Jump to content

pravo na dragovoljački


anonimno

Preporučene objave

U vojnoj sam mirovini sa opčom trajnom nesposobnošću za rad.Na prvostupanjskoj sam dobio 30%,a na drugostupanjskoj manje od20%pa po tome nemam pravo.Do 15.1.1992 imam 98 dana na prvoj liniji pa ni tako nemam pravo jer mi fali 2 dana.Onda sam čuo da ima neki član po kojem maloljetnici,žene i oni koji nisu prije rata regulirali vojnu obvezu imaju pravo na doplatak ako su sudjelovali u obrani 30 dana neprekidno do 15.1.1992.Pošto nisam bio u jna jer sam školu završio 1991 u 8 mjesecu išao sam u mup prijaviti se za zng ali me nisu htjeli s obrazloženjem da nisam bio u jna.Nakon toga sam se prijavio u hos i otišao na gospićko ratište početkom 10 mjeseca 1991.Zvao sam ured branitelja u vezi toga,na što su mi rekli da nemam pravo na doplatak jer mi je u knjižici upisano odsluženje vojnog roka kao i sudjelovanje u ratu.Sad mi nije jasno jer odprilike znam da je prva klasa ročnika bola otprilike u 2 ili 3 mjesecu 1992g.Oprostite što sam ovako opširno opisao moj problem ali ne zna kako bih vam drukčije objasnio.Unaprijed vam se od srca zahvaljujem ako mi možete pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A šta da ti kažemo kad ima nas koji smo 15 g u vojsci i još uvijek smo i imamo ful ta ja osobno preko 60mj ,pripadnici smo aktivnih postrojbi,potpisivali ugovore išli kud su nas slali,uglavnom po bosanskim terenima ,pa moaramo okolo obilaziti isto kao i ti,svakom nešt fali ,svakom nađu razlog da da kraja ne ostvari svoja prava,bori se i dalj traži rješenja jedino ti to preostaje......ko i nama...... :jesamglup: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je sve sada uračunato u mirovinu ovisno koliko vremena si proveo u ratu, dali si dragovoljac sa HRVI ili branitelj sa HRVI ili samo branitelj.

 

Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

6. dragovoljcu za 30%.

(2) Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOPHBDR, clanak 2.:

 

(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

 

 

Dakle, dragovoljac jesi, definitivno, jer ako sam dobro shvatio nisi imao vojnu obvezu i nisi odsluzio JNA, pa ti prema tome MORH mora izdati potvrdu . A kako dalje, to prepustam Mrlji ili nekom drugom....

 

A kako ti u knjizicu moze biti upisano sluzenje vojnog roka ako ga nisi sluzio? Ako ti je to netko upisao u vojnom, to moze biti samo priznavanje sluzenja redovnog vojnog roka zbog toga sto si bio u ratu..... A i slijepcu je jasno da nisi mogao sluziti redovni vojni rok, ako nisi imao 18 godina... Ili grijesim? Ti jesi vojni obveznik od 16te godine, ali nemas RR i nemas obvezu ucesca u ratu....

 

U svakom slucaju, ako ti je mirovina radjena po novom zakonu, i iskazana je u jednom dijelu, onda provjeri s kojim koeficijentom ti je racunata jer su razliciti za branitelja i dragovoljca!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako taipan imao sam 18god.,ali nisam bio u jna jer sam završio školu u 8.mj.91.Prijavljivao sam se u mup ali su mi govorili da ne mogu u zng jer nisam bio u jna tako da sam završio u hos-u.Vojnu knjižicu su mi ispunjavali u mjestu gdje sam bio stacioniran te mi je u njoj upisano sudjelovanje u ratu i odsluženje vojnog roka.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ja to ovako shvacam: u trenutku kada si se javio u oruzane postrojbe nisi imao reguliran vojni rok i do navedenog datuma si proveo vise od 30 dana u obrani domovine. Dakle, dragovoljac jesi.

 

Koeficijenti mislim da su 1.5 ili 1.85 - ne sjecam se vise, ali pregledaj malo postove, ima negdje.

 

Mislim da to sto su ti u knjizicu upisali ne moze biti regularni vojni rok nego samo priznavanje - odi do vojnog odsjeka i pokusaj im to objasniti, te trazi da ti izdaju potvrdu da si dragovoljac a onda s njom kod pravnika u HVIDRU ili mozda bolje u HZMO kod savjetnika - imaju oni savjetnike za rjesavanje problema. :-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Esade nije da želim ostati anoniman ali moje ime ti nebi puno značilo :mig: mogu vam ja napisati i puno ime nemam se čega bojati,mada ne vidim razloga zato ,nego ovako piše u knjižici: na str.7

 

služenje vojnog roka

 

1)VP 2155 Otočac

od 10.10.1991 do 31.07 1992

 

 

str.9

 

osposobljen

 

1)VES 11101-06 dužnost diverzant

 

 

str.25

 

sudjelovanje u ratu

 

 

1)VP2155- Otočac

 

od10.10.1991. do 31.07.1992

 

Eto tako mi piše u knjižici,a ja sam uredno dobivao plaču kao i svi ostali suborci stariji od mene .

Esade napisao bi ja tebi na onaj pm ali ja sam se tek počeo služit sa pc pa neznam kako to ide. :lol:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

traži u udhos-u, potvrdu ako imaju evidencije, ako ne morat češ pronaći zapovjednika svoje postrojbe da napiše izjavu o tvom učešću u ratu i postrojbi i dva svjedoka, ko partizani, a udhos bi to trebao ovjeriti i onda gas u ured za obranu. u svakom slučaju prvo se javi u udhos da te oni savjetuju, vjerovatno imaš adresu ali za svaki slučaj ti šaljem

 

http://www.udhos-zagreb.hr/

:thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija