Jump to content

Korištenje zajedničkog stana poslije rastave


anonimno

Preporučene objave

Ja i suprug smo za vrijeme braka kupili stan koji glasi na njega kao i kredit..S obzirom na to da se ne možemo dogovoriti oko podjele stana a ne možemo jedno drugo isplatiti on sebi želi ostaviti pravo na korištenje polovice stana na što ja ne mogu pristati.Naime ja ima dvoje djece iz prvog braka..Primanja su mi minimalna i već sada ejdva preživljavam a poslije rastave će biti još gore.Postoji li neka opcija da ja sa djecom ostanem u stanu ali da suprug ne može koristiti tj.živjeti sa nama u svojoj polovici stana..Na koji način to najbezbolnije rješiti..Ja van iz stana ne mogu u podstanare,rata kredita za stan je 1.800,00 kuna slijedećih 23 god.a ne mogu niti želim živjeti pod istim krovom sa njim..Što napraviti???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlučna je činjenica utvrditi kojim ste sredstvima vi i vaš bivši suprug kupili odnosni stan. Ukoliko ste stan kupili isključivo sredstvima koja ste vi i bivši suprug stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, tada je taj stan imovina obuhvaćena pojmom bračne stečevine (čl. 248. Obiteljskog zakona - nastavno OZ). Bračni su drugovi u jednakim djelovima suvlasnici u bračnoj stečevini (čl. 249. OZ). Međutim, ukoliko su prilikom kupovine stana upotrijebljena sredstva koja su predstavljala vlastitu imovimu kojeg od bračnih drugova (imovina stečena na pravnom temelju nasljeđivanja, darovanja i sl.), utoliko suvlasnički dio jednog od bračnih drugova preteže u odnosu na suvlasnički dio drugog bračnog druga (npr. stan kupljen isključivo sredstvima koja ste vi stekli nasljeđivanjem iza vaših roditelja i sl.). Suvlasničke udjele tada određuje sud u parničnom postupku radi utvrđenja prava (su)vlasništva. Dioba odnosne nekretnine moguća je isključivo sukladno pravnim pravilima stvarnog prava (Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija