Jump to content

da li je nastupila zastara progona?


anonimno

Preporučene objave

Zakon o prekršajima kaže da zastara progona nastupa u roku od jedne godine od počinjenog prekršaja i da se prekida i počinje ponovno teći svakom radnjom Prekršajnog suda, a situacija je sljedeća: prekršaj je učinjen 20.03.2005. Prekršajni nalog stiže u 8.mj. 2005. na što pišem i šaljem prigovor u roku-Prekršajnom sudu umjesto PU...Ima li to kakve veze? Do danas ništa ne stiže i danas 16.01.2007. dobijam žutu obavijest (pretpostavljam rješenje o prekršaju ili poziv na raspravu).. Je li u međuvremenu nastupila zastara progona jer je od 9.mj.2005. do danas prošlo i više nego godinu dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li u međuvremenu nastupila zastara progona

 

vjerojatno nije jer su zasigurno nesto poduzimali u medjuvremenu cime su prekidali tijek zastare, a da ti za to ne znas. pitanje je npr. kada je policija dostavila spis sudu i sl.

 

uglavnom, poprilicno se pazi da ne nastupi relativna jer je to iskljuciva "greska" suca

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a to je npr.? i kako da ja na to pazim? znam da nastupa-relativna zastara, nakon 1 godine od počinjenog prekršaja, ali...kako da ja na to pazim ne znam...ma uglavnom, za 2 mjeseca mi nastupa apsolutna zastara...a do tad sam mislila malo odugovlačiti sve skupa, dignuti poštu kad dođe sljedeći put, pa pisati žalbu isl...al čitam nešto po legalisu da Visoki prekršajni sud zna pisati rješenja na žalbu unatrag, pa ispada da nije došlo do zastare, a je...tak da, sve je moguće u ovoj državi izgleda...nego, budući da sam mladi vozač i u 12. mj. 2006. mi je istekla vozačka dozvola, a prekršajnim nalogom mi je određeno oduzimanje vozačke na 4 mjeseca, ne znam da li da ju idem produžiti ili da čekam eventualnu zastaru, jer....bojim se da mi ju ne uzmu kad se pojavim na mupu...hvala još jednom...i da, jel problem što sam prigovor pisala sudu, a ne mupu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relativnu zastaru kaznenog progona ne prekidaju radnje tipa dostave izvješća od policije sudu, već bi u vašem slučaju relaivnu zastaru prekinulo izdavanje prekršajnog naloga. Nakon toga ponovno počinje teći, te se prekida zakazivanjem ročišta. Tako da ukoliko je od datuma kada je donijet prek. nalog do zakazivanja ročišta prošlo više od godine dana, došlo je do rel. zastare. Sud bi na nju trebao paziti po sl. dužnosti, no ako se na nju ne pozovete na ročištu, bojim se da niti sudac neće reagirati, jer kako je rekao kolega iz prethodnog posta, to ide sucu na štetu. Ja bih se pozvala na rel. zastaru. U svakom slučaju, uvijek nakon rješenja možete uložiti žalbu, pa apsolutna zas. ne gine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relativnu zastaru kaznenog progona ne prekidaju radnje tipa dostave izvješća od policije sudu

 

ovo, po mom, nije tocno.

 

rijec je o prekrsajnom nalogu policije protiv kojeg je podnesen prigovor, dostava tog spisa sudu od strane policije prekida tijek zastare, jer u toj situaciji prekrsajni nalog u stvari predstavlja zahtjev za pokretanje prekrsajnog postupka, a podnosenje takvog zahtjeva sudu svakako je radnja kojom se prekida tijek zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rijec je o prekrsajnom nalogu policije protiv kojeg je podnesen prigovor

 

...eh, ali mi raspravljamo o zastari, a propustili smo uociti da je on prigovor, umjesto pu, poslao direktno prekrsajnom sudu.

 

najvjerojatnije je nalog postao pravomocan buduci da pravni lijek nije ulozen, niti se moze pozvati na "ocitu gresku" jer je uputa o pravnom lijeku vise nego jasna...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapetljali ste se...Prekršajni nalog donio je Sud na temelju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka od strane PU od dana 21.03.2005. -dakle dan nakon počinjenog prekršaja...a pravni lijek kaže: "Okrivljenik kao i osobe ovlaštene podnijeti prigovor u njegovu korist mogu podnijeti prigovor u roku 8 dana od dana dostave prekršajnog naloga ovome Sudu u 2 istovjetna primjerka, a treba obvezatno sadržavati naznaku prekršajnog naloga protiv kojeg se podnosi, adresu i potpis podnositelja." Dakle, sve ok... poslano na pravu adresu-pred godinu i 4 mjeseca..nego, zanimalo me što dalje? ako je poštom stigao poziv na ročište tupavo mi je sutkinji reći da je ušao predmet u relativnu zastaru...mislim, valjda ona to zna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

provjerila sam u pošti iako još nisam digla pošiljku-stiglo mi je rješenje Prekršajnog suda od 30.01.2006. STRAŠNO! dakle, sutkinji je trebalo skoro punih godinu dana da mi otpremi rješenje....što sad? žalba...ima li nade da prođe tih 2 mjeseca i da padne stvar u zastaru? ili će mi i Visoki prekršajni sud poslati rješenje za 12 godina s datumom od jučer???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija