Jump to content

borderline


regius

Preporučene objave

Borderline je granica-uopćeno, može biti granični slučaj; psih. slučaj na granici ludila,(Bujas), no značenje se pojma može proširiti , pa tako može značiti: nedovoljno dobar za proći (npr. na ispitu ), znači ispod zadanih kriterija, 2. nije izričito svrstan u neku određenu kategoriju (ni sim ni tam)-ukoliko se javlja kao pridjev.

Značenje imenice: granica; imaginarna točka koja dijeli-razdvaja jedan osjećaj ili stanje od drugog; gdje je teško utvrditi granicu između ta dva stanja-uglavnom se odnosi na borderline personality disorder, o kojem često piše Bigfoot.

Što znači da kad se riječ izvuče iz konteksta teško je odrediti koje je od značenja primjenjivo za vaše pitanje. Pozdrav, Vida

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja imam tu dijagnozu,sindrom borderline.Granična struktura ličnosti.Prije rata sam bio zdrav a onda su mi kao i mnogim braniteljima priljepili taj sindrom uz PTSP.Taj sindrom se ne računa kao posljedica rata i onda dobiješ kao i ja omjer 20% rat,80%civilstvo mada mi je zdravstveni karton prije rata bio "čist" i nisam imao nikakvih psihičkih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borderline je naziv Maddonine pjesme....

 

izraz borderline ( eng: granica, granična crta ) ušao je u psihijatriju 20-ih godina XX stoljeća kao termin psihijatara kojim su opisivali dio svojih pacijenata. Ti pacijenti po njima su se nalazili na granici tzv. psihoze i tzv neuroze. ( danas zastarjeli pojmovi ). Naime, pacijenti nisu imalli znakove psihoze, ali su imali periode disocijacije u kojima su se ponašali psihotično.

 

Danas je borderline dio izraza Borderline personality disorder u DSM-IV klasifikaciji duševnih bolesti i poremećaja američke udruge psihijatara i prevodi se kao Granični poremećaj osobnosti, mada postoje incijative promjene naziva u Dyslymbia, distimia.....

U MKB -10, Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i stanja borderline je podtip Emocionalno nestabilnog poremećaja osobnosti.

 

Laički rečeno dio definicije poremećaja osobnosti je da nema ludila, da ljudi s BPD izgledaju savršeno normalni prema drugima, ali bi za njih i za bliske osobe - jer se manifestira u odnosu s bliskim osobama ,bilo bolje da imaju psihozu tzv. ludilo jer je i po patnji i po posljeedicama BPD teži poremećaj.

 

Shodno ovome ogroman dio problematike koju regulira Obiteljsko pravo uzrokovan je s BPD i njegovo poznavanje presudno je za iole ikakvo prosuđivanje o stvarima koje regulira Obiteljski zakon i Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja.....

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..poremećaji osobnosti u užem smislu, uključujući i BPD po definiciji nastaju u mlađoj odrasloj dobi, prisutni su u svim kulturama i manifestiraju se ponašanjem i postupcima koji bitno odstupaju od vrijednosti dotične kulture. Uzrok im je službeno multiuzročan, ali se najvjerovatnije radi o nasljednom poremećenom funkcioniranju starijih dijelova mozga određenih za emocije.

 

U psihijatriji postoji pojam tzv. "dual diagnosis" - mogučnost da osoba ispunjava kriterije za više različitih psihijatrijskih poremećaja i bolesti.

 

Međusobna uvjetovanost, povezanost i vremenska uvjetovanost predmet su diskusije i znanstvenog istraživanja.

 

Naravno, u ovo ne spada, tj ne spadaju svi oni, a možda i spadaju oni koji su se nekad opisivali dijagnozom - Rentna neuroza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija