Jump to content

Što kad općina krade?


anonimno

Preporučene objave

 

Još prije 10 godina, kod izgradnje cesta i vodovodne infrastrukture, općina mi je srušila zidove od više parcela i oduzela više stotina metara zemlje, a bez da me je prethodno obavijestila o tome što namjerava napravit. Nakon što sam to doznao i reagirao, načelnik općine je obećao da će mi srušene zidove izgraditi i dati mi naknadu za oduzetu zemlju. Međutim ostalo je sve samo na obećanju, jer još mi nisu sagradili ni zidove, niti su mi dali "prebijene lipe" naknade za otuđenu zemlju! Prije dvije godine sam podnio zahtjev za izgradnju zidova i davanje naknade za oduzetu mi imovinu, ali općina uopće nije odgovorila na taj zahtjev.

 

Što je najbolje učiniti u takvom slučaju? Postoji li zastara, zato što odmah nisam prijavio Općinu za kriminal kojeg je napravila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš je slučaj moguće dvojako opisati:

 

1. Kao pravnu stvar u kojoj je Općina počinila smetanje vašeg posjeda nekretnine (smetanje posjeda međašnjeg objekta i dijela nekretnine). Zaštitu ostvarujete pokretanjem građanske parnice radi smetanja posjeda. Materijalnopravni propis vam je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima a procesnopravni propis Zakon o parničnom postupku. Morat ćete dokazati da je zid i teren bio u vašem posljednjem MIRNOM posjedu i da je općina posredstvom tog i tog počinila smetanje. Trebaju vam prije svega svjedoci koji će tome posvjedočiti. Ako je od smetanja posjeda prošlo više od godine dana gubite pravo na sudsku zaštitu posjeda. Preostaje vam samo vlasnička tužba: tražite da vam predaju u posjed dio nekretnine u vašem vlasništvu. Još ćete morati u tužbi istaknuti i zahtijev za naknadu štete radi zida kojeg su vam zrušili ili radi onečišćenja zemljišta i sl.

 

2. Kao kaznenu stvar oštećenja tuđe stvari (radi rušenja zida): kazneno djelo protiv imovine: kazneno djelo uništenja ili oštećenja tuđe stvari čl. 222 Kaznenog zakona. Morate podnijeti preijedlog Općinskom državnom odvjetništvu kod vas jer je taj PRIJEDLOG neophodan da bi oni mogli pokrenuti kazneni postupak protiv Općine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapravo: ne možete više pokrenuti kazneni ostupak jer je nastupila ZASTARA KAZNENOG PROGONA: za djelo koje općini stavljete na teret propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do 6 mjeseci. Zastara za kazneni progon tog kaznenog djela nastupila je pritekom 2 godine od počinjenja, dakle prije 8 godina. Preostaje vam jedino da tužite vlasničkom tužbom (ako uopće imate vlasnički list za to zemljište ili možete na drugi način dokazati vlasništvo nad navedenim zemjištem)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

 

Preostaje vam jedino da tužite vlasničkom tužbom (ako uopće imate vlasnički list za to zemljište ili možete na drugi način dokazati vlasništvo nad navedenim zemjištem)

 

Vlasništvo nad zemljištem, naravno mogu dokazati. Naime zemljište je uredno upisano u zemljišnim knjigama (gruntovnici) na mojeg pokojnog djeda, čiji sam ja nasljednik (procedura upisa ostavštine na moje ime je u tijeku). Stoga ovdje ne bi trebalo biti problema što se tiče pitanja vlasništva povrijeđenih zem. čestica.

 

Ako bi mi mogli objasnit način podnošenja vlasničke tužbe.

Što sve treba napravit za takvu tužbu?

 

Bit ću vam veoma zahvalan na svim korisnim informacijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija