Jump to content

Dvostruko drzavljanstvo i vojna obveza


anonimno

Preporučene objave

Imam slično pitanje. Ja isto imam dvostruko državljanstvo - Hrvatsko i Slovensko, ali imam stalni boravak sređen samo u Sloveniji. Buduči da želim imat Hrvatske dokumente trebao bih prijaviti stalni boravak u Hrvatskoj. Zanima me bi li tada trebao služiti vojni rok u RH s obzirom da ima Slovenija profesionalnu vojsku pa sam tamo oslobođen služenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ja imam sličan problem. Imam dvojno državljanstvo: hrvatsko i Bosne i Hercegovine. Uskoro bih trebao početi raditi u Hrvatskoj ali nemam prebivalište tamo. Zanima me ako podnesem zahtjev za prebivalištem u RH (koje ću bez problema dobiti jer mi supruga ima prebivalište u RH), hoće li me zvati služiti vojsku? Do kada je dobna granica? Imam 28 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako ja sam ima slican problem i rjesio ga bez problema!

 

Pretpostavljam da se radi o drzavljanstvu drzava koje nemaju obvezatno sluzenje vojnog roka.

Potrebno je pribaviti dokaz o reguliranju vojnog roka u inozemstvu. Pritom je nebitno da li se u toj drzavi uistinu sluzi vojni rok ili ne, bitna je samo REGULACIJI. Potvrda se dobiva od tamosnjih vojnih organa i s njom se kod ode nas u nadlezni Ured za obranu i potpise nekakav dokument.

E i da ne zaoravim, potreban je i dokaz o drzavljanstvu te drzave, te prebivalistu u inozemstvu. Dupla prijava prebivalista (kod nas i vani) nije problem.

Nadam se da sam vas time dovoljno obavijestio. Za sva ostala pitanja slobodno se obratite vasem Uredu za obranu

Lijep pozdrav!

 

ZAKON O OBRANI

 

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2002/0709.htm

 

Članak 46.

 

Obveze služenja vojnog roka oslobađa se:

 

1. osoba koja je ocijenjena nesposobnom za vojnu obvezu,

 

2. osoba koja se na temelju ugovora s Ministarstvom obrane najmanje 2 godine obrazovala u školama u zemlji i inozemstvu u kojima se stječu vojna znanja i vještine,

 

3. osoba koja je stekla hrvatsko državljanstvo naturalizacijom ili prirođenjem, ako je u državi čiji je bila građanin regulirala obvezu služenja vojnog roka,

 

4. osoba koja osim hrvatskoga ima i strano državljanstvo, a regulirala je vojni rok u inozemstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor slijedi iz osobnog iskustva premda nisam pravnik.

Kao dvojni državljanin Hrvatske i BiH, podliježeš služenju vojnog roka u RH, gdje te mogu pozivati na odsluženje do konca kalendarske godine u kojoj navršavaš 30. Međutim, u BiH je vojska ukinuta još prošle godine a u HRvatskoj to zapravo ne znaju niti ih zanima. Stoga ti je nužno u vojnom odsjeku u BIH prema mjestu prebivališta pribaviti potvrdu da si odslužio po tamošnjijm zakonima ili da si oslobođen služenja vojske ( moraš biti upisan u tamošnju vojnu evidenciju). Sa tom potvrdom dođi u ured za vojnu obvezu prema mjestu prebivališta u HRvatskoj i tu ne bi trebalo biti problema. ( Ako službenici započnu praviti probleme obrati se izravno Ministarstvu obrane, na internetu imaš adresu pojedinih službi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija