Jump to content

Ljudi molim pomoc!


anonimno

Preporučene objave

Zeljela bih prodati auto koje je staro tri godine i kupljeno je novo na firmu - d.O.o. Auto je prošlo ubrzanu amortizaciju od dvije godine po navodu mog knjigovođe. Ja sam tražila po internetu pravilnik o amortizaciji i tamo se za vozila spominje samo amortizacijska stopa 25% na 4 god, a knjigovođa mi govori da je sada knjižna vrijednost 0 kuna! Po kojoj se najnižoj cijeni može prodati to auto a da se ne napravi neki knjigovodstveni problem ili prekršaj???? Lijepo molim pravi savjet! Hvala!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma u pravu ste, tražite pomoč, onda umjesto da vam je netko pruži, drži vam lekciju iz pravopisa, a ja moram priznati pomalo sam "alergičan" na anonimne posjetitelje koji sole pamet, a ne pruže odgovor, zato moja takova reakcija.

U ovoj temi uz najbolju volju ja vam ne mogu pomoči, jer mi je to nepoznato, a vjerujem da će se netko javiti tko pozna taj dio. Sretno! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš knjigovođa je u pravu. Postoji ubrzana amortizacija imovine. Samo mi nije jasno zašto je Vaš knjigovođa to radio. Za provođenje ubrzane amortizacije imovine je potrebna odluka direktora i d.O.o. bi trebao imati relativno dobru sliku firme. Inače tvrtke koje imaju dosta prihoda, a malo troškova, ubrzanom amortizacijom imovine "nabijaju" troškove da bi na kraju godine platili što manji porez na dobit.

 

Ali to je posebna priča.

 

Vratimo se na Vaš problem.

Ako je knjigovodstvena vrijednost auta 0 kn, d.O.o. ga može prodati po kakvoj god hoće cijeni + PDV (d.O.o. je obveznik PDV-a).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da je diskusija malo "skrenuta" postavio bih pitanje:kako se mogu uključiti u diskusiju ako nema onoga replay. Nije zezanje, dosta slabo se služim kompjuterom, rijetko odgovaram (par puta do sada) i zaista me zanima.

Inače, što se stiče pravopisa, mislim da smo prestrogi, pa svi imamo tipfelere (čisto hrvatski).

Šalim se, ali zaista očekujem odgovor ili upute gdje to mogu saznati.

Neznalica. :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijela priča je u tome da ja auto želim prebaciti t.j. prodati članu uže obitelji i normalno da mi je u interesu prodati ga po što nižoj cijeni, tako da bi mi najviše odgovaralo da ga prodam za 1kn+PDV. Također znam da će porezna obračunati porez od 5% za prijepis auta po kataloškoj vrijednosti auta bez obzira koja cijena piše u računu R1. Ali muči me hoće li mi taj račun stvoriti probleme sa poreznom t.j. hoće li oni imati osnovu za praviti mi probleme ako sam ja taj auto (kao firma) prodala članu uže obitelji vlasnika firme po toj cijeni s tim da je trenutna realna vrijednost auta cca 15000EURA?!? Bilo bi super da postoji neka opcija gdje ja (firma) plaćam puni iznos PDV-a na taj auto državi (znači 22% od cca15000€) a da se u firmu ne mora uplaćivati sva ta lova iz privatnog vlasništva, tako da je država zadovoljna (ja je stvarno ne želim zakinuti) jer je u potpunosti naplatila porez na realnu cijenu auta (i 22% i 5%), a privatna lova je ostala u džepu a ne u firmi (a to mi je bitno, jer i nismo baš u stanju skupiti tu lovu i plaćati stvarnu vrijednost auta firmi)!!!! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na prvo pitanje je da ga nemožeš prodati za jednu kunu + PDV i to ne zbog porezne uprave, nego zato što bi danas sutra takav račun stvarao probleme firmi ako bi došla kakva kontrola.

 

Kupac je već platio porez (22% PDV-a) i ne plaća više nikakav dodatni porez, odnosno onih 5% koje ti spominješ.

Kupac bi platio 5% poreza da taj auto kupuje od fizičke osobe, ali pošto je prodavatelj pravna osoba koja će mu na računu obračunati PDV, nema poreza od 5%.

 

To ti je i odgovor na pitanje kako bi reagirala porezna uprava. Niti kupac niti prodavatelj taj račun od auta ne prijavljuju poreznoj upravi. Tvrtka može prodati auto kome god hoće, djelatniku ili nekoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

 

ALI PAZI!!!!! Nemojte stavljati nerazmnu cijenu auta na račun, kao npr. što si ti mislila 1 kn + PDV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Možeš ga prodati i za 1 kn + pdv bez ikakvih problema osim ako ti iz bilo kojih razloga dođe kontrola (inspekcija), a za to pitaj knjigovođu kakve su kazne i praksa...

 

Ubrzana amortizacija je stvar politike firme za koju je potrebno donijeti odluku, no opet je i to predmet inspekcije. Sve navedeno ti neće imati nikakve reperkusije glede godišnjeg izvješća, osim ako poslovanje d.O.o-a ti ne podliježe reviziji kada ne znam kako bi onda to prošlo.

 

Dakle, ako firma uredno posluje i nije obveznik revizije rizik je mali i odluka je tvoja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija