Jump to content

zar nitko ne zna odgovoriti na moj problem?


isabel

Preporučene objave

pitala sam prošli put da li imam ikakva prava na stan koji se počeo otkupljivati 1995.(bivši vojni stan) i tada sam bila u zajedničkom kućanstvu sa nositeljem stanarskog prava. Nakon nekoliko godina moj suprug je naslijedio stan nakon njene smrti. Stan se i dalje otkupljuje od Misnistarstva obrane.Razvodim se i htjela bih znati da li mi može pripasti koji dio od 100 m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imate pravo na polovicu stana na osnovu bračne stečevine, pa možete u posebnom postupku pred sudom zahtjevati utvrđenje bračne stečevine, što znači da imate pravo na polovicu svega što se vi i muž stekli za trajanja braka, a nakon toga možete od muža tražiti da Vam isplati polovicu vrijednosti stana, ili da se stan proda, pa podijelite novac.u svakom slucaju uzmite odvjetnika jer je to sve u praksi prilično komplicirano, a moglo bi biti i dugotrajno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste bili u braku u trenutku kada ste počeli otkupljivati stan (zajedno, odnosno nema veze i ako je suprug sam sklopio ugovor o otkupu) imate pravo na pola (možete ići tužbom za utvrđenje bračne stečevine u 1/2). To što je njegova majka bila nositelj stanarskog prava ne bi se moglo tretirati kao njegova posebna imovina.No, ukoliko je ona počela kao nositelj stanarskog pr. otkupljivati stan, taj stan bez obzira na to što je još uvijek u otkupu bio je njezino vlasništvo, odnosno nakon njezine smrti Vaš suprug ga je nasljedio. Ako se radi o potonjem, nažalost to je njegova posebna imovina. Ipak kako je gore navedeno imate prava na ulaganja u zajedničku nekretninu (ukoliko ste ih imali-bilo kakve preinake, postavljanje parketa pločica i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po ovome što ste rekli, ja nemam nikakva prava....stan je otkupljen na ime pokojnice i naslijedio ga je moj suprug. A zanima me, osim zajedničkog ulaganja, imam li koja prava na smještaj, jer imam dvoje djece i nemam nikakvih nekretnina u vlasništvu. To sve mi zvuči grozno....da s nekim provedeš toliko godina, radiš, pridonosiš financijski i zlostavljan si psihički i emotivno, odgajaš i vodiš brigu o djeci i domaćinstvu i na kraju ostaneš bez krova nad glavom zajedno sa djecom. Mislim da to nije u redu. Takve osobe bi trebale osigurati djeci i onome koji vodi brigu o njima, još pogotovo, ako ima stan od 100m2, barem dio stana. Jer, nisam ih ni sama začela da se moram sama brinuti o njima.

Nisam nepoštena i ne tražim njegovo, već samo da negdje živimo djeca i ja. Jer zajednički život uništava sve nas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je vaš (bivši) suprug otac dijece on ima pravo i dužnost uzdržavati vašu zajedničku djecu (čl. 98. Obiteljskog zakona). Ukoliko djeca budu povjerena na odgoj i čuvanje njemu, morat ćete se sama pobrinuti za sebe, a sud će vam kao roditelju sa kojim djeca ne žive odredti i relativno veći novčani iznos u odnosu na vašeg muža koji ćete morati osigurati za njihovo uzdržavanje. Ukoliko djeca budu povjerena na odgoj i čuvanje vama, tada će vaš suprug biti obvezan doprinositi njihovom uzdržavanju (ali samo ako su djeca maloljetna ili punoljetna ali na redovitom školovanju ili unutar 1 godine od završetka školovanja ukoliko se ne mogu zaposliti). Sud će odmjeriti novčani iznos koji je on dužan osigurati za uzdržavanje vaše djece obzirom na njihove potrebe (uključujući i potrebu plaćanja podstanarskog stana) i obzirom na mogućnosti vašeg supruga. Ukoliko djeci ne bude plaćao uzdržavanje možete mu provesti ovrhu upravo na tom stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila...plaćao bi i alimentaciju i stan u kojem bi djeca i ja živjeli, ako pripadnu meni.

Koliko dugo je dužan plaćati stan?

Djeca imaju 13 i 14 godina.

Da li sve to prestaje, ako on ostane bez posla?

Sad ima plaću 6500 kn, stan u vlasništvu u centru grada (100m2) auto koji vrijedi 15000 eura.

Ako ima kredit od 1300 kn mjesečno, da li se onda taj kredit dijeli sa mnom, jer je korišten za kupnju auta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac vaša djece nije 'nas' već je vašu djecu dužan uzdržavati, i to na način koji prije svega određuju potrebe vaše djece s jedne strane i mogućnosti vašeg muža s druge strane. Svakako da će u potrebe vaše djece ulaziti i potreba za odgovarajućim stambenim prostorom, kojeg, ukoliko ne postoji druga mogućnost roditelj sa kojim djeca žive i djeca moraju uzeti u najam. Prema tome, najamnina će se zasigurno uzimati u obzir prilikom izračuna ukupnih potrebnih sredstava za uzdržavanje (ukoliko djecu povjere vama koja nemate odgovarajući stan u svome vlasništvu niti možete sebi i djeci osigurati drugi odgovarajući smještaj (primjerice kod svojih rositelja ili sl.). Međutim, imajte na umu da su to ukupne potrebe za sredstvima za uzdržavanje koje sud odmjeruje za djecu. Obveza njihova namirivanja dijeli se između obveznika uzdržavanja (koje su osobe dužne uzdržavati malodobnu djecu odnosno djecu koja su punoljetna ali se još redovito školuju naći ćete u Obiteljskom zakonu), dakle između vas i vašeg supruga. U kojem će omjeru pojedini od vas biti obvezan osiguravati ta sredstva stvar je procjene vaših mogućnosti za snošenje tih troškova. Ukoliko djeca budu povjerena na čuvanje i odgoj vama, sud će i temeljem vašeg rada koji osobno ulažete u brigu, podizanje i odgoj djece umanjiti novčani iznos ojeg ste vi dužni snositi za uzdržavanje djece. Taj iznos može biti manji i zbog toga što su vaše mogućnosti davanja za uzdržavanje manje od vašeg supruga (manja plaća, manji prihodi izvan redovitih prihoda). Dakle, nije izvjesno da će iznos koji će se odrediti kao neophodan za uzdržavanje vaše zajedničke djece biti dijeljen 50%-50%. To može biti i 30%-70%. Primjerice ako se utvrdi da je ukupan iznos potreban za uzdržavanje vaše zajedničke djece povjerene vama 5.000,00 kuna, i ako se utvrdi različita mogućnost doprinošenja uzdržavanja između vas i vašeg supruga, sud može odrediti da 65% potrebnih sredstava za uzdržavanje osigura vaš suprug a preostalih 35% vi. To bi iznosilo 3.250,00 kuna na strani vašega supruga tj. oko 50% njegove plaće.

 

S druge strane vaš je suprug dužan brinuti se o djeci te ukoliko ne bi postojala mogućnost za život vas i djece u drugome stanu, on ne bi imao mogućnost odlučiti izbaciti djecu van iz stana (vas da ali djecu ne jer je vezan roditeljskom skrbi).

 

Trenutno ste vi i suprug suposjednici toga stana, iako je samo on vlasnik. Ukoliko bi on htio da napustite stan trebao bi protiv vas podignuti vlasničku tužbu radi predaje vašeg suposjeda stana u njegov isključivi posjed. U ovršnom zakonu postoje odredbe u pogledu uvjeta pod kojima se radi ovrha radi predaje nekretnine pa si ih malo proučite.

 

Ukoliko bi on vas samovlasno izbacio iz stana (nasilno) vi imate pravo na tužbu radi smetanja (su)posjeda stana u okviru koje možete tražiti izdavanje privremene mjere.

 

Ako on ostane bez posla njegove obveze na uzdržavanje ne prestaju. On može tražiti izmjenu odluke u pogledu iznosa kojeg je dužan osiguravati. Ukoliko on ne bi imao mogućnost uzdržavanja, njegove bi obveze prelazile na baku i djeda po ocu. Možete raditi ovrhu na njegovim nekretninama.

 

Kredit kao obveza ne uzima se u obzir kod određivanja mugućnosti obveznika uzdržavanja već samo njegove osobne potrebe i moguće obveze uzdržavanja nekih drugih osoba. O kreditu je najbolje da se usuglasite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija