Jump to content

Multanova i strani državljani


anonimno

Preporučene objave

Evo, pregledao sam stare postove i opet nisam našao konkretan odgovor budući da postoje različita tumačenja. Činjenica je da imam rođaka koji živi u Sloveniji i povremeno dolazi kod mene. Što će se zaista dogoditi ako on popuni izjavu u kojoj priznaje da je on vozio? Da li on može imati kakve posljedice za to? Na slici se ne vidi tko vozi, ja sam dao vjerodostojne podatke o vozaču, na policiji je da dokaže da nije on vozio. Da su zaustavili auto imali bi pouzdanog svjedoka. Koji su mogući raspleti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko vlasnik vozila navede nevjerodostojan podatak, kazna za njega iznosi 2000kn, s tim da onda ne dobiva ostale kazne za prekršaje za koje ga se tereti, bilo kaznene bodove, oduzimanje vozače... Znači samo 2000kn.

 

Što se tiče ne navođenja detaljnih podataka koji se traže (broj vozačke dozvole, datum rođenja...) nisam siguran, ali mislim da fizička osoba nema pravo tražiti osobne podatke od druge fizičke osobe, odnosno da ta fička osoba nije dužna ustupiti svoje podatke drugoj fizičkoj osobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

praksa je odvratna jer je VISOKI zauzeo stav Polic. uprava ?????!!!!!! -a to je da su ti podatci nevjerodosotjni, tako da i Prekrsajci u 99% posto slucajeva postupaju na taj nacin. A onih 1% se vjerojatno odnosi na skroz ciste slucajeve gdje je 120% sigurno da je vozio upravo stranac, odnosno ako uvjeris suca!

 

Takoder kad sam vec na praksi i na VISOKOM - sto je s antidatiranjem sjdenica prilikom donosenja II.st. rjesenja?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prethodnim anonimcima.......

 

1-eh nazalost, ali postoji, e sad kako to dokazati druga je stvar :-(

 

2- a ovom posljednjem, eksperimentiram ja s prekrsajima cca 8 ili 9 godina, i to vrlo, vrlo umjesno, jer sam ih do sda platio jedan, i za jos jedan se nagodio na placanje pola iznosa, a broj pokrneutih je uveliko dvocifren-tako da cu si zadrzati diskreciono pravo i ne prihvatiti tvoju preporuku :-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam li ja kao vlasnik stvari (auta) pravo sa svojim vlasništvom raspolagati prema vlastitoj volji (pa i ako se to nekome čini neracionalno). Zbog čega ja nebi svoj auto smio ustupiti na korištenje prijatelju Slovencu (Amerikancu, Arapinu, Poljaku, Talijanu, Bosancu, Albancu, svejedno...). Vrijednost stvari (auta) je vrlo relativan pojam (150.000 Kn koliko košta prosječan auto kompaktne klase je nekome ništa, a nekome drugome nedostižan san) i možda ja tu stvar (auto) ne smatram toliko vrijednom da bi u svaki trenutak godinu dana unazad trebao znati tko se s njome koristio.

 

Ako zanemarimo da stranci ne smiju upravljati vozilima hrvatskih registracija u Hrvatskoj (jer smiju ako je HR državljanin prisutan u vozilu), zbog čega bi podatak da je stranac vozio bio nevjerodostojan?

 

Priče o navodnom (ne)prijavljivanju boravka stranaca nemaju smisla jer Slovenac može unutar istog dana i 10 puta preći HR-SI granicu i naravno da ne treba svaki puta prijaviti privremeni boravak (to se mora ako se ostaje duže od x dana, zar ne?), a to isto može i Bosanac, Srbin, Mađar (pa u današnje vrijeme relativno jeftinih avionskih karata i Amerikanac, Arapin, Južnoafrikanac i svi ostali). Ako su to nevjerodostojni podaci, znači da se meni kao vlasniku krše osnovna prava vlasništva i raspolaganja robom (naravno ukoliko time ne kršim zakone) i gdje je u tome načelo pretpostavke nevinosti?

 

PS sorry na podužem postu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gdje je u tome načelo pretpostavke nevinosti?

 

pretpostavka nevinosti je u cl. 28 ustava, a koje veze ona ima ili nema sa drzavljanstvom vozaca (ali i recimo evidencijom ulaska stranaca u zemlju) objasnit ce ti nadlezni sudac za prekrsaje nakon sto iskoristis svoje "diskreciono pravo" i demonstriras mu ovakva tumacenja ustavnih nacela i pojmova "krivnje zbog nevjerodostojnih podataka" u prekrajnom postupku.

 

uglavnom, trkeljas toliko bez veze da to boli, fraze koje koristis uopce ne razumijes, ali ni priblizno, pa ispadas smijesan, ali diskreciono pravo da zabavis suca ti je zajamceno, pa sretno.

 

i jos, buduci da navodno "umijesno" plivas u prekrsajnim vodama, zasto pitas ovdje? snaci ces se ti i sam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam li ja kao vlasnik stvari (auta) pravo sa svojim vlasništvom raspolagati prema vlastitoj volji (pa i ako se to nekome čini neracionalno).

 

naravno da imas..

pa ako vec dajes onda znas i kome si dao, kada si dao, zasto si dao, ima li taj vozacku, i ostale detalje..jer, da ti je taj albanac, poljak, bosanac, arapin i dr. nabrojani, ostetio auto, slupao ga, pregazio covjeka ili dijete na cesti..pitam te da li bi tada znao "vjerodostojne podatke" o njemu da ga se moze goniti za ucinjeno, odnosno tuziti..??

osim toga,

nije mi jasno koliko puta nekome treba ponoviti da je vozilo prvenstveno opasna stvar, bez obzira da li ga netko tretira jednako kucnom ljubimcu, ili mu ne predstavlja nista vrijedno...

 

a vi dalje posudjujte svoje vozilo strancima nepoznata identiteta i vozackih sposobnosti i izvlacite se pred prekrsajnim sucima, sve dok ne budete zajedno s tim strancem kazneno odgovarali za prometnu nesrecu koju on izazove..

 

e, bas bih voljela da vidim kako bi se tada branili..

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a vi dalje posudjujte svoje vozilo strancima nepoznata identiteta i vozackih sposobnosti i izvlacite se pred prekrsajnim sucima, sve dok ne budete zajedno s tim strancem kazneno odgovarali za prometnu nesrecu koju on izazove..

 

...nigdje nije napisano da je identitet nepoznat, ime i prezime te grad iz kojeg dolazi su mi itekako poznati kao i činjenica da posjeduje vozačku dozvolu, a vozačke sposobnosti su vrlo subjektivan pojam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija