Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anonimno

retroaktivno naplaćivanje komunalne naknade

Preporučene objave

02. siječnja 2007. god. dobila sam rješenje o obvezi plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor, ali počevši od 01. siječnja 2006. godine. Uz njega naravno, svih 12 uplatnica za 2006.g.

Mogu li mi ovu naknadu naplaćivati retroaktivno? (jer sam je spremna plaćati od 01. 01. 2007. g.)

Da li je postupak utvrđenja upravni postupak, tj. mogu li se žaliti da nisam sudjelovala kao stranka u postupku?

Mogu li isticati prigovor zastare?

Na što će se pozvati u odnosu na ovu retroaktvinst naplaćivanja?

Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Izdsavanje rješenja za komunalnu naknadu obavlja se po upravnom postupku.

 

Prema čl. 23. st. 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu, rješenje za komunalnu naknadu upravno tijelo JLS donosi za kalendarsku godinu i to do 31. ožujka tekuće godine.

Prema tome, imate se pravo žaliti i na što pozvati.

 

Sretno!

 

Evo Vam članka:

 

Utvrđivanje i naplata komunalne naknade

 

Članak 23.

(1) Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi kojom se obvezatno utvrđuju:

– naselja u jedinicama lokalne samouprave u kojima se naplaćuje komunalna naknada,

– područja zona u gradu, odnosno općini,

– koeficijent zona (Kz) za pojedine zone,

– koeficijent namjene (Kn) za poslovni prostor i za građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti,

– rok plaćanja komunalne naknade,

– nekretnine važne za jedinicu lokalne samouprave koje se u potpunosti ili djelomično, oslobađaju od plaćanja komunalne naknade,

– opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinim slučajevima može odobriti potpuno ili djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade,

– izvore sredstava iz kojih će se namiriti iznos za slučaj potpunog ili djelomičnog oslobađanja od plaćanja komunalne naknade.

(2) Rješenje o komunalnoj naknadi donosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva za kalendarsku godinu do 31. ožujka tekuće godine, ako se na osnovi odluke predstavničkog tijela mijenja njezina visina u odnosu na prethodnu godinu.

(3) Rješenjem o komunalnoj naknadi utvrđuje se visina komunalne naknade po m2 obračunske površine, obračunska površina i mjesečni iznos komunalne naknade, osim za nekretnine iz članka 27. stavka 4. ovoga Zakona.

(4) Upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka donosi rješenje o privremenom, potpunom ili djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalne naknade.

(5) Izvršno rješenje o komunalnoj naknadi izvršava upravno tijelo iz stavka 2. ovoga članka u postupku i na način određen propisima o prisilnoj naplati poreza na dohodak, odnosno dobit.

(6) Protiv rješenja jedinice lokalne samouprave iz stavka 2., 4. i 5. ovoga članka može se izjaviti žalba upravnom tijelu županije u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva, a protiv rješenja koja donosi Grad Zagreb žalba se izjavljuje ministarstvu u čijem je djelokrugu komunalno gospodarstvo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

rješenje o komunalnoj naknadi donosi upravo tijelo jedinice lokalne samouprave za kalendarsku godinu do 31. ožujka tekuće godine, ako se na osnovi odluke predstavničkog tijela mijenja njezina visina u odnosu na prethodnu godinu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada sam malo proučila navedeni zakon, zbunjuje me jedan dio odredbe - "rješenje se donosi do 31. ožujka tekuće godine, ako se na osnovi odluke predstavničkog tijela mijenja njezina visina u odnosu na prethodnu godinu"

Odluka temeljem koje mi je doneseno rješenje je donesena u prosincu 2005. godine, moje rješenje je napisano 12. 12. 2006, ali dostavljeno 02. 01. 2007. god.

Ako se visina u 2006. nije mijenjala znači da su u pravu,? ali opet idu retroaktivno naplaćivat proteklu godinu???

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dio zakona o kojem dvojite odnosi se u praksi zapravo na činjenicu da predstavnčko tijelo JLS ima pravo mijenjati vrijednost boda do konca studenoga za sljedeću kalendarsku godinu (Pazite to je posebna odluka i nije sastavni dio Odluke o komunalnoj naknadi), pa je onda JLS s takvim novim obračunom dužna obveznicima dostaviti rješenja do konca ožujka za tekuću godinu. Ako se vrijednost boda nije mijenjala (niti ostale činjenice koje bi trebao prijaviti obveznik) - JLS NE TREBA svake godine obveznicima dostavljati nova rješenja. Dovoljne su uplatnice. Pretpostavljam, da u Vašem slučaju piše da se kom.naknada plaća u 12 mjesečnih oboka (ili tako slično, uglavnom mjesečno).

 

U čl.. 23. ZOKG (vidite u prošlom postu) - piše između ostalog, da ODLUKA o komunalnoj naknadi OBVEZNO sadrži rok plaćanje komunalne naknade. U tom roku mora Vam biti dostavljeno rješenje (ako je došlo do promjena kako sam opisala, odnosno ako ste novi obveznik) kako biste Vašu obvezu mogli izvršiti. Osim toga JLS Vas je u svojim poslovnim knjigama (računovodstvo - potraživanja) trebala zadužiti. Ima to i veze s izvršenjem Programa održavanja komunalne infrastrukture u skladu s kojim se sredstva od komunalne naknade namjenski troše.

 

Da ne kompliciram, u svakom slučaju nisu Vam smjeli dostaviti rješenje za 2006. s 12 uplatnica u siječnju 2007. Zato potražite (na web stranicama, službenom glasilu JLS ili Županije ili najjednostavnije u upravnom tijelu koje Vam je izdalo rješenje) Odluku o komunalnoj nakndi i dio koji se odnosi na rok plaćanja. Rješenje koje Vam je izdano u svakom slučaju mora biti u skladu s tom Odlukom. Sigurno rok plaćanja nije određen ovako kako je Vama rješenje dostavljeno. I tu ćete imati osnovu za žalbu.

 

Naime, u nekom Informatoru sam pročitala tumačenje, da obveza za komunalnu naknadu nastaje izdavanjem rješenja. Ako nema rješenja - nema ni obveze. Samo se ne smije zaboravit na činjenicu da obveznici moraju upravnom tijelu prijaviti određene činjenice i to nastanak obveze ili promjenu osobe obveznika i to u roku od 15 dana. Znači, ako ste na toj adresi i nije došlo do nikakvih promjena - možete se žaliti. Ako pak se niste prijavili ili ste novi obveznik (za kojeg su saznali nešto kasnije pa su rješenje zbog toga poslali kasnije) - ne vjerujem da bi se žalba isplatila, jer je do kašnjenja došlo Vašom krivnjom. Osim toga, ako niste prijavili promjenu navedenih činjenica, možete biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu godišnje komunalne naknade.

 

Eto, uvijek je teško dati pravi odgovor kad čovjek ne vidi dokumentaciju i nezna cjelokupnu priču. Pokušala sam odgovorit iscrpno s varijantama a i b.

Toplo se nadam da Vam je situacija sad jasnija.

 

I da ne zaboravim, nadam se sretnom ishodu za Vas i hvala Nini_d na dopuni.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×