Jump to content

Ispit iz Trgovačkog, važno i hitno


anonimno

Preporučene objave

Opće uvjeti poslovanja određuje jedan od suugovaratelja kao uvjete pod kojima on posluje na tržištu, a mogu biti sadržani u samom ugovoru ili se ugovor može pozivati na njih /u smislu ugovorne odredbe: Na ovaj ugovor se primjenjuju Opći uvjeti poslovanja ..../.

Oni se objavljuju i obvezuju i drugu ugovornu stranu ako su joj bili poznati ili joj morali biti poznati, stoga je običaj da se drugoj ugovornoj strani predaju primjerci Općih uvjeta poslovanja.

Ako postoji razlike između ugovornih odredaba koje su stranke posebno ugovorile, i onoga što je navedeno u Općim uvjetima, onda se primjenjuje ono što su stranke posebno ugovorile. (čl. 142. ZOO-a)

 

Čl. 143. ZOO-a sadrži odredbe o ništavosti pojedinih odredbi općih uvjeta i o sudskoj kontroli tih uvjeta. To znači da sud može rješavajući konkretan slučaj odlučiti:

1. da je ništava odredba općih uvjeta koja se protivi samoj svrsi sklopljenog ugovora ili dobrim poslovnim uvjetima, čak i kada su ti opći uvjeti odobreni od nadležnog tijela.

2. da se odbija primjena pojedinih odredbi općih uvjeta koje lišavaju drugu stranu prava da stavi prigovore, ili gubi prava iz ugovora ili gubi rokove ili koje su inače nepravične ili pretjerano stroge prema njoj.

U ovom drugom slučaju te odredbe nisu ništave!

 

Odluka iz sudske prakse:

Nišave su odredbe općih uvjeta kojima je predviđeno da igrač gubi pravo na ostvarivanej dobitka (status igrača) ako nejgov listić ne stigne na vrijeme u trezor priređivača, jer time igrač gubi pravo iz ugovora

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev-585/92 od 23.9.1992.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija