Jump to content

Mogu li se djeca dodijeliti nezaposlenim majkama?


ivana35

Preporučene objave

Suprug i ja se razvodimo, ja nisam nikada radila jer je on imao jako dobra primanja. Sada me strah da će on na sudu tražiti djecu jer ja ne radim i nisam ih u stanju uzdržavati a ne znam hoću li uspjeti u kratkom roku naći posao. Ima li osnove za to? Može li to biti razlog zbog kojeg bi njemu dodijelili djecu? Čula sam da ne ali me svejedno strah. Još jedno pitanje, ako djecu dodijele meni dal će se kod izračuna alimentacije uzeti u obzir to što ja ne radim ili će se troškovi djece svejedno dijeliti na oba roditelja? Vjerojatno uzdržavanje za sebe ne mogu dobiti a ne znam kako je za djecu? Da li se može odrediti da ih tata financira u cijelosti? On ima primanja u iznosu bar deset prosječnih plaća, hoće li se alimentacija izračunavati prema nekim standardnim tablicama ili prema njegovim primanjima? i da li se njemu kod određivanja alimentacije uzima u obzir što će otplaćivati kuću u kojoj ćemo mi nastaviti živjeti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.

Zaposlenost ili ne zaposlenost nije uvjet u određivanju roditeljske skrbi nakon razvoda. Naravno da bi za vas, ukoliko vas suprug ne misli uzdržavati, bilo najbolje da potražite posao prema svojim kvalifikacijama.

Alimentacija se određuje po potrebama djeteta i na to pitanje imate već puno puta u ovom forumu ponuđene odgovore.

I naravno da i vi bez obzira što ne radite morate sudjelovati u skrbi za djecu, osim na naćin da im pružate sve potrebno, brinete o njima kad su bolesni i sve ostalo što ide uz roditeljsku skrb, računa se da sudjelujete dijelom i financijski.

Mislim da nije logićno da se gospodinu koji ima tolika primanja oduzima neki postotak plaće, jer u tom bi slućaju to značilo da vaša djeca imaju potrebe 10 puta veće od djece roditelja s prosjećnom plaćom, zar ne?

Jer kao što nezaposlenost nije izgovor za očeve koji nakon razvoda nisu dobili djecu na skrb već je to prepušteno majkama, tako to nije niti za vas.

Otac će ukoliko je razuman i sam uvidjeti koliko njegova djeca trebaju mjesećno, a znati će to po tome jer kako kažete, do sada je skrbio za sve vas pa mu vjerujem nije strano kolike su potrebe njegove djece.

Zanima me samo zašto mislite da će on tražiti skrb za djecu, jer u zadnjoj se rečenici izjašnjavate da ćete vi i djeca ostati živjeti u kući nakon razvoda. Po napisanom imam osjećaj da ste to već dogovorili, ili?

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaprijetio je s tim iako ja baš ne vjerujem u to ali svejedno me strah. To s kućom je bio prijašnji dogovor. Rekli ste da i ja moram sudjelovati financijski u svemu ali što ako nemam sredstava, da li je tada moguće da iz toga razloga njemu dodijele djecu: Kako mogu dodijeliti djecu meni ako zakonski moram financijski sudjelovati a nemam primanja? Hvala Vam puno na odgovoru

I ako možda imate iskustva s tim, koliko bi mogao biti otprilike iznos alimentacije za nekoga s tolikim primanjima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema pravila koliki iznos će dosuditi, i to je od suda do suda, ovisi o aktivnostima i potrebama djece ( da li pohađaju priv. škole jezika, sport, ostalo)ali savjetujem vam da se dogovorite s bivšim. Jer ako je već voljan ostaviti vas u kući i otplaćivati kredit možda se uspijete dogovoriti i za nekakvu pristojnu alimentaciju. To što otplaćuje kredit trebalo bi mu se uzeti u obzir, ali opet zavisi na koga je nekretnina uknjižena i što namjerava s njom...Ako se ne dogovorite uzmite si odvjetnika, makar vam ga sud dodjelio i tražite uzdržavanje...nikad se ne zna ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kako mogu dodijeliti djecu meni ako zakonski moram financijski sudjelovati a nemam primanja? "

Da vam bude lakše za shvatiti postaviti ću vam protupitanje.

Što mislite kome bi sud ( ukoliko bi išli na sud a ne sami se dogovorili ) dodijelio djecu, a da npr. niti vi a niti vaš suprug niste u radnom odnosu?

Ne razumijem kako ne shvaćate da radni odnos nije uvjet za dobivanje skrbništva.

To što nemožete financijski pridonositi za vašu djecu također nije mjerilo. Od vas se očekuje da sudjelujete kao i od oca.

Ponavljam da djecu dodjele vama, a vi da radite ,a on ne, te da on mora plaćati alimentaciju nitkoga ne zanima od kuda će on izmisliti novac.

Zato se od vas očekuje da se zaposlite i da djeci omogućite da uz alimentaciju koju otac plaća imaju još ponešto više bolje i kvalitetnije...

....ili barem da osigurate sebi normalan život ne razmišljajući od kuda vam novac za nove cipele, jaknu, šminku.. Ili to mislite tražiti od njega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa dat će vam novac, mislim bar imam takav dojam, ostavit će vam kuću a on će plaćati kredit...Moguće da vam je to rekao u svađi, ma nije njemu do toga da mu ljubavnica čuva i kuha i pere za dvoje njegove djece! Vjerujte! Budite pametni i " iskoristite " situaciju, ipak on vas ostavlja, pa neće vam još i sad egzistenciju ugroziti, ali nađite posao svejedno. Vi ćete za djecu doprinositi tako što ćete brinuti o njima, a šaljite mu ih što ćešće :-D , da buduća upozna i ostatak obitelji i da nauči kuhati ak to ne zna.Tko zna, možda i pobjegne od silne odgovornosti( je sam zločesta, ali ...) ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivana35 je napisao:

Vjerojatno uzdržavanje za sebe ne mogu dobiti a ne znam kako je za djecu?

 

Vidim da su se svi uhvatili kuhanja i ljubavnica... ja cu malo o pravima.

 

Ukoliko niste zaposleni i nemate sredstava za zivot i vi imate pravo na uzdrzavanje. Pogledajte Obiteljski zakon (imate ga u sekciji Propisi i dokumenti) pa na dalje i vidite jeste li pokriveni zakonskim odredbama o uzdrzavanju.

 

II. UZDRŽAVANJE BRAČNOG DRUGA

 

Članak 217.

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a

nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

Članak 218.

(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u

parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje,

bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su

pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku

zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja

glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

 

Članak 219.

Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu

nepravdu za drugog bračnog druga.

 

Članak 220.

(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je

brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati

sredstva za život.

(2) U opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je

uzdržavanje određeno.

 

Članak 221.

(1) Pravo na uzdržavanje prestaje kad razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka

koji to pravo koristi sklopi novi brak.

(2) Pravo na uzdržavanje prestaje sudskom odlukom ako sud utvrdi da razvedeni bračni drug ili

bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi živi u izvanbračnoj zajednici ili da je postao

nedostojan tog prava ili ako više ne postoji koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

(3) Sud će odrediti da pravni učinak odluke o prestanku uzdržavanja iz stavka 2. ovoga članka

nastaje prije njene pravomoćnosti, od dana kad su nastupile pretpostavke za prestanak uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se nalazim u sličnoj situaciji, u postupku sam rastave a žena nikada nije radila. Svejedno mi ne pada na pamet da je uzdržavam dalje. Shvatite da joj ja nakon rastave nisam ništa dužan, djeci sve ali ona neće živjeti na mojoj grbači. Ne razumijem taj ženski sklop u glavi, trebalo bi uzdržavati ženu, otplaćivati kredite za stanove i kuće, ona će određivati s kim i kada ću biti i da, naravno, ja ću viđati djecu kada se ona smiluje i niti minute duže od sudske presude. A ja bih trebao dati novaca puno više od sudske presude jer koliko sam mogao pročitati ovdje teško da se alimentacija odredi više od 8-10000. E neće to moći tako, pa ne piše meni kreten na čelu. Djeci ću JA kupiti sve što treba ali gospođa će za sebe zaraditi.

Gospođo mislim da bi bio red da se zaposlite jer je malo vjerojatno da će netko pristati uzdržavati vas cijeli život...

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da se o ukusima ne raspravlja, necemo nastaviti raspravu o tome sto vi smatrate pravednim jer je tema pravo na uzdrzavanje propisano Obiteljskim zakonom.

 

Ogovor bigfootu:

 

GŽ-434/05 Žup. sud u Zadru:

Obiteljski zakon temeljem načela pravednosti omogučuje sudu da odbije zahtjev za uzdržavanje ako bi isti predstavljao očitu nepravdu za drugog bračnog druga(čl.219 OBZ). Pojam očita nepravda pravni je standard sadržaj kojega određuje sud. Uskraćivanje prava na uzdržavanje bila bi svojevrsna sankcija za ponašanje bračnog druga koji je u braku kršio neka od prava i dužnosti. Kako je u ovoj pravnoj stvari nesporno utvrđeno da je bračna zajednica trajala više od 30 godina, te da je tuženik napustio bračni zajednicu bez opravdanog razloga, pravilan je zaključak prvostupanjskog suda da činjenica da se tužiteljica nije brinula o tuženiku u razdoblju koje je prethodilo napuštanju tuženika njihove bračne zajednice u odnosu na navedena činjenica utvrđenja ne bi predstavčjala očitu nepravdu za tuženika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.hvala na odgovoru Ane.

 

mali komentar:

 

...kao što sam i mislio određivanje tzv. pravnog standarda svodi se na razumijevanje i tumačenje ponašanja bračnih drugova.

 

Kršenje bračnih prava i dužnosti dio je obrasca samouništavajučeg destruktivnog ponašanja, a ne vanjskih objektivnih okolnosti.

 

Obrazac ponašanja određen je osobnošću "druga" tj. duboko usađenim stavovima o sebi, drugima, kontroli emocija i sklonosti korištenja određenih više - manje zrelih obrambenih psiholoških mehanizama .

 

Moj osobni dojam jest da sudsko određivanje pravnog standarda danas bitno odstupa od istine i da je uvjetovano predrasudama, civilizacijskim zabludama i što je najgore dnevno - političkim medijskim forsiranjem diskriminirajućih neistina o odnosu dvije bliske osobe, bilo u izabranoj , bilo u neizabranoj vezi.

 

Nemaju svi BPD, ali mnogi plate i "plate" zbog općeg nepoznavanja i razumijevanja uzroka i posljedica tzv kršenja tzv. bračnih prava i dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Moj osobni dojam jest da sudsko određivanje pravnog standarda danas bitno odstupa od istine i da je uvjetovano predrasudama, civilizacijskim zabludama i što je najgore dnevno - političkim medijskim forsiranjem diskriminirajućih neistina o odnosu dvije bliske osobe, bilo u izabranoj , bilo u neizabranoj vezi.

 

Nemaju svi BPD, ali mnogi plate i "plate" zbog općeg nepoznavanja i razumijevanja uzroka i posljedica tzv kršenja tzv. bračnih prava i dužnosti."

 

 

E tu jesi u pravu. :-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija