine vašoj supruzi radi korištenja stana koji je u njezinoj vlastitoj imovini tijekom razdoblja trajanja bračne zajednice zakonski ne postoji. Zakon određuje da bračni drugovi sporazumno određuju mjesto stanovanja (čl. 32, st. 3. OZ). Sporazum kakav ste vi ostvarili da zajednički stanujete u supruzinom stanju ni u kojem pogledu ne može biti osnova temeljem koje bi za vas proizlazila obveza plaćanja naknade za korištenje tog stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija